Ми у Facebook
28.02.2013, 12:45

Сьогодні – останній день зими! Слід подумати про дачу та город

Сьогодні останній день зими. А це означає, що всі, хто має дачі, городи та садки, вже задумуються, що вже незабаром почнуться перші весняні роботи по господарству.
Початок весни – один з найвідповідальніших періодів для власника садиби. Від своєчасності і правильності виконання найперших весняних робіт на ділянці, в саду чи на городі залежить те, як виглядатиме і наскільки здоровими будуть всі рослини навколо вашого будинку.

Починати таке грандіозне дійство варто з дрібниць: з планування. Спочатку уявіть чого хочете і тоді вже рахуйте кошторис мрій. Якими б задуми не були, врахуйте щоденні турботи по господарству й визначіть порядок роботи.

Один із перших етапів весняних робіт - прибирання в саду. Садове сміття, сухі торішні рослини і листя, поламані вітром гілки прибирають відразу після танення снігу. Слід відновити й доріжки в саду. Підремонтуйте їх. Якщо в саду є штучні водоймища, їх варто почистити хімічними реагентами. В останню чергу відмивають садові меблі (шезлонги, крісла, столи, розкладні бесідки).

Що краще робити по господарству, коли Місяць спадає

За осінь та зиму коріння деяких рослин могло оголитися через вітер і дощ. Деревам може знадобитися додаткове підгортання і мульчування, що захищає їх від пересихання літом. До мульчування їх можна трохи "підгодувати" сухими органічними добривами — золою, деревним вугіллям, гранульованим гноєм.

Пильно обдивіться дерева, чи не обмерзла якась гілка взимку. Якщо таку виявили, її краще спилити. Плоду вона вже не принесе. Якщо ж дерево обмерзло цілком, його теж варто спилити.

Що краще робити по господарству, коли Місяць росте

Санітарного обрізання навесні потребують практично всі рослини в саду - дорослі сосни і ялини, береза, липа, плодові дерева і плодово-ягідні чагарники. З них обрізають сухі і надломлені гілки, пошкоджені хворобами або комахами. Пиляти гілки необхідно із запасом, захоплюючи 2-3 см здорової деревини.

Для молодих дерев проводять формуюче обрізання, завданням якого є стимулювання зростання, зміцнення деревини і формування крони майбутнього дерева. Крону формують так, щоб кожну гілку добре освітлювало сонце, обрізаючи слабкі гілки і гілки-крони, що ростуть всередину, вниз і у напрямку до стовбура.

Старим плодовим деревам і чагарникам роблять омолоджуюче обрізання, проріджуючи їх крону і вкорочуючи їх гілки так, щоб стимулювати направлене розгалуження дерева вгору і в сторони.

Час демонструвати свої найкращі якості та сіяти ранню розсаду

Омолоджуюче обрізання сприяє відновленню процесів зростання дерева і підвищенню його врожайності. При цьому не забувайте, де проходять лінії електропередач чи телефонні, щоб випадково їх не пошкодити.

Якщо маєте намір розширити свій сад, зараз саме час.

– На початку квітня вже можна висаджувати й хвойні, й листяні дерева, - розповідає провідний фахівець ботанічного саду ЧНУ Марія Веклюк.

– Весна - кращий час для посадки чагарників, дерев, посіву газонів і планування ділянки, - додає працівниця дендрологічного саду ЧНУ Світлана Беженар. - Восени, до прикладу, не бажано висаджувати дерева, які скидають листяний покрив. Ранньою весною температури сприятливіші для пересадки рослин, до того ж багато дерев знаходяться в стані спокою і легше переносять стрес при пересадці.

Оскільки погодні умови сприяють, варто почистити виноград від зайвих пагонів, щоб живильні соки пішли в плоди, а не в молоді пагони.

Чим холодніший останній тиждень зими, тим теплішою має бути весна

– У березні, до набухання бруньок, гілки чагарників і ґрунт навколо них можна рясно облити гарячою водою. Ця процедура допоможе знищити збудників грибкових захворювань і личинки шкідників, які зимують під корою, - розповідає агроном-практик Микола Левицький.

Найпростіший спосіб захистити свій сад від сонячних опіків - побілити вапняним розчином стовбур до розгалуження. Білити дерева краще зверху вниз — для рівномірного розподілу і затікання розчину в тріщини кори

Весняні роботи в городі, як і в саду, починають з прибирання. Згрібають минулорічне листя і видаляють молоді бур'яни. Площа для майбутніх грядок має бути перекопана і вирівняна. Навіть якщо ви вирішили відмовитися від вирощування овочів і засадити ділянку квітами чи облаштувати газон.

За матеріалами: vidido.ua





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