Ми у Facebook
09.04.2013, 19:03

Усе про рівненську риболовлю: види риб, які ми можемо спіймати. Карась [+Фото]

Сьогодні ми спробуємо дати відповіді на запитання: Що це за риба? Де ловити карася? На що клює карась? Як спіймати великого трофейного карася?
Карась вважається найбільш розповсюдженим різновидом риби в наших краях. Чисельність постійно збільшується. Пташками ікра переноситься у найвіддаленіші калюжі. Наприклад, у Рівненському зоопарку є водойма для білого лебедя, розміром 20х30 метрів, і там живуть карасики.


Головні види, які ми можемо зустріти в рівненських водоймах

Карась золотий – природний абориген наших водойм, популяція якого стрімко зменшується. Золотий карась має круглішу форму тіла, хвостовий плавник не так сильно розділений навпіл як у срібного карася, у нього потужна товста спина, очі у нього більше схожі на очі лина, він може вижити в геть поганих водоймах. Даний вид знаходиться в Червоній Книзі України.



Срібний карась – більш довший за золотого, росте трохи швидше і виростає набагато крупнішим.

Карась гібридний - це схрещені між собою короп та карась срібний. Оскільки ікра карасів може бути заплідненою молоками інших риб, то відповідно бувають гібриди карасів з іншими видами. Це дуже цікава тема для дослідження.

Зазвичай в уловах рибалок переважають особини вагою до 120 грам. Великими вважають риби вагою в 500 грамів, якщо ж вага перевалює за кілограм - сміло можете вважати таку рибу трофейною. Хоча науково відомо, що карась може досягти й 5 кілограмів.



Усе про рівненську риболовлю: ловля на фідер

Місця проживання

Живе всюди, де є вода. Особливо полюбляє озера та ставки. Присутній у всіх річках, окрім на верхів’ях гірських. Не цурається канав, меліоративних каналів і навіть болот. Виживає там, де інші риби гинуть.

Де ловити карасів? В озерах їх потрібно шукати в мулистих та тінистих місцях, на межі відкритої води та водоростей. У річках любить затоки й плеса, особливо мулисті місця, де є водорості та латаття. Карасів ловлять лише з дна.



Цікаве пристосування

Якщо ви витягнули з води крупного карася, а він по своїй формі дуже округлений та ще й з височенною спиною, тоді це означає, що у водоймі є хижаки, такі як щука. Карась швидко адаптується під оточуюче середовище, якщо є хижак, то рибина починає рости в діаметрі, роблячись більш загартованою до таких хижаків.

Прикормка

Повинна містити в собі печиво, краще топлене молоко. Безумовний лідер в якості принади на карася в народі – це макуха (відчавлені від олії залишки зернят соняшника). rivnefish.com з власного досвіду рекомендує в якості принади для карася додавати до макухи кукурудзяну крупу та вівсянку (краще мелену). Зазвичай в якості прикормки люди в більшості використовують різноманітні каші (пшоняна, кукурудзяна, горохова, вівсяна і тому подібні), ми ж проти такого підходу. Прикормка має роздратувати карасів, пробудити у них звірячий апетит!



РЕЦЕПТ ПРИКОРМУ ВІД rivnefish.com можна переглянути тут

Ароматизатори

Карась любить запах анісу та ванілі. Експериментально встановлено, що цій рибі більше подобаються солодкі принади. Якщо ви ловите на горох, то ніяких інших запахів використовувати не потрібно! Горох сам по собі несе унікальний запах, який риба любить і добре вічуває. Ніколи не завадить додати трішки свіжої, нерафінованої, а краще чавленої десь в селі олії. Також карасі люблять запах часнику, його додають прямо в мастирку, або ж спочатку пальцями шуршать по зрізаному зубку часнику, а потім цими ж пальцями насаджують хробака.
rivnefish.com також ловив карасів на просте тісто, в яке додавали трішки меду. До перловки чудово підійде карвалол і кориця.

Наживка

Улюблена природна їжа - це личинки різних комах та пагони рослин. Рекомендовані насадки тваринного походження:

• мотиль – личинка комара-довгунця. Насаджувати потрібно, проколовши “голову”;
• опариш – личинка м’ясної мухи. Теж насаджуйте лише під голову. “Головою” називаємо чорну цятку на одному з кінчиків;
• хробаки – Гнойові черв’яки. Мають більшу перевагу, ніж дощові. Тут вже можна насаджувати панчохою, на весь гачок.



Виважування та поведінка на гачку

Дуже екстремальні. Потрібно неспішно втомити крупного карася і старатись не форсувати події, тому що губи в нього тонкі, і повідки він рве за милу душу. Після вдиху свіжого повітря, можливе заспокоєння і покора. Карасі до останнього борються за свою свободу, намагаються завести снасті в корчі, чинять неабиякий опір.

Усе про рівненську риболовлю: ловля на фідер

Місця ловлі

Це можуть бути зарості прибережної рослинності і високі підмиті береги річок, абсолютно «голі» дамби ставів. Карася можна впіймати фактично будь-де. Корисно буде стати на місце, яке щойно звільнив рибалка-поплавочник і який висипав у воду чимало прикорму. Часто буває так, що пасивна мастика чи тісто не викликає у карася інтересу, а парочка жвавих мотилів на гачку відразу дають результат.

Чим ловити:
фідер, поплавкова вудка, літня мормишка


Тактика. Важливо пам’ятати наступне:


• карась часто до останнього не наважується на покльовку, тому якщо є шанс на його клювання – проводку варто робити аж до самої поверхні води, навіть якщо глибина в місці лову дуже велика;
• ця риба не любить різких і поривчастих (неприродних) рухів мормишки, тому впродовж всієї проводки слід тримати однаковий темп;
• часто карасі навіть дуже солідні стоять під самим берегом (особливо навесні – гріються), тому спершу обловлюємо весь прибережний очерет, навіть якщо глибина там 15-20 см і відстань від берега 20-30 см.



Наживки та насадки. У порядку результативності:

1. Мотиль (40%), в першу чергу мотиль працює навесні і у проточних водоймах;
2. Черв’як (25%), це вже типово ставкова наживка, він повинен бути середнього розміру, червоного кольору, і його кінці мають вільно звисати;
3. Перловка (20%), так, не дивуйтесь одягаємо на мормишку парочку середніх крупинок перловки і легеньку плавну проводку на підйом – часто така насадка працює в тих ставах, де карася багато, вага його 100-300 г і де його постійно годують;
4. Опариш (15%), рідко використовую його в чистому вигляді, як правило в комбінації з мотилем або шматочком черв’ячка чи п’явки;
5. Ну і, звичайно, безмотилка (підсадка на гачок шматочку білого мікропору чи пінопласту).

Снасть

Варто пам’ятати, що там, де є карась, частенько клює і короп, тому жилку краще мати товстішу – 0.12-0.14. Мормишка краще вертикальна, а не прив’язана під кутом, зеленого, зелено-сірого, чорного, або чорно-червоного кольору. Кивок повинен чітко показувати покльовку «на підйом» (75% усіх клювань). Корисно мати забродні чоботи – для того, аби прогулятись вздовж прибережного очерету.

ЗА МАТЕРІАЛАМИ rivnefish.com





На правах реклами