Ми у Facebook
18.03.2013, 15:20

На Рівненщині влада примушує передплачувати приватні газети "регіоналів"

Чиновники з Рівненщини, використовуючи адмінресурс, просувають передплату пропагандистських державних та комунальних газет, а також приватних газет, які належать представникам партії влади.
Щоб контролювати громадську думку (і, при потребі, маніпулювати нею), центральна влада України приструнила українські телеканали як основні ЗМІ, через які громадяни отримують інформацію. Подібна ситуація з цензурою та самоцензурою в пресі відбувається і в регіонах. Зокрема, через примусову передплату «своїх» газет, повідомляє Рівненсько-Волинський портал «Четверта влада».

ЧЕТВЕРТА ВЛАДА з᾽ясовувала, чиї газети і кому нав᾽язують у Здолбунівському районі Рівненської області.

Начальники освітянам «рекомендували»

Ось такий документ, яким освітян «просять» передплатити «потрібні» газети та здати копії квитанцій передплати бібліотекарю, потрапив у розпорядження одного з авторів матеріалу:



А ось і кількість примірників, яку треба передплатити:



З державними та комунальною газетою все зрозуміло.

«Голос України» – газета Верховної ради України. «Урядовий кур᾽єр» – газета уряду. «Вісті Рівненщини» – газета Рівненської обласної ради, в якій більшість належить регіоналам.

Ці газети, окрім адміністративного ресурсу, підтримуються ще й коштами платників податків. Ось як про такі ЗМІ сказано в науково-практичному коментарі до Закону України «Про доступ до публічної інформації», ініційованому Комітетом Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації:

«наявність заснованих органами державної влади чи органами місцевого самоврядування засобів масової інформації є анахронізмом, що суперечить демократичним принципам. Такі ЗМІ повинні припинити своє існування у теперішній формі.» (Науково-практичний коментар до ЗУ «Про доступ до публічної інформації», стор.62.).

Хто «тримає» «рекомендовані» приватні газети

А що з приватними газетами, які теж «просять» передплачувати?

Оперативно створена приватна газета «Дзеркало Здолбунівщини», яку заснував депутат Здолбунівської районної ради від Партії регіонів Сергій Мельник.



8 жовтня 2012 року газета «Дзеркало Здолбунівщини» отримує Свідоцтво про державну реєстрацію. А 22 листопада Здолбунівська РДА відправляє листа №3817/01-25/12 на відділ освіти з рекомендаціями про передплату новоствореного видання.

23 листопада 2012 року між Здолбунівським районним методичним кабінетом та засновником газети «Дзеркало Здолбунівщини» підписано угоду про співпрацю. Через три дні після цього цей самий кабінет за підписом Н. Глущук розсилає таку ж «рекомендацію» про передплату у закладах освіти, дошкільним закладам.



Колишня комунальна газета Рівненської облдержадміністрації «Вільне слово», попри ангажування як незалежне видання, перебуває під впливом Партії регіонів. Ще 2011 року журналіст «Української правди» Мустафа Наєм у своєму блозі розповідав кому насправді належить газета, яку в області поширюють через адмінресурс:

«В июле прошлого года губернатором Ровенской области Василием Берташем было дано указание районным администрациям и руководителям органов власти оформить подписку на одну из местных газет – «Вільне слово». Подписка на издание производилась наряду с «Урядовим кур’єром» и «Голосом України». Позже руководители райадминистраций подписали аналогичные поручения об организации подписки на «Вільне слово» среди сотрудников госорганов. Из поручений, которые попали в прессу, видно, что подписку на это издание должны оформить все – начиная от учителей и заканчивая врачами.

В целом ничего страшного. Но, согласно выписке из Единого государственного реестра юридических лиц и физических лиц-предпринимателей, 51% уставного капитала ООО «Вільне слово» принадлежит... Мирославу Берташу – сыну действующего губернатора Василия Берташа.

Только в одном районе, где документально подтверждена принудительная предоплата издания, прошла подписка на 1751 экземпляров на общую сумму 63 тысячи гривен. В Ровенской области 16 районов, и даже, если предположить равномерную подписку на территории всей области, сумма доходов газеты сына губернатора составляет около 1 миллиона 8 тысяч гривен».



Ще одна приватна газета «Літопис Заходу» раніше належала колишньому секретарю Рівнеради та виконувачу обов᾽язків міського голови Рівного Юрію Торгуну.

За інформацією від журналістів видання, пан Торгун після виборів у міську раду, які він програв, мав намір продати газету.

Тепер головний редактор газети «Літопис заходу» Василь Герус є також фактично заступником редактора «Вільного слова». За інформацією з журналістських кіл, газета стала таким собі філіалом «Вільного слова».

В листі забули попросити за ще одну газету, яку контролюють регіонали (Здолбунівська державна районна адміністрація, яку очолює шеф місцевих регіоналів Віталій Шуль, виступає співзасновником районної газети «Нове життя»).

Цей огріх оперативно виправили. 29 листопада 2012 року з᾽являється новий лист. В ньому до вищеназваних газет добавили комунальну районку «Нове життя».



І нова кількість примірників, які треба передплатити:



Корупція, яку не бачать правоохоронці

ЧЕТВЕРТА ВЛАДА попросила адвоката і медіа-юриста Інституту розвитку регіональної преси Людмилу Опришко, дати юридичний коментар зібраних журналістами фактів.

– Викладені у статті факти, на мій погляд, свідчать про порушення посадовими особами Здолбунівської РДА вимог пункту 1 частини 1 статті 6 Закону України «Про засади запобігання та протидії корупції», що полягає у використанні своїх службових повноважень та пов᾽язаних з цим можливостей з метою одержання неправомірної вигоди або у зв᾽язку з прийняттям обіцянки/пропозиції такої вигоди для себе чи інших осіб, – коментує адвокат.

