Ми у Facebook
02.04.2013, 15:45

Хто і чому накладає на себе руки на Рівненщині

І що робити рідним та близьким у подібних ситуаціях.
Кількість самогубств і їхніх спроб на Рівненщині зростає. Причина суїцидів - загальна для всього людства. Це невдоволення собою у цьому житті, або відчуття ще більшої небезпеки, аніж смерть – вважає лікар-психіатр. Скільки людей на Рівненщині себе намагається вбити щороку, чому це відбувається і що робити.

За інформацією інспектора сектору зв´язків із громадськістю УМВС у Рівненській області Олени Дудко, в 2011 році в Рівненській області зареєстровано 247 повідомлень про реальні самогубства та суїцидальні спроби. У 2012 році вже 462 повідомлення, у січні 2013 року - 14 повідомлень, йдеться на Рівненсько-Волинському порталі «Четверта влада».

– У деяких випадках могла бути «подвійна реєстрація», – уточнює пані Олена. – Суїцидальна спроба могла фіксуватися двічі – і міліцією, і «швидкою». До того ж могла статися повторна спроба самогубства. Усього ж ми маємо 247 сторінок про «вдалі» чи «невдалі» суїцидальні спроби.

Ось нещодавно на Рівненщині молодий чоловік трагічно загинув під потягом. 25-річний чоловік із села Батьків Радивилівського району кинувся під пасажирський потяг сполученням Львів – Київ та загинув.

А у березні в Рівному з балкона восьмого поверху випала 19-річна дівчина. Студентка, на щастя, вижила. Лікарі називають цей випадок – народитися у сорочці. А от працівники міліції – суїцидом. Адже перед цим дівчина вже неодноразово хотіла накласти на себе руки.

У віковій категорії рішучої різниці нема. Наймолодшому суїциденту 15 років, він наковтався валідолу й вижив, найстарший – повісився у віці 93 років. Чоловіки вчиняють суїциди частіше, аніж жінки. Найпоширеніші види самогубств: тілесні ушкодження, медикаментозне отруєння, повішення, різані рани нижнього передпліччя (коли перерізають собі вени). Більшість самогубств вчинені суїцидентами у стані алкогольного сп’яніння.

45 причин відмовити людину від суїциду

Про причини дитячих і дорослих суїцидів та про їхнє запобігання запобігання говоримо із відомим рівненським лікарем-психіатром та сімейним консультантом Василем Галябаром.

– Причина суїцидів загальна для всього людства. Це невдоволення собою у цьому житті, або відчуття ще більшої небезпеки, аніж смерть (життя приносить ще більші страждання), – каже Василь Галябар. – Думки про самогубство також може спричинити втрата близьких, або загроза ідеалам – це особливо характерно для дітей та молоді. Для запобігання самогубства дитини, чи просто рідної людини потрібно підтримувати в дитини постійне відчуття її захищеності та повагу до її індивідуальності. Слід старатися зрозуміти потреби й бажання рідної людини, доброзичливо обговорювати наявні проблеми. При суїцидальних намірах треба їх зупиняти, а також застосовувати методи активного втручання – термінову допомогу психолога, психіатра чи педіатра (якщо, природно, йдеться про дитину). У медицині це називається «кризова інтервенція».

На Рівненщині у виправній колонії засуджений повісився на шнурках

Про християнський погляд на самогубства говорить керівник Благодійної місії «Православне діло» священик Віталій Поровчук.

– Які причини суїцидів, і як боротися з суїцидальними намірами та спробами? Це досить складне питання. Перша причина – коли людина відпадає від Бога, ставить своє «я» у центр Всесвіту. Друга причина – психічна хвороба, котра викликає порушення біохімічних процесів у організмі (зокрема, у головному мозку). Треба зазначити, що людина часто накладає руки на себе після того, як вжила алкоголь, чи наркотики. Слід молитися – бажано і самому, і разом із православними віруючими у Церкві. Адже Церква – це не каміння, з якого будують храм, а передусім віруючі люди. Потрібно вести благочестиве православне життя – жити у молитві, в пості, в читанні Слова Божого та Святих Отців, сповідатися та причащатися, допомагати іншим – тобто творити милостиню. Це допоможе спастися, і жити зі спокоєм та радістю. Царство Боже – «всередині нас» – і тоді буде мир, праведність, гармонія та радість у Дусі Божому. Що робити, коли в друга, чи родича суїцидальні наміри? Варто постаратися, щоб людина не була на самоті, й не почувала себе одинокою. Слід молитися за неї, передати душевне тепло, аби забрати відчуття гострої ненависті. І просто сказати, що людина, яка живе з Богом – не відчуває самотності.





На правах реклами