Ми у Facebook
11.04.2013, 17:19

Рівнянка, яка пам’ятає жахіття концтаборів: "Маму розстріляли в 1944 році, на третій день Різдва" [+Фото]

Жертви нацизму – це те покоління людей, на життєвий шлях яких неабияк вплинула нацистська неволя.
На урочистостях з нагоди відзначення Міжнародного дня визволення в'язнів фашистських концтаборів була присутня очевидиця тих подій, рівнянка Віра Григорівна Грібанова.

- Дорогі рівняни, ви прекрасно знаєте, чому ми сьогодні тут зібралися, а саме, щоб вшанувати пам’ять тих нещасних замучених військовополонених. Я була причетна до цієї трагедії. Під час війни ці люди, які знаходилися в концтаборах, мерзли, хворіли, вмирали від голоду та поранень під відкритим небом, – зі сльозами на очах пригадує Віра Григорівна.



- У той час я була ще досить юна, і ми з моєю мамою та молодшою сестрою таємно приносили їжу в табори. Ті, хто втікав чи мусив переховуватися, йшли жити до нас. Серед тих людей були не тільки українці, але й росіяни, євреї, узбеки та інші. Війна – це дуже страшне діло. Через деякий час мене та мою маму посадили до колишньої Рівненської в’язниці №1. Там сиділи політичні в’язні та ті, хто допомагав людям переховуватися від нацистів. Мене з сестрою випустили через деякий час, але маму мою розстріляли в 1944 році, на третій день Різдва. Дуже прикро, що в тому приміщенні, де страждали та помирали люди, зараз працює розважальний заклад. Я хочу побажати вам, щоб ви ніколи не знали, що то таке війна, любіть один одного, цінуйте один одного, живіть у мирі та злагоді і не забувайте тих людей, які лежать в могилах на кладовищі "Грабник”.






На правах реклами