Ми у Facebook
08.04.2013, 15:24

Аутизм — хвороба геніальності?

Психологи нерідко стверджують, що аутизм — це не хвороба, а певний стан відсторонення від світу, занурення в себе. Спробуємо зрозуміти, чи насправді це так.
Як розповідає практичний психолог центру реабілітації дітей з органічними ураженнями нервової системи та порушеннями психіки Рівненської обласної дитячої лікарні Анна Друзенко, попри велику кількість досліджень аутизму, як психічного захворювання, досі немає однозначних наукових даних, що пояснюють його походження:

— Швидше за все, це захворювання виникає за сукупністю кількох причин, які спричинили розлад, причому не виключено, що в кожному конкретному випадку аутизму має своє поєднання і внутрішніх передумов, і зовнішніх факторів. Аутизм — це, насамперед, порушення комунікативної функції, контакту дитини з оточуючими її людьми. Дитина живе у світі зорових образів, звуків, тактильних відчуттів, але при цьому вона не прагне поділитися своїми враженнями з мамою чи татом, — розповідає пані Анна.

Існує думка, що багато діток, у яких свого часу діагностують аутизм — геніальні у певній справі чи захопленні. Психолог запевняє, що подібні ситуації трапляються досить часто:

— Маленькі аутисти надзвичайно музичні: вони отримують явну насолоду від улюблених музичних творів, мелодій і навіть окремих звуків. Трирічна дитина може абсолютно байдуже пройти повз ровесника з дистанційно керованою машинкою, але прийти в невимовне захоплення при звуку бою годинника на соборі. Хворі на аутизм надто чутливі до музики Моцарта, а тому медики використовують його музику в якості лікувальної терапії для хворих, вони мають здатність заспівати всі арії, вийшовши з опери, чи накреслити карту Лондона після польоту над містом, як це зробив 29-річний Стівен Вілтшир, — каже пані Анна.

В Україні діагноз "аутизм" як такий відсутній. У нас є "ранній дитячий аутизм" (РДА) і "синдром Аспергера". РДА ставлять дітям, але після досягнення ними повноліття цей діагноз знімають, замінюючи на інший, який здається найбільш підходящим для психіатра. Проте, в нашій країні є небайдужі саме до аутизму, які відкривають реабілітаційні центри, школи. Такі заклади існують й на Рівненщині.

На сьогоднішній день у Рівненській області зафіксована 61 дитина з РДА. Існує цілий ряд методів виховання і навчання, розроблених цілеспрямовано для аутичних дітей. І надзвичайно багато залежить від кваліфікації фахівців, які працюють з дитиною, і готовності батьків до самовідданої праці з реабілітації дитини. У Рівному є спеціалізовані заклади, які займаються з такими дітками. Всю інформацію батьки можуть дізнатися в управліннях освіти та охорони здоров’я, запевняє психолог.

Пані Анна наголошує на тому, що при належній батьківській увазі аутичні діти не стоять на місці, вони розвиваються або, як кажуть лікарі, "дають позитивну динаміку", і радить не слухати поради "просто любити, приймати таким, як є, не мучити дитину заняттями і дієтами". Потрібно любити і приймати дитину, але разом з тим необхідно боротися з її захворюванням.

Довідка:
Аутизм (грец. autos — "сам"; аутизм — "занурення в себе") — вроджене психічне захворювання, що характеризується нездатністю хворого до взаємодії із зовнішнім світом — і виникаючими з цього факту порушеннями в соціалізації. Хворий типово уникає спілкування: усяке порушення повсякденного розпорядку й стереотипів виявляється йому трагедією; проте інтелект аутиста понижений далеко не завжди, часто виявляються так звані “острівці знання” — області, в яких здібності хворого досягають нормального або навіть геніального рівня.

Перші ознаки аутизму у дітей, на які батьки повинні звернути увагу:
дитина не дивиться в очі;
говорить про себе в третій (він) чи в другій (ти) особі;
не вимовляє слова, мукає;
не цікавиться іграшками, ровесниками, не грає з іншими дітьми;
дитина відсторонена, ігнорує маму, не реагує на прохання, не відгукується на своє ім’я;
трясе головою, руками, розгойдується;
ходить на носочках;
гризе пальці, руки;
б’є себе по обличчю;
у дитини істерики, напади агресії;
боїться незнайомих їй людей;
лякається звуків, здригається;
боїться світла, весь час вимикає його.

"Рівненська газета" №14 від 4 квітня 2013 року





На правах реклами