Ми у Facebook
13.03.2013, 15:20

Через що рівнян можуть викликати в СБУ?

Ви знаєте, хто окрім вас знає ваш телефон? Певно, що друзі, знайомі, колеги... Але ні, не лише вони. Ваш номер знають в Службі безпеки України (СБУ). І ким би ви не були, і чим би ви не займалися, вам можуть просто зателефонувати й викликати на допит! Навіть, якщо до предмету допиту ви не маєте жодного стосунку!
Кілька днів тому така ситуація трапилася із кореспондентом ВД "ОГО" Олександром Мельничуком. Про це повідомляє "Телекритика".

7 березня журналіста Видавничого Дому "ОГО" з м. Рівного Олександра Мельничука було викликано повісткою до ОВС слідчого відділу УСБУ в Рівненські області. В документі було зазначено, що журналіст повинен прийти на допит у якості свідка. Про це "Телекритику" повідомив особисто Олександр Мельничук.

Журналіста викликав на допит старший слідчий ОВС слідчого відділу УСБУ в Рівненські області Едуард Михалюк, але допитував його оперуповноважений Сергій Лєщук. Олександр Мельничук не може, на вимогу СБУ, розкрити зміст допиту, але повідомив, що напередодні у нього відбулась телефонна розмова зі співробітником СБУ.

- 5 березня близько 18.00 мені на мобільний зателефонував невідомий, який представився "старший оперуповноважений, майор (назвав прізвище, ім'я, по-батькові)", і повідомив, що мене викликають по справі, що 18-19 лютого у м. Здолбунові (Рівненська область) на колії знайшли муляж вибухівки, - говорить кореспондент ВД "ОГО" Олександр Мельничук. - Спочатку подумав, що має бути прес-конференція з цього приводу. Проте, коли я сказав, що "ви помилились, вам, певно, треба до тих, хто у нас криміналом у виданні займається", мені відповіли, що їм саме зі мною треба поговорити. Я перепитав, "а я то до чого? Я в тому Здолбунові був уже не пам'ятаю коли...". Чоловік сказав: "Ми багатьох викликаємо, то прокуратура поставила таке завдання. Ви не підозрюваний, а ми просто поспілкуємось". З його слів, мені необхідно було прийти 6 березня о 10-й ранку за адресою вул. Відінська, 4. Я попросив надіслати мені офіційно листа, і вже наступного дня отримав повістку до СБУ. У повістці було зазначено, що мене викликають в якості свідка по справі (і вказаний номер справи).

Журналіста, за його словами, здивувало, як за одну добу він міг перетворитися на свідка у кримінальному провадженні, хоча насправді не тільки не був свідком події 18-19 лютого у Здолбунові, але також не писав про неї у ЗМІ і не коментував на сайтах новин та у соцмережах. До того ж у Олександра існує алібі щодо подій у Здолбунові.

Олександр Мельничук
Олександр Мельничук


- Я у своїх матеріалах висвітлюю соціальні та національно-патріотичні теми, відвідую різноманітні акції, що пов'язані із такою тематикою, - говорить Олександр Мельничук. - Вважаю, що саме це, а також те, що я маю контакти у національно-патріотичних організаціях Рівненщини, й стало причиною виклику. Я не можу сказати, що це тиск, але все ж таки пов'язую це і з професійною діяльністю та громадською позицією. Виходить, що ось так подзвонити й "запросити на розмову" можуть будь-кого.



7 березня "Телекритика" направила запити з приводу допиту журналіста Олександра Мельничука на і'мя прес-секретаря Голови Служби безпеки України Лади Сафонової та в УСБУ в Рівненські області і чекає на відповіді.

Підозри щодо того, що "на олівець" СБУ потрапили саме люди, пов'язані з національно-патріотичним рухом, підтвердив і той факт, що окрім журналіста, виклик на допит отримали й чимало інших представників патріотичних сил Рівненщини.

Рівненські активісти Іван Солодуха та Олександр Гомон також побували в СБУ
Рівненські активісти Іван Солодуха та Олександр Гомон також побували в СБУ


- Цей виклик - це перший "дзвінок", який є політично-психологічним тиском на мене та моїх побратимів, яких також викликали на "розмову", - говорить керівник громадського об'єднання вболівальників Рівного Іван Солодуха. - Я є членом ВО "Свобода" та громадським активістом. Ми в місті проводили різні акції, зокрема перший фан-марш, відстоювали облаштування фан-зони до ЄВРО-2012 та підтримуємо нашу футзальну команду "Кардинал-Рівне". Та я думаю, особливу увагу привернула акція в Рівному в листопаді 2012 року на підтримку родини Павліченків. Це досить резонансна справа й акція мала всеукраїнський розмах. Тому, для того щоб загальмувати даний рух, мене викликають на допити свідком у справі щодо подій в Здолбунові.

Акція на підтримку родини Павліченків у Рівному
Акція на підтримку родини Павліченків у Рівному


Варто зазначити, що юристи радять на подібні виклики ходити тільки за наявності офіційної повістки та у присутності адвоката.





На правах реклами