Ми у Facebook
21.04.2013, 09:00

Вибори на Рівненщині. Хроніка подій

Сьогодні відбуваються вибори до обласної ради по п'яти виборчих округах Рівненської області. Голосують у містах Рівне та Кузнецовськ, а ще в Демидівському, Костопільському та Гощанському районах.
ОНОВЛЕНО:

Вибори на Рівненщині. Підрахунок голосів

23.00. Загалом у виборах до Рівненської обласної ради взяло 25930 мешканців з 5 виборчих округів Рівненщини. Всього в області було зареєстровано 156 097 виборців. Тобто, на дільниці прийшло 16,6% голосуючих. - за даними ГМ "ОПОРА".

22.56. На 271-й дільниці (м. Рівне, вул Струтинської) на 24 бюлетенях немає підпису членів комісії, - представник ГМ "ОПОРА".

22.45. Станом на 22-гу годину на Рівненщині проголосувало:

Виборчий округ №5 (Гощанський район) - 37,6% (5418 виборців).

Виборчий округ №8 (Демидівський район) - 59,8% (3511 виборців).

Виборчий округ №20 (Костопільський район) - 16,35% (4211 виборців).

Виборчий округ №36 (м. Кузнецовськ)- 15,3% (2360 виборців).

Виборчий округ №40 (м. Рівне) - 11% (10430 виборців).

22.00

Виборчі дільниці Рівненщини спокійно зачинилися, і вже розпочався процес підрахунку голосів.

20.30: Загалом по Рівненщині проголосувало 24151 виборець з 156097 осіб. Це 15,5% виборців. - за інформацією ГМ "ОПОРА".

20.00. Оновлені дані щодо явки виборців.

Станом на 20-ту годину на Рівненщині проголосувало:

Виборчий округ №5 (Гощанський район) - 33,4% (4823 виборці).

Виборчий округ №8 (Демидівський район) - 57,76% (3388 виборців).

Виборчий округ №20 (Костопільський район) - 15,2% (3906 виборці).

Виборчий округ №36 (м. Кузнецовськ)- 14,7% (2260 виборців).

Виборчий округ №40 (м. Рівне) - 10,3% (9774 виборці).

19.35. Фальсифікацій на виборах не очікують

- Усі розуміють, що від результату цих виборів розклад сил у Рівненській обласній раді не зміниться, - говорить представник ГМ "ОПОРА" Роман Мартин. - Тому навряд-чи можуть бути якісь фальсифікації. Просто, як кажуть, "овчинка вичинки не коштує".

18.50. - Хоч голосування ще не завершилося, ці вибори уже показали, що вони не стали цікавими ні для виборців, ні для самих кандидатів, - розповів представник ГМ "ОПОРА" Роман Мартин. - Щодо явки виборців, то станом на 16.00 у Рівному проголосувало усього 7,3% виборців (це приблизно 6900 виборців). Загалом по Рівненщині проголосувало майже 18 тисяч громадян.

За словами Романа Мартина, особливих порушень на дільницях зафіксовано не було.

- У трьох виборчих округах на інформаційних плакатах кандидатів від Партії Регіонів була відсутня інформація про те, що вони представляють цю партію, - повідомив Роман Мартин. - В Демидівці та Гощі, де провладні кандидати представляють Народну партію, цієї інформації не "приховали". Також інформаційні плакати мали різний зміст і форму, на відміну від парламентських виборів, коли були конкретні вимоги до плакатів.

ОПОРА: В облраду балотуються "приховані" регіонали

На інформаційних плакатах кандидатів від Партії регіонів відсутня інформація про їх зв'язок з провлядними силами.

Представники ОПОРИ виявили, що на інформаційних плакатах, які містять основні дані про кандидатів та вивішуються для ознайомлення виборців на дільницях, відсутня інформація про суб'єкт, що висунув кандидатів від Партії регіонів. Інформаційні плакати решти кандидатів містять дані про їх партійність та суб'єкт подання. У Кузнецовську, Рівному та на дільницях Костопільського району в інформаційних плакатах кандидатів від Партії регіонів не вказано про їх зв'язок з провладною політичною силою. В Гощанському та Демидівському районах, де провладними кандидатами є висуванці Народної партії, інформаційні плакати містять дані про їх партійність та подання. У плакатах опозиційних кандидатів також є ця інформація.

Підготовка та друк інформаційних плаків здійснювалася обласною територіальною виборчою комісією. Зі слів представників опозиційних кандидатів текст плакатів з ними не погоджували.

