Ми у Facebook
04.05.2013, 08:02

Що слід знати про святкування Великодня

Для всіх українських християн Великдень - найбільше свято року. Адже, згідно з українськими повір'ями, поки щовесни в саму урочисту ніч дзвонять дзвони, поки люди вітають один одного щасливим «Христос воскрес!» - доти в світі будуть панувати добро і любов і кінець світу не настане.
Щоб відчути Великдень, необов'язково бути глибоко релігійним людиною. Адже це свято - про головні цінності кожної людини: любов, добро, прощення і перемога життя над смертю. А ще - це добра традиція збиратися за багатим столом всією сім'єю і відвідувати хресних і родичів з гостинцями.

Свято Великодня починається в суботу. Спати в пасхальну ніч не прийнято. Віруючі збираються в церкві на вечірню службу, а ті, хто залишився вдома, запалюють свічку і ставлять її на підвіконні як знак того, що вони разом з усім світом чекають щасливої звістки про воскресіння Христа. Вечірня служба переростає в саму ранню ранкову у році – о 12 годині ночі священики змінюють повсякденний одяг на святковий і оголошують: «Христос воскрес!» Після урочистої служби та прославлення Христа священик освячує все, що миряни принесли в своїх великодніх кошиках.

Прийшовши із церкви, сім’я куштує усе свячене – розговляється. Перед цим треба помолитись і подякувати Богу, що діждали свята, а також попросити здоров’я, щоб і на той рік діждати.





На правах реклами