Ми у Facebook
13.03.2013, 12:20

Металеві троянди від рівненських майстрів встановлять у Норвегії [+Відео]

Викували квіти гощанські ковалі з благородною метою - залізні квіти відправлять до Норвегії. Там їх встановлять біля меморіалу загиблим внаслідок терористичного акту, влаштованого Андерсом Брейвіком у 2011 році.
Вирізати пелюстки, добряче нагріти, відклепати — і ось металева троянда розквітла. Робота ця тонка, та все ж приємна, кажуть ковалі. Завершальний етап - особливий, бо квітці надають форму.

- Троянду розігріли, тепер будемо розгортати пелюстки, - пояснює коваль Андрій Ліщук.

Гощанські ковалі виготовили 11 троянд. Ще три надали організатори фестивалю "Металеве серце України". Цими квітами вони хочуть вшанувати пам'ять загиблих внаслідок терористичного акту в Норвегії у 2011-му. Його влаштував Андерс Брейвік. Тоді загинуло 77 людей. Тепер меморіал загиблим планують прикрасити металевими трояндами зі всього світу. Не залишилися осторонь і наші ковалі.

У центрі Рівного відкрили серце всієї України

Ідея надійшла від нашого колеги, коваля, який має свою школу, викладає в Голландії, - розповів майстер виробничого навчання РЦПТО ДСЗ Сергій Торуля. - Відомий голландський коваль Хууб Сенсен запропонував нам взяти участь в акції. Зараз його учні працюють на меморіалі, створюють композицію в Норвегії.
Майстри зізнаються, кували троянди від щирого серця і результатом задоволені.

- Відчуччя чудові! Коли робиш троянду, вона нагрівається і стає як жива. Краса! - ділиться коваль Сергій Боліщук.

Як виготовляли металеві троянди - у Відеогалереї

Виготовлення однієї такої квітки, вагою до двох кілограмів, займає 4-5 годин клопіткої праці.

- Приєднався до цієї акції наш центр зайнятості, зокрема студенти, які долучилися до цієї справи, - розповідає співорганізатор фестивалю “Металеве серце” Роман Велігурський. - З Рівного також Ніна Крока передала зі своєї колекції декілька троянд. Словом, назбирали цілий оберемок троянд від рівненських майстрів.

До Рівного з'їхалися ковалі з України та... Голландії [+Фото]

Троянди викувані і вже готові до відправки. У цій коробці вони і поїдуть до Норвегії. Свою металеву квітку кожен коваль пакує особисто.

Довідка:

На Міжнародній конференції Кільця європейських міст-ковалів у місті Липник-над-Бечвою (Чехія), норвезькі майстри з міста Овр Ейкер виступили з ініціативою викувати 77 троянд - в пам’ять про 77 загиблих від теракту в Норвегії. За задумом авторів проекту, троянди повинні бути виготовлені майстрами-добровольцями різних країн, що дозволить всім небайдужим до цих трагічних подій вшанувати пам'ять загиблих.

До речі, Голландія з такої нагоди навіть організувала у себе міні-фестиваль, де ковалі кували квіти. Вони спільними зусиллями зробили 13 штук.

За матеріалами “Рівне 1”





На правах реклами