ОПОРА. Спостерігача не впустили на дільницю

Офіційний спостерігач кандидата від Партії регіонів подав заяву до ТВК про те, що його не допустили на дільницю під час ранкового засідання.

Інцедент трапився на дільниці №10062, що знаходиться у приміщенні школи №3 у місті Костополі. У заяві йдеться про те, що близько 17.45 спостерігач кандидата Василя Осачука прибув на дільницю, однак, не зміг потрапити всередину. Голова дільниці пояснив, що засідання комісії розпочалося о 17.15, а спостерігача не впускали щоб його не переривати.

Згідно виборчого законодавства, на час проведення засідання приміщення дільничної комісії зачиняється, а коло присутніх осіб обмежується. Спостерігач є одним із тих хто має право бути присутнім на засіданні. При цьому, в законодавстві не вказано конкретний час коли спостерігачу прибути на дільницю. Відтак, недопуск спостерігача від кандидата Партії регіонів на ранкове засідання комісії можна вважати протиправним.

Рівненський КВУ. Рівняни включили себе в списки виборців за рішенням суду

Під час цьогорічних проміжних виборів депутатів Рівненської обласної ради вразила, в порівнянні з попередніми парламентськими виборами, не лише надзвичайно низька явка виборців, але й мізерна кількість звернень щодо включення до списків виборців.

18 квітня до Рівненського КВУ звернулися мешканці одного з гуртожитків, які повідомили, що в них близько 20 осіб не включені до списку виборців. Проте лише троє найактивніших з цих громадян вирішили захищати своє право. На прохання цих людей юристи РОГО «Комітет виборців України» безоплатно допомогли їм звернутися до суду: написали позовні заяви і проконсультували про процедуру звернення та подальших дій після отримання рішення суду.

Як результат, сьогодні, в день голосування, двоє з цих трьох виборців принесли на свою виборчу дільницю судові рішення Рівненського міського суду. На підставі цих документів їх включили до списку виборців і вони проголосували. Таким чином, завдяки вчасному зверненню до фахівців громадяни не втратили можливість реалізувати своє право голосу.

16.00 ОПОРА

Явка виборців на 16 годину

Демидівський район продовжує утримувати лідерство по кількості голосуючих. Станом на 16 годину у виборчому окрузі проголосувало 2855 виборців, що становить 48,7%. Найнижча явка у Рівному.

У Кузнецовську вже проголосувало 1580 виборців, що становить 10,3% від загальної кількості виборців.

20 виборчий округ - Костопільський район продемонстрував явку виборців на рівні 10,9%, що у кількісному вираженні становить 2812 голосуючих.

У Костопільському районі явка виборців становить 10,9%, що відповідає 2812 голосуючим.

У Гощанському районі проголосувало 3808 осіб, що складає 26,4% від загального числа виборців.

Найнижча явка виборців зафіксована у Рівному. Станом на 16 годину в обласному центрі прогулосувало лише 7,3%, тобто 6900 виборців із майже 95 тисяч.

Загалом, станом на 16 годину у 5 виборчих округах прогулосувало майже 18 тисяч громадян.

15.00 ОПОРА

У Демидівці вже проголосувало понад 48% виборців. Голосуючих там поки найбільше поміж усіх районів. Найменше - у Рівному, явка виборців складає 7%.

Представники РОГО «Комітет виборців України» продовжують спостереження за ходом дня голосування на проміжних виборах депутатів Рівненської обласної ради. На Рівненщині молодь поки не хоче голосувати

Станом на 14.00 спостерігачі відзначають, що черг на дільницях Рівненської області у зв'язку з поки низькою явкою виборців немає. Тому проблем у виборців, які приходять голосувати, теж немає. Голосувати поки ходять переважно люди старшого віку. На жаль, на цей момент молодь не проявляє активності, можливо, ситуація поліпшиться ближче до вечора.

Зафіксовані спроби голосування виборців поза кабінками. Наприклад, на дільниці № 20054 в Рівному бабуся хотіла поставити позначку за кандидата в бюлетені прямо на столі в членів комісії. Однак їй пояснили, що так робити не можна і жінка пішла голосувати в кабінку. А члени ДВК № 20061 ніяк не відреагували, коли виборець на їхній дільниці голосував поза межами кабінки. На дільницях №№ 20082, 20083 представник РОГО КВУ помітила, що члени цих комісій дозволяли виборцям заходити в кабінку для голосування по двох. Мотивували тим, що, мовляв, це літні люди і їм важко голосувати по одному.

БІЛЬШЕ ІНФОРМАЦІЇ ТУТ

ОПОРА.Вибори - бюджетний варіант

Щоб заощадити кошти обласного бюджету у Кузнецовську надрукували меншу кількість протоколів, ніж вимагає виборче законодавство.

