Ми у Facebook
23.04.2013, 15:37

Рівненські довибори: рекорд мінімуму

Лише 13% виборців Рівного і, водночас, майже 60% електорату Демидівського району взяли участь у довиборах депутатів Рівненської обласної ради, які відбулися 21 квітня. Голосували мешканці п’яти районів області. Загальна цифра тих, кому небайдуже, хто представлятиме їхній край в обласній раді, склала 16,6%.

Довибори відбувалися у п’яти округах Рівненщини, адже в листопаді минулого року рівненський електорат обрав народними депутатами чотирьох політиків, котрі доти займали крісла в обласній раді. Принагідно довибори відбулися і в Кузнецовську замість померлого обласного депутата, генерального директора Рівненської АЕС Михайла Колісниченка.

Вибори на Рівненщині. Хроніка подій

У Кузнецовську і Рівному явка виборців склала лише 15% і 11% відповідно. У сільській місцевості люди йшли на дільниці активніше, на другому місці після Демидівського району опинився Гощанський, де голосування не проігнорували майже 40% виборців. У Костопільському районі на вибори прийшов лише кожен шостий. Найбайдужішою до виборів була молодь, котра масово відпочивала в сонячний день просто під вікнами виборчих дільниць, однак зазирати в бюлетені не збиралася.

Бракує інформації – забракло й виборців

У період підготовки до виборів представники виборчих комісій скаржилися на нестачу коштів на друк бюлетенів, брак транспорту, бензину й матеріалів. Не поспішали витрачати власні гроші на агітацію й самі кандидати. Відтак, про довибори майже не йшлося у місцевих ЗМІ. У розмові з кореспондентом Радіо Свобода голови дільничних комісій говорили про те, що довибори потрібно було призначити на пізніший термін. Або ж не проводити взагалі, мовляв, розстановка сил в обласній раді через п’ятьох нових кандидатів суттєво не зміниться.

Владний реванш за Верховну Раду

Через пасивність основної маси електорату виграли ті, кому було легше мобілізувати своїх виборців. За попередніми даними, у Кузнецовську традиційно переміг керівник Рівненської атомної станції. Нині це член Народної партії Павло Павлишин. У Гощі перевага – у ставленика Народної партії Івана Ткачука, якого підтримали регіонали. У Демидівському районі, за попередніми даними, також переміг провладний кандидат – голова райдержадміністрації Володимир Віннічук – тут боротьба була найгострішою, і за час підрахунків цифра коливалася від опозиційного кандидата-ударівця Анатолія Сидорука – до провладного кандидата. Костопіль обрав регіонала – заступника головного лікаря місцевої райлікарні Василя Осадчука. А ось у Рівному традиційно переміг представник опозиції, свободівець Олексій Бучинський. Ситуація на Рівненщині зворотньо пропорційна результатам виборів до Верховної Ради, адже тоді її жителі віддали перевагу опозиції. Нині ж більшість виборців «проголосувала ногами».

Виборчі порушення – це, в основному, не зняті у день голосування агітки, причому за всіх – і провладних, й опозиційних кандидатів, а також поодинокі випадки голосування поза кабінками, спроби голосувати пенсійними посвідченнями, які не були реалізовані; крім цього, відсутні підписи членів комісії на бюлетенях.У Гощанському окрузі таких лише на одній дільниці виявили 222, і всі ці бюлетені визнали недійсними.

У Кузнецовську опозиція обурювалась тим, що інформбюлетені про кандидатів суттєво відрізнялися за формою подачі – провладні кандидати там не вказували партію, а вигляд бюлетеня опозиціонера Миколи Захарчука нагадував оголошення «Їх розшукує міліція». Водночас, координатори спостережень за перебігом виборів від громадянської мережі ОПОРа і Комітету виборців України заявили, що ці вибори були найспокійнішими за всю виборчу історію Рівненщини. Суттєвих порушень, які б вплинули на хід виборів, спостерігачі не зафіксували. Щодо застосування адмінресурсу, то спостерігачі зафіксували його у Демидівському районі з боку кандидата – голови райдержадміністрації – ще напередодні виборів. Йшлося про зустрічі з виборцями, про які вчасно не була повідомлена окружна комісія, за участю підлеглих кандидата-голови (а це заборонено законом), а також про надрукувані без відома виборчкому листівки.

Вічний Заєць і домашній ресурс

Листівки – окрема тема цих виборів. У Рівному багато листівок за різних кандидатів так і лишилися на деревах і стовпах. Один із рівненських кандидатів, соборівець Роман Коваль, зокрема, пояснив, що його агітки не зняла комунальна служба, а тим часом зверху на декотрих із них з’явилася чергова партія листівок без вихідних даних. Кандидат категорично відмежувався від цієї агітації. А в Гощі у день місцевих виборів була помічена листівка ще за кандидата в народні депутати Івана Зайця – виходить, що вона провисіла тут рівно півроку.

Вибори на Рівненщині: враження кандидатів [ОПИТУВАННЯ]

Спостерігачі від Комітету виборців і ВГМ Опора розповідають і про кумедні факти. Зокрема, про те, як під час голосування мами увагу комісії відволікав чотирирічний малюк, котрий читав вірші й співав пісні, тож в результаті заслужив оплески і цукерки. Або як дружина домагалася від дільничної комісії викреслення зі списку свого «неадекватного» чоловіка. Старші люди, котрі виявились найактивнішими під час нинішніх виборів, іноді ігнорували свою ж заяву про голосування вдома і йшли на дільниці, у той час як їх шукали вдома члени комісії зі скриньками. Оскільки виборці не балували своєю присутністю членів дільничних комісій, вони розганяли нудьгу прослуховуванням музики на ноутбуках. Своє розхолодження вони пояснювали ще й тим, що нинішні вибори «не зроблять погоди» в обласній раді. А що комісії недофінансовані, в середньому, на 20-50 тисяч гривень на округ – то й чекати повної самовіддачі від них було не варто.

Джерело: Радіо Свобода





На правах реклами