– Зазначена правова норма забороняє, зокрема, неправомірно сприяти фізичним або юридичним особам у здійсненні ними господарської діяльності. Це правопорушення має ознаки адміністративного проступку, передбаченого статтею 172-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення, або злочину, передбаченого статтею 364 Кримінального кодексу України, залежно від негативних наслідків, яке воно мало.

– Перевірити викладені у статті факти та визначити, чи мають вони ознаки зазначених правопорушень, мають право працівники органів внутрішніх справ, – продовжує Людмила Опришко. – Вони ж мають право складати протокол про адміністративне правопорушення чи порушити і розслідувати кримінальну справу. Остаточне рішення про притягнення особи до адміністративної чи кримінальної відповідальності у таких випадках приймає суд. Крім того, органи прокуратури здійснюють нагляд за діяльністю органів внутрішніх справ та координують роботу правоохоронних органів із запобігання та боротьби з корупцією.

Здолбунівська ж міліція відповіла, що ознаки правопорушення відсутні, бо, на їхню думку, примусу не було, а листи носили виключно рекомендаційний характер. Перевіряти чому посадовець надає своїм підлеглим такі «рекомендації» міліція не стала.

Ось повна відповідь (збільшіть натисканням):



Депутат Здолбунівської районної ради Сергій Кондрачук з цього приводу звернувся до Прокурора Здолбунівського району і Генерального прокурора з депутатським зверненням.

Запитує депутат, чи не містить ця діяльність з протежування приватних газет однопартійців ознак корупції.

Здолбунівська прокуратура не захотіла перевіряти законність дій чиновників. Її аргумент: втручання у діяльність друкованих ЗМІ забороняється.



Чиновник адміністрації: нам запропонували – ми рекомендували

Заступник голови Здолбунівської РДА Олександр Федорук так пояснює, чому структури адміністрації пропагують передплату приватної газети «Дзеркало Здолбунівщини»: «у районі є потреба інформування громадськості про життєдіяльність освітянської сфери, напрацювань педколективів…».

Повна відповідь (можна збільшити натиснувши на фото):



З цієї відповіді не зрозуміло чому комунальна районка «Нове життя» не інформує громадськість і чому саме приватна газета отримала таке протегування (виграла конкурс?). Знову запитуємо у Олександра Федорука.

– Не те щоб не висвітлювало «Нове життя», просто не було тієї співпраці яку запропонувало «Дзеркало Здолбунівщини». Був лист від відділу освіти до «Дзеркала Здолбунівщини» щоб газета висвітлювала діяльність освітян і вони між собою на своєму рівні домовились. В кожному номері 1-2 полоси в газеті виділено на новини освітян.

– А які ж сфери мають висвітлювати інші дві приватні газети і чому саме ці ЗМІ?

– Представники цих газет «Вільне слово» і «Літопис Заходу» були у нас в РДА, презентували газети і пропонували свої послуги, тому ми і включили їх до списку рекомендованого для передплати, – відповідає чиновник.
Порушення конкуренції, якої не бачить Антимонопольний

Окрім корупції, можна говорити ще про підрив ринку незалежної преси недобросовісною конкуренцією. Знову звертаємось за консультацією до адвоката Людмили Опришко.

– Закон України «Про захист економічної конкуренції» передбачає, що «суб᾽єкти господарювання, органи влади, органи місцевого самоврядування, а також органи адміністративно-господарського управління та контролю зобов᾽язані сприяти розвитку конкуренції та не вчиняти будь-яких неправомірних дій, які можуть мати негативний вплив на конкуренцію» (ст. 4 Закону).

Стаття 15 Закону України «Про захист економічної конкуренції» встановлює заборону органам державної влади та органам місцевого самоврядування вчиняти антиконкурентні дії.

Зокрема:

1. Антиконкурентними діями органів влади, органів місцевого самоврядування, органів адміністративно-господарського управління та контролю є прийняття будь-яких актів (рішень, наказів, розпоряджень, постанов тощо), надання письмових чи усних вказівок, укладення угод або будь-які інші дії чи бездіяльність органів влади, органів місцевого самоврядування, органів адміністративно-господарського управління та контролю (колегіального органу чи посадової особи), які призвели або можуть призвести до недопущення, усунення, обмеження чи спотворення конкуренції.

2. Антиконкурентними діями органів влади, органів місцевого самоврядування, органів адміністративно-господарського управління та контролю, зокрема, визнаються:

… будь-яка дія, спрямована на централізований розподіл товарів, а також розподіл ринків між суб´єктами господарювання за територіальним принципом, асортиментом товарів, обсягом їх реалізації чи закупівель або за колом споживачів чи продавців;

надання окремим суб´єктам господарювання або групам суб´єктів господарювання пільг чи інших переваг, які ставлять їх у привілейоване становище стосовно конкурентів, що призводить або може призвести до недопущення, усунення, обмеження чи спотворення конкуренції;

3. Вчинення антиконкурентних дій органів влади, органів місцевого самоврядування, органів адміністративно-господарського управління та контролю забороняється і тягне за собою відповідальність згідно з законом.

На противагу юристу, голова Рівненського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України Віктор Боденчук у діях чиновників Здолбунівської райдержадміністрації анти конкурентних дій не вбачає (фото збільшіть натисканням).






Протежування державних, комунальних та окремих приватних газет відбувається щороку, підриваючи ринок незалежних ЗМІ.





На правах реклами