Ми у Facebook
13.03.2013, 17:20

Данило Яневський у Рівному: "Роман Шухевич – герой, Степан Бандера – терорист"

Цю людину впізнає чи не кожен, хто наприкінці 90-х дивився програму "Сніданок з 1+1", а у часи Помаранчевої Революції – інформаційні програми "5 каналу". Тележурналіст та історик Данило Яневський зараз працює у США, проте в Україну приїжджає часто. Цього вівторка, 12 березня, пан Данило відвідав Рівне.
Данило Яневський презентував у Рівному свою нову книгу та пояснив свій, як історика, погляд на історію України, зокрема щодо ОУН та УПА.

Портал OGO.ua пропонує вашій увазі деякі цікаві думки із спілкування із Данилом Яневським:

Про українських героїв:

Героями України Данило Яневський називає трьох людей. Це генерал-хорунжий армії УНР Марко Безручко, генерал-хорунжий армії УНР Всеволод Змієнко та головнокомандувач УПА Роман Шухевич.

- Шухевича всі знають, а ось Безручка й Змієнка - ні. Безручко й Змієнко – одні з найвидатніших військових діячів в українській та світовій історії. Обидва – автори "чуда" над Віслою, яке врятувало Польщу й Європу від комуністичної "чуми". Безручко – командир армії УНР, а Змієнко – начальник штабу 6-ї дивізії армії УНР. Це декілька сотень фактично беззбройних і виснажених українських бійців. А більшовицькі командувачі Будьоний і Тухачевський розбили об них лоба у битві при Замості (Польща).

Про Степана Бандеру:

- Степан Бандера не мав ніякого відношення до українських повстанських армій, яких було принаймні шість, а не одна. Поляки кажуть, що Степан Бандера – терорист. Так і є. Він дістав три смертних вироки по варшавському й львівському процесу плюс присуд на смерть від партійного суду ОУН за антипартійну діяльність(разом із Ярославом Стецьком). Але давайте запитаємо, хто такий Юзеф Пілсудський? Теж терорист! І ще є чимало прикладів в Хорватії, Угорщині, Німеччині… Тому якщо говорити про Бандеру, то не треба забувати й про інших.



Про протистояння УПА й Радянської армії:

- У піковий час, це десь 1945-1946 роки, повстанців було 20 тисяч, може трохи більше. Й на боротьбу з цими 20 тисячами радянське командування відправило 4-й український фронт (1,5 мільйони бійців), 31-шу армію, яка налічує 100 тисяч тренованих бійців та 6 дивізій НКВС! Вони молотили всіх, без розбору, як комбайн молотить снопи.

Про факт з історії УПА, що "порвав серце":

- Я наштовхнувся оригінальні документи УПА, книжки й там був один листок, рядки на якому просто порвали моє серце. Це сидить людина під землею і пише: «Цього року, слава Богу, ми будемо нормально зимувати. Ми такий "відгахали" собі бункер – два метри заввишки, три метри завширшки й шість метрів в довжину. Тут 28 людей уже 7 місяців сидить під землею» І вони ж усі знають, що вони загинуть!



Про українську церкву у Галичині:

- За 1947-1950 роки чисельність парафій Російської православної церкви виросла в Галичині в 17 разів! Можна запитати, за рахунок чого? Греко-католикам пропонували йти в Московський патріархат, а тих, хто відмовлявся розстрілювали! Такого винищення історія Європи не знала за тисячу років.

Про "Волинську різню":

- Цей конфлікт був дуже вузько локалізований у часі й просторі. Він відбувався на території Рейхсккомісаріату "Україна", який до того був частиною Польщі, окупований німцями. Тобто різалися громадяни Польщі українського та польського походження. До чого тут сучасна Українська держава??? Українці воювали ледь не в усіх арміях світу. З точки зору юридичного права, відповідальність має нести адміністрація Рейхскомісаріату "Україна". Еріх Кох у вас тут сидів. Він був зацікавлений у тому, аби тут всі били один одного, а не німців!



Про стосунки України та Польщі:

- Якби тут сидів польський прем’єр, то я б запитав: «Пане прем’єр, а скажіть, будь-ласка, польський уряд, який отримав від Антанти Східну Галичину й Волинь та урочисто зобов’язався дати українцям автономію, виконав свою обіцянку? Ні, не виконав! Навіщо було трощити структури греко-католицької та православної церкви? Навіщо було закривати українські школи? Навіщо це все? І ви їм закидаєте співробітництво з Абвером! Це що, злочинна організація? Ні. Чому тоді ви не кажете про співробітництво Всесвітнього єврейського конгресу з СС.

Про стосунки ОУН і Гітлера:

- Говорять: "ОУН – союзники Гітлера!" Ви ідіоти? Німеччина це держава, а ОУН – політична партія. Ну не може держава укладати союзницькі угоди з політичними партіями. Що Гітлер уклав з ОУН договір? Гітлер укладав союзи з рівними собі. ОУН мала свою візію, сформульовану Євгеном Коновальцем: "Створити соборну українську незалежну державу".



Про історію України як предмет у школі та ВНЗ:

- Нам треба викинути на смітник УСІ без винятку підручники середньої та вищої школи, бо те, що там написано – тотальний фальсифікат. Хоч і писався він не завжди свідомо. Коли впала радянська система, заснована на короткому курсі історії ВКП(б), взяли Ореста Субтельного. Він написав прекрасну роботу, але у ній є величезний недолік - Субтельний фізично не мав доступу до радянських архівів.

Про український народ сьогодні:

- Уявіть собі, якщо взяти 8-річну дитину, ґвалтувати її, піддавати тортурам, але годувати, примушуючи розгрібати та їсти якесь "гімно". При цьому не дозволяти вчитися читати й писати. Що буде з цієї дитини? Ось це є наш народ сьогодні. Ми маємо цю успадковану травму й не знаю, коли ми з неї вийдемо.





На правах реклами