Ми у Facebook
08.04.2013, 08:40

У Кузнецовську врятували 130 лелек

Близько 130 лелек знайшли собі прихисток від холоду й голоду на території сміттєзвалища Кузнецовська. Працівники полігону підгодовують птахів і не проти допомоги небайдужих.
Через зимову погоду та затяжну холодну весну рідні простори не дуже гостинно зустріли птахів, які повернулися з вирію. Замерзаючи та не маючи змоги прогодуватися, лелеки злітаються на територію міського полігону по захороненню твердих побутових відходів. Тут вони мешкають вже близько двох тижнів, розповідають працівники сміттєзвалища. Спочатку птахи боялися людей і техніки. Але зараз навчилися спокійно реагувати на транспорт, який працює на території. У вітряну погоду вони ховаються попід парканом, сутулено втягнувши шиї та мовчки спостерігаючи довкола. Дибаючи територією полігону, лелеки шукають собі поживу, гріють лапи в перегної.

Здолбунівські лебеді у льодяному полоні

Місцеві комунальники не захотіли стояти осторонь страждань птахів. Чи не від самого початку вони підгодовують пернатих. Проте зараз, коли буслів, як милозвучно називають птиць на Поліссі, зібралося близько 130, людям дедалі важче їх годувати самотужки. «Озброївшись» хорошими намірами, ініціативна група комунальників зібрала добровільні внески серед колег, закупили близько 15 кг риби та відправилися годувати лелек.

Рівняни можуть допомогти лелекам вижити у суворих зимових умовах [Фото+Відео]

На початку пернаті підозріло спостерігали за діями людей, які розкладали їжу. Але потім, розсмакувавши, почали несміливо збиратися в групи, навіть відвойовувати ласі шматки.

Ініціатори закликають громадян допомогти лелекам. Ці птахи охоче харчуються мишами, жабами, невеликими тваринками, рибою. Білого лелеку не можна годувати хлібом. Це твариноїдний птах. Передавати поживу для птахів можна через двірників, прибиральниць будинків. Сміттєвозами ці передачі доправлятимуться на місце, де працівники полігону підгодовуватимуть птиць.

Кузнецовськ: Лелекам потрібна допомога!

За даними Мінекології, популяція лелеки білого в Україні становить понад 30 тисяч птахів. Незначна частинка їх сьогодні потребує допомоги зовсім поруч від наших осель. Бо ослаблені перельотом, зустрінуті морозом і снігом лелеки не в змозі самостійно прогодуватися. Птахам страшний не мороз, а голод. Існує ризик, що багато з них може загинути.

Джерело: www.4bloka.com





На правах реклами