Ми у Facebook
08.04.2013, 10:22

Поради рівнянам: Як водіям відшкодувати збитки, завдані через поганий стан доріг

Фото: vidomosti-ua.com

Останнім часом серед українців досить поширеним є жарт про те, що з настанням такої довгоочікуваної всіма весни першим розтав не сніг, а асфальт на дорогах. Однак для водіїв такий гумор не є веселим. Адже погана якість дорожнього покриття прямопропорційно впливає на стан їхніх автомобілів, які по ньому рухаються.
Минулого тижня навіть працівники Державтоінспекції через ЗМІ закликали водіїв у разі скоєння ДТП в результаті незадовільного стану дорожнього покриття викликати їх для оформлення відповідних матеріалів, щоб у подальшому можна було звернутися до суду для відшкодування збитків.

Тому детальніше про те, як потрібно діяти, аби через суд відшкодувати збитки, завдані внаслідок невідповідності стану автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів вимогам безпеки руху, розповідає юрист РОГО «Комітет виборців України» Мирослава Примак.

Відповідно до ДСТУ 3587-97 «Автомобільні дороги, вулиці та переїзди» в частині покриття проїжджої частини величина допустимих пошкоджень (ям), наприклад, на міських вулицях може складати всього 0,5 кв. м. взимку та восени, а навесні та влітку – 3 кв. м. на 100 тисяч квадратних метрів дорожнього покриття. Гранична глибина окремих осідань та вибоїн не повинна перевищувати 4 см для доріг I-III категорій та груп А, Б вулиць i доріг населених пунктів i 6 см – для решти категорій i груп. Отож все, що знаходиться за межами вказаних величин, може розцінюватися водієм як перешкода для руху.

Відповідно це означає, що за наявності в місці скоєння ДТП порушень правил, норм і стандартів, які регламентують будівництво, реконструкцію, ремонт та утримання автомобільних доріг, вулиць, інженерних споруд та інших дорожніх об’єктів, а також залізничних переїздів, відповідальність за які передбачена статтями 128-1, 139 та 140 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП), на відповідальних за це посадових осіб або громадян працівником Державтоінспекції складається адміністративний протокол, складення якого є обов’язковим.

Рівне: Відремонтують дороги, по яких Хомку соромно їздити

Якщо Ваш автомобіль зазнав механічного ушкодження внаслідок незадовільного стану шляхового покриття, то Вам треба діяти так:

Крок 1: Викликати на місце події працівника ДАІ, який зобов’язаний скласти відповідний адміністративний протокол.

Крок 2: Прослідкувати, щоб працівник ДАІ детально описав дорожньо-транспортну пригоду та ту частину дороги, на якій вона трапилася. А саме: точні параметри ями, зокрема її глибину, освітлення вулиці на той момент, дорожні знаки, які були в 50-ти метрах від місця події, тип полотна (сухе чи вологе), наявність льоду на ньому та інші важливі моменти, аби потім в суді встановити чіткий причинно-наслідковий зв’язок між поганим станом доріг та ушкодженням автомобіля.

Крок 3: Знайти свідків цієї ДТП (наприклад, водіїв, що їхали за Вами та бачили пригоду). При цьому, прізвища, імена та по батькові, адреси проживання свідків слід вказати в адмінпротоколі, де вони мають поставити свої підписи.

Крок 4: Якщо є можливість – сфотографувати чи зняти на відео місце ДТП, навіть якщо це вже зробив працівник ДАІ.

Крок 5: Подбати про те, щоб Вам надали копію адмінпротоколу! В ньому Ви, як потерпілий, можете теж поставити свій підпис.

Крок 6: Після розгляду справи про адмінправопорушення, треба звернутися до відповідного органу із заявою про надання Вам копії відповідної постанови. Якщо порушено було ст. 128-1, ч.1, ч.2, ч. 3 ст. 140 КУпАП – справу розглядає підрозділ МВС, що забезпечує безпеку дорожнього руху; якщо ст. 139, ч. 4 ст. 140 КУпАП – місцевий суд.

Крок 7: Звернутися до спеціалістів, які встановлять суму матеріального збитку та підтвердять/визначать можливу причину пошкоджень Вашого авто.

Крок 8: Звернутися з позовною заявою до суду про відшкодування завданої Вам матеріальної шкоди. До позовної заяви слід додати всі можливі докази (амінпротокол, постанова про притягнення до адміністративної відповідальності посадових осіб, на яких покладено обов’язок стежити за утриманням автомобільних доріг, документи на автомобіль, висновки спеціалістів/експертів щодо розміру завданих матеріальних збитків, квитанції/чеки щодо вартості експертизи тощо).

Відповідачем по справі буде балансоутримувач частини дорожнього полотна, на відрізку якого сталося ДТП. Якщо пригода трапилася в межах міста, то це буде відповідне комунальне підприємство або управління дорожнього господарства. Конкретно, хто це – видно з адмінпротоколу (на яку посадову особу він складається).

Крім того, якщо Вам завдано моральну шкоду діями/бездіяльністю балансоутримувача частини дорожнього полотна, де сталася ДТП, то Ви вправі в своєму позові ставити вимогу про її відшкодування. Така вимога повинна бути підтверджена відповідними доказами (звернення до лікарів, призначені та куплені ліки тощо).

Юридичний відділ РОГО КВУ





На правах реклами