Ми у Facebook
21.03.2013, 14:30

Рівненським комунальникам дозволили офіційно нічого не робити за наші гроші

Ви сплачуєте комунальні платежі і чекаєте, що ЖКП щось за них зробить? Забудьте. Якщо раніше вони «нічого не робили», порушуючи розпорядження міської влади. То тепер сама влада їм дозволила брати гроші і нічого не робити.

12 лютого 2013 року виконавчий комітет ухвалив рішення, яким фактично дозволив ЖЕКам піднімати тариф на обслуговування будинків як завгодно, а також самостійно вирішувати чи проводити у будинку поточний ремонт, який вже оплачений мешканцями, чи ні.

Як не дивно, це рішення було проведено тихо, без зайвих обговорень і обурень з боку членів виконкому, в тому числі й від опозиції. Вочевидь, ніхто із членів виконкому, крім представників міської влади, так і не зрозумів, за що ж проголосували. Принаймні, хочеться вірити, що це звичайна некомпетентність, а не змова влади та опозиції.

Йдеться про рішення №26 «Про внесення змін до рішення виконавчого комітету Рівненської міської ради від 10.01.2012 р. №21 «Про встановлення розмірів тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій окремо за кожним будинком». Нагадаю, що цей документ міська влада ухвалила на виконання рішення суду.

Скільки "коштують" рівненські ЖЕКи [+Фото]

Саме цим рішенням у місті була впроваджена практика, за якою ЖЕКи мають окремо обліковувати кошти, зібрані з кожного будинку, та окремо по кожному будинку вести облік витрат. Раніше все «звалювалося» ЖЕКом в один котел, і проконтролювати, скільки і як витрачають гроші, було просто неможливо.



Через місяць, 14 лютого 2012 року, це рішення було «удосконалено». До нього додали окремим додатком «Порядок здійснення перерахунків за ненадані ЖЕКами або надані не в повному обсязі послуги». Тепер, якщо ЖЕК не зміг виконати якісь роботи з обслуговування будинку, – він має повернути сплачені мешканцями кошти. Точніше, зарахувати їх за послуги в наступному періоді.

Тут варто розібратись детальніше. Усі послуги, що надаються ЖЕКами, поділено на дві категорії: за першою (прибирання в під’їздах чи прибудинкової території, робота ліфтів тощо) - перерахунок мають робити щомісяця, за другою (поточний ремонт, освітлення і т.д.) – за результатами року. Якщо ЖЕК виконав не всі із передбачених на минулий рік робіт із поточного ремонту будинку - він ще до кінця січня цього року мав зменшити плату на 2013 року на «недовикористану суму».

А тепер УВАГА: переробивши своє рішення, виконком дозволив НЕ РОБИТИ зменшення оплати. Запитаєте чому? Вочевидь, тому, що ЖЕКи витратили сплачені мешканцями кошти не за призначенням. Однак це тема наступного матеріалу, а поки що розберемось з питанням повернення коштів і відповідальності комунальників.

Рівненські ЖКП "проїдають" зароблені кошти [+Фото]

Отже, ЖКП може нічого не робити і не повертати мешканцям сплачені кошти в кількох випадках:
1. Якщо фактична вартість обслуговування будинку перевищує заплановану. Що це означає для мешканців? Відповідно до розпорядження міського голови, в тарифі закладена гранична норма, згідно з якою накладні витрати ЖЕКів не мають перевищувати 60 відсотків. Насправді ж вони сягають 118. Раніше ЖЕК мав ці перевитрати закривати іншим доходами (якщо вони є), але ніяк не за рахунок грошей, передбачених на обслуговування будинку. Тепер усі підвищення зарплат керівництва ЖЕКів, витрати на бензин чи телефонні розмови спокійно перекладуть на плечі мешканців.

2. У разі, якщо мешканці заплатили не в повному обсязі за обслуговування внутрішньобудинкових мереж чи поточний ремонт будинку, – такі послуги ЖЕК може не надавати в цьому році, а перенести їх на наступний. А сплачені за це гроші не повертаються. Цинічність цієї ситуації полягає в тому, що влада добре знає про рівень платежів мешканців. Він майже у всіх будинках не досягає 100 відсотків. Тепер навіть якщо мешканці оплатили 99 відсотків - ЖКП має повне право не робити у будинку нічого. І так з року в рік.

3. Якщо вартість однієї послуги виявилася значно вищою, ніж передбачалося – інші можна не надавати. Наприклад, на ремонт лавочок біля під’їздів запланували 2 тисячі гривень, стільки ж – на заміну кранів та заслонок на трубах у підвалі. По факту виявилося, що ремонт лавок обійшовся не 2, а 4 тисячі. Відповідно, крани не міняємо і перерахунок за це не проводимо. Тепер питання: а хто контролює вартість тих самих лавочок, встановлених ЖЕКом? Відповідь – сам ЖЕК.

Тепер, маючи таке рішення, ЖЕКи можуть нічого не робити на «законних» підставах. Бо завжди можна сказати, що мешканці самі винні – бо не сплатили 100 відсотків. І не відповідати на питання: куди поділись вже заплачені гроші. Та й вартість обслуговування насправді знаааачно більша, ніж ви нам платите.

Рівно через місяць, 12 березня, до згаданого рішення були внесені зміни (рішення виконкому №53 від 12.03.2013). З невідомих причин виконком вирішив «призупинити дію абзацу 3…», тобто позбавити ЖЕКи можливості самим визначати вартість обслуговування будинку.

Правда, «призупинити» - не означає скасувати. Чому було прийнято таке рішення - допоки невідомо. Проте не схоже, що влада готова визнавати свої помилки – для цього логічніше було б скасувати рішення повністю, а не призупинити дію одного абзацу.

Ми розказали лише про кілька загроз для мешканців багатоповерхівок, які несе ухвалене виконкомом рішення. І продовження буде…





На правах реклами