Ми у Facebook
08.04.2013, 14:16

В інтернатах Рівненщини створять спецгрупи вчителів та психологів

Створити при інтернатах спеціалізовані групи вчителів, логопедів та дифектологів на допомогу батькам і хворим дітям. Таку ініціативу озвучили освітяни на нараді керівників інтернатних закладів.
В області проживає майже 300 тисяч дітей. 19 тисяч з них мають різного роду вади розвитку. Та лише 12 відсотків з них перебувають в спеціальних закладах.

Батьки не поспішають віддавати дітей до інтернатів. Вважають, що в державних установах їх чада будуть обділені увагою. Це не так, кажуть освітяни, і переконують, що там створені всі належні умови. І найголовніше, в інтернатах працюють висококваліфіковані спеціалісти, здатні допомогти дітям адаптуватись до життя в соціумі.

Тетяна Коток, завідувач КЗ "Рівненська обласна психолого-медико-педагогічна консультація":

- Майже всі працівники мають спеціальну дифектологічну освіту.

Окрім працівників інтернатних установ, з хворими дітками педагоги займаються також індивідуально. Створено в області і понад 30 класів з інклюзивною формою навчання. Там дітки з вадами здобувають освіту поряд із здоровими однолітками.

Допомогти батькам визначитися, яку форму навчання обрати для своїх чад, покликані практичні психологи та соціальні педагоги. Вони також працюють із самими дітьми, які окрім фізичних вад мають досить часто ще й моральні травми. Тому рівень підготовки психологів має бути дуже високий.

Олег Пекарський, заступник начальника управління освіти і науки:

- Діти часто приходять з певними нозологіями, з певними фізичними вадами. Але в багатьох випадках у них є хворі душі. Тому роль психолога в цій ситуації неоціненна. Вони повинні допомогти дитині, підказати вихователям, класним керівникам, як з цією дитиною працювати.

Тому на нараді керівників інтернатних установ освітяни вирішили створити при кожному спеціалізованому закладі групи із психологів, педагогів, логопедів, дифектологів, які будуть надавати всебічну допомогу як батькам, так і самим хворим дітям.

Джерело: РОДТРК





На правах реклами