Ми у Facebook
08.04.2013, 13:36

Майже всі українці мріють бути фрілансерами

Фріланс робота поступово стає популярним способом заробляння грошей. Навіть ті, хто не працював фрілансером, хотіли б мати такий досвід.
Така робота приваблює гнучкістю робочого графіку, можливістю працювати поза офісом та вирішувати справи у зручний час. Вона підходить не тільки творчим людям чи IT-спеціалістам, але й батькам із дітьми, студентам і тим, кому не обов’язково перебувати в офісі. Такі висновки отримав Дослідницький центр Міжнародного кадрового порталу hh.ua.

Сучасні офісні працівники значно менше прикуті до свого робочого місця, аніж раніше. Дистанційна робота та фріланс уже давно поширені в Європі і набувають все більшої популярності на теренах України. Як виявилось, 60% офісних працівників так чи інакше мали досвід роботи фрілансером. Найчастіше цей вид зайнятості трапляється серед айтішників, маркетологів, рекламістів та консультантів. А от у банківській сфері, торгівлі, виробництві та будівництві такої розкоші працівникам чекати марно.

Більшість тих, хто має досвід роботи фрілансером, лишились ним вельми задоволені. Що цікаво, чим більше досвіду, тим більше переваг вбачали респонденти у фрілансі. Лише 6% респонтенів зазначили, що не спроможні працювати у такий спосіб. А іще 31% вбачають у фрілансі як позитиви, так і негативи.

Робота на фрілансі видається достатньо привабливою також і тим, хто ніколи не мав такого досвіду (80% або ж 31% від загальної кількості опитаних). Загалом, фрілансинг найбільше цінують за гнучкий графік роботи, відсутність прив’язки до офісу та можливість вирішувати справи у зручний час.

Уявлення респондентів про фріланс є значно більш критичним, аніж оцінки реального досвіду. Так, стосовно деяких практичних ознак фрілансу, як-от можливість вирішувати справи у зручний час, думки респондентів із досвідом і без досвіду роботи суттєво відрізняються: 70% проти 40%. Тобто, аби зрозуміти переваги – слід спробувати.

Негативи роботи фрілансером респонденти вказували менш активно, ніж позитиви. Найчастіше зазначали непостійний заробіток і відсутність гарантій оплати праці. Причому нестабільність майже однаково часто обрали обидві категорії – з досвідом роботи і без. Ті, хто мав досвід роботи на фрілансі, дуже часто відмічають проблеми із самоорганізацією та ефективністю роботи, а також ускладнене спілкування із колегами. Ті ж, хто такого досвіду не мав, меншою мірою помічають ці проблеми.

На думку респондентів, найбільше робота у фрілансі підходить тим, у чиїй присутності в офісі немає гострої необхідності та представникам творчих професій. Інша категорія: ті, хто має багато часу проводити з сім’єю, тобто, працівники із малими дітьми. На четвертому місці – IT-спеціалісти. 22% респондентів вважають, що фрілансинг може бути доцільною роботою для усіх.

Фрілансери вигідні і роботодавцю. Респонденти, які працювали у фрілансі, позитивно оцінюють вплив роботи з фрлансерами на ефективність компанії. Вони частіше зазначили, що чим більше фрілансів, тим краще. Половина опитаних вважає, що у фріланс роботі є сенс лише тоді, коли роботу не можуть виконати офісні працівники.

Дані були отримані у результаті опитування, яке відбувалося серед зареєстрованих користувачів сайту hh.ua у березні 2013 року. В опитуванні брали участь 2108 респондентів, серед яких 46% - чоловіки і 54% - жінки віком від 21 до 40 років.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