Ми у Facebook
21.03.2013, 13:06

Подолати віртуальну залежність рівненських учнів допоможуть практичні психологи

У Рівному стартував проект Центру практичної психології і соціальної роботи спільно з управлінням освіти та науки під назвою «Порадьтеся з психологом». Починаючи з 20 березня 2013 року, в кожній школі міста щосереди з 15:00 до 19.00 консультації надаватимуть практичні психологи.
Проект покликаний надавати психологічну допомогу школярам та їхнім батькам, які зіштовхуються з різного роду проблемами та питаннями, на які самотужки не можуть знайти відповіді. Рішення запровадити в школах консультативні бесіди з психологом пов’язане із дослідженнями, які проводить в освітньому середовищі Центр практичної психології і соціальної роботи.

- У 2012 році Центром було проведене опитування серед учнів 8-11 класів, яке охопило більше тисячі рівненських школярів. Результати та цифри нас вразили, - розповідає заступник міського голови Галина Кульчинська. – 24 відсотки школярів говорять, що їх не задовольняє середовище у сім’ї, таке ж число дітей страждає від відсутності уваги та ніжності, відсутності спільних інтересів зі старшими. Але ні батьки, ні учні не поінформовані, що з цими проблемами їм можуть допомогти справитись шкільні психологи.

Психологи називають цей проект соціальною послугою населенню, яка допоможе всім зацікавленим батькам зрозуміти, що є причиною, мотивацією вчинків їхніх дітей. Окрім того, учнів вчитимуть взаємодіяти в колективі, долати вікові підліткові труднощі.

"Губка Боб" та "Вороніни" – телевороги дітей? [ОПИТУВАННЯ]

- Проблема кваліфікованої психологічної допомоги у школах є надто актуальною. За минулий рік до мене звернулись 1331 людина за консультацією, - окреслює масштаби проблеми Галина Опанасик, завідувач Центру практичної психології і соціальної роботи. – Батьки охоче підуть на консультації, якщо будуть добре про них поінформовані та впевнені у професіоналізмі людей, до яких звертаються. Шкільний ресурс і ресурс управління освіти дає можливість обирати спеціаліста.

Серед основних проблем, які найчастіше порушують у своїх бесідах учні та їх батьки, психологи виділяють такі як, конфліктність у родині, фінансову залежність, тиск та маніпуляцію. Проект презентували психологи Центру, які мають практику в загальноосвітніх закладах Рівного.

Що роблять наші діти в інтернеті?

Ніна Бондарчук, практикуючий психолог у ЗНК №23 спростувала стереотип, що психологи у школах не працюють. Але проблема двостороння, адже деякі батьки та учні не звертаються до спеціаліста, бо не хочуть розписуватись у своїй безпорадності.

Психолог Рівненської гуманітарної гімназії Сергій Буткевич розповів про нюанси втечі учнів у віртуальний світ та залежності від технологічних пристроїв. Цю проблему психологи також бачать неоднобокою, адже поза реальністю дитина шукає спілкування, якого не вистачає їй в повсякденному житті.

Праця у даному руслі ховає чимало підводних каменів, тому психологи, що працюють у школах, повинні бути готовими сприймати проблему з різних точок зору і професійно підходити до їх вирішення. Для цього спеціалістами використовуються прогресивні відновлюючі техніки. Про них розповідала практикуючий психолог ЗОН №18 Аліна Зарецька. До таких технік зокрема відносять медіацію – спроби вирішувати конфлікти за допомогою посередника – шкільного психолога. У цьому руслі в Центрі практичної психології ведеться дослідницька робота, результати якої втілюватимуться уже до кінця цього навчального року.

Для того, щоб втілити даний проект в життя, працівники управління освіти застосували найоптимальніший підхід.

Їжа, яка допоможе рівненським школярам стати відмінниками [+ПОРАДИ]

- Ми не збільшували штатних розписів шкіл, у нас вистачає кваліфікованих психологів, які готові працювати. Також рівняни можуть звертатись за консультаціями не лише в школи, але й у сам Центр практичної психології і соціальної роботи, адже даний проект носить експериментальний формат, якщо він буде успішним, ми розвиватимемо ідею і будемо її розширювати, - підрезюмував Василь Харковець, начальник управління освіти виконавчого комітету Рівненської міської ради.





На правах реклами