Ми у Facebook
29.03.2013, 14:03

На Рівненщині закриють три протитуберкульозні лікарні

Міста Острог, Володимирець та село Верба Дубенського району залишаться без протитуберкульозних лікарень. Про це повідомили в Рівненському обласному управлінні охорони здоров'я. Причина такого рішення - реорганізація протитуберкульозних закладів, яка дозволить зекономити понад 11 мільйонів гривень, які витрачають на утримання цих лікарень.
Як зауважують чиновники управління охорони здоров'я, заклади не закривають, а реорганізовують.

- На утримання острозької лікарні в рік потрібно 3,2 мільйона гривень, вербської — 4,6 млн. грн, володимирецької — 3,5 млн. грн, - повідомив головний лікар Рівненського обласного протитуберкульозного диспансеру, генеральний директор ТМО "Фтизіатрія" Ростислав Рожанський. - Це з врахуванням комунальних платежів та виплати заробітної плати персоналу. При цьому безпосередньо на лікування хворих витрачається близько 200-230 тисяч гривень.

Враховуючи такі великі витрати на комунальні послуги й зарплати в обласному управлінні охорони здоров'я вирішили зекономити.

- Хворі з важкою формою туберкульозу будуть лікуватися в Рівненському обласному протитуберкульозному диспансері, - пояснив начальник Рівненського обласного управління охорони здоров'я Віталій Бойко. - Натомість далеко не всі хворі потребують стаціонарного лікування й можуть лікуватися вдома без відриву від сім'ї й усієї домашньої роботи.

Чиновники повідомляють, що в результаті реорганізації закладів вдасться вивільнити понад 11 мільйонів гривень бюджетних коштів, що будуть витрачені на облаштування в обласному тубдиспансері спеціалізованих палат-боксів на двох хворих, де буде знижений тиск та краща вентиляція.

Щодо персоналу, який нині працює у лікувальних закладах Острога, Володимирця та Верби, чиновники повідомляють, що їм запропонували іншу роботу.

- Ми всім запропонували інші посаду, - говорить Ростислав Рожанський, - І лікарям, і медсестрам, і обслуговуючому персоналу. Звісно, не всі погоджуються, але іншого виходу немає.

Як зауважив Віталій Бойко, на закладах "завтра не висітиме амбарний замок", адже реорганізація лікарень триватиме кілька місяців.





На правах реклами