Частина 4 статті 72 Закону про вибори визначає, що протоколів має бути на 4 більше ніж членів комісії. Представники ОПОРИ зафіксували, що на дільницях 36 округу кількість протоколів дорівнює кількості членів комісії. При цьому, члени ДВК зобов'язані надавати офіційним спостерігачам, кандидатам та їх довіреним особам копії протоколів.

Зі слів голови ОВК Івана Долганського, менша кількість протоколів була надрукована через те, що не всі члени комісії їх отримають. Частина із них не представляють жодної політичної сили і призначалися за поданням комісії. Таким чином для спостергігачів та інших є достатній запас протоколів.


Прес-конференція ОПОРИ. Явка виборців станом на 12.00


Виборчий округ №5 (Гощанський район). Станом на 12 годину проголосувало 1666 виборців (11,55% від загального числа виборців).

У 8 окрузі (Демидівський район) проголосувало 966 з 5866 виборців (16,47% від загального числа виборців).

20 виборчий округ (Костопільський район). Проголосувало 4,85% виборців. З 25753 вже віддали свій голос 1249 громадян.

Виборчий округ №36 (м. Кузнецовськ). Проголосувало 4% виборців. З 15383 голосуючих віддали свій голос 625 чоловік.

У виборчому окрузі №40 (м. Рівне) проголосувало 2924 виборці, що складає 3,1% від загальної кількості.

Явка виборців дуже низька. З існуючих порушень: у всіх районах, окрім м. Кузнецовськ, не знята агітаційна реклама. Деякі агітаційні плакати кандидатів не відповідають дійсності (Павло Павлишин).

12.15
Обласна виборча комісія (ОВК)

Станом на 12.00 явка людей на проміжних виборах:
Демидівщина - 17%;
Гоща - 12 %;
Кузнецовськ - 4%.

12.00 День голосування на Рівненщині очима спостерігачів РОГО КВУ

За результатами перших годин спостереження констатуємо, що підготовчі засідання ДВК, на яких присутні представники Рівненського КВУ, були проведені вчасно і з дотриманням встановленої Законом послідовності дій на такому засіданні.

Всі дільниці, на яких встигли побувати представники організації, відкрилися вчасно.

Не всюди кабіни для голосування та скриньки розміщені в полі зору членів комісії. Зокрема, такі проблеми було виявлено на дільницях № 20047 і 20053 в Рівному.

Також не всюди зручно розміщені інформаційні плакати про кандидатів та інші інформаційні матеріали. Наприклад, у ДВК № 20053 інформаційні плакати про кандидатів розміщені прямо над кабінками для голосування. Тому виборцям навіть із хорошим зором досить проблематично ознайомитися з інформацією про кандидатів.

БІЛЬШ ДЕТАЛЬНА ІНФОРМАЦІЯ ТУТ

11.30 ОПОРА

На Костопільщині, станом на 11:30, на дільницях проголосували 8% виборців (Костопільський округ – це 18 дільниць). В Гощі проголосувало вже більше, ніж 1000 чоловік (Гощанський округ – це 21 дільниця загальною кількістю близько 14 тисяч виборців).

11.00 Анатолій Бондарчук. ОПОРА

Станом на 11.00 у Рівному проголосувало 655 виборців. Зареєстрованих жителів - 94675 чоловік. Картина не дуже радісна, явка виборців наразі складає менше 1%.

Представники Рівненського КВУ

Зранку 21 квітня виявили в Рівному чимало випадків незнятої у встановлені законодавством строки агітаційної продукції кандидатів у депутати до Рівненської облради.

10.00

Як повідомляє громадська мережа ОПОРА, голосування по всім виборчим округам проходять у нормальному режимі, без проблем. Деякі нюанси спостерігалися у Демидівському (с. Рудки) районі та у Кузнецовську. По усім районам незрозуміла ситуація з бюлетнями - їх більше, ніж потрібно. Винною вважають друкарню :)

9.00 Анатолій Бондарчук. ОПОРА
Прикро, але у Рівному майже на кожній вулиці ще "вісить" агітаційна продукція деяких кандидатів. Висновок - міські чиновники проігнорували виборче законодавство.

8.30
Дільничні виборчі комісії 5 округів Рівненщини розпочали свою роботу згідно вимог законодавства. О 8 годині ранку приміщення ДВК були відкриті для виборців. Зі слів спостерігачів, найбільша явка поки на дільницях Костопільського району, повідомляє ОПОРА.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