Ми у Facebook
07.05.2013, 13:05

Оподаткування доходів: відповіді на запитання рівнян

На запитання читачів порталу OGO.ua щодо оподаткування доходів фізичних осіб відповідає начальник відділу взаємодії із ЗМІ та громадськістю Державної податкової інспекції у м.Рівному Ірина Матвійчук.
Нагадаємо, запитання щодо особливостей оподаткування доходів громадян у 2013 році ми приймали на порталі наприкінці квітня. Нині публікуємо відповіді на запитання інтернет-користувачів, які підготували фахівці податкової служби.

- Чи маю я право на податкову знижку, якщо плачу страховку 2500 грн. на рік?
- Перш за все, необхідно визначитись, які саме Ви сплачували внески та провести відповідний розрахунок.

Адже платник податку згідно із пп.166.3.5 п.166.3 ст.166 Податкового кодексу України (ПКУ), має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу платника податку за наслідками звітного податкового року, визначеного з урахуванням положень п.164.6 ст.164 ПКУ, фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати, зокрема, суму витрат платника податку на сплату страхових платежів (страхових внесків, страхових премій) та пенсійних внесків, сплачених платником податку страховику - резиденту, недержавному пенсійному фонду, банківській установі за договорами довгострокового страхування життя, недержавного пенсійного забезпечення, за пенсійним контрактом з недержавним пенсійним фондом, а також внесків на банківський пенсійний депозитний рахунок, на пенсійні вклади та рахунки учасників фондів банківського управління як такого платника податку, так і членів його сім’ї першого ступеня споріднення, які не перевищують (у розрахунку за кожний з повних чи неповних місяців звітного податкового року, протягом яких діяв договір страхування):

а) при страхуванні платника податку або за пенсійним контрактом з недержавним пенсійним фондом платника податку, або на банківський пенсійний депозитний рахунок, пенсійний вклад, рахунок учасника фонду банківського управління чи за їх сукупністю - суму, визначену в абз. першому пп.169.4.1 п.169.4 ст.169 ПКУ;

б) при страхуванні члена сім’ї платника податку першого ступеня споріднення або за пенсійним контрактом з недержавним пенсійним фондом, або на банківський пенсійний депозитний рахунок, пенсійний вклад, рахунок учасника фонду банківського управління на користь такого члена сім’ї чи за їх сукупністю - 50 відсотків суми, визначеної в абз. першому пп.169.4.1 п.169.4 ст.169 ПКУ, в розрахунку на кожного застрахованого члена сім’ї.

При цьому загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку в звітному податковому році, не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата, зменшена з урахуванням положень п.164.6 ст.164 ПКУ.

Отже, алгоритм розрахунку податкової знижки, наприклад, за минулий рік в частині сум витрат на сплату страхових внесків розраховується таким чином: на підставі підтверджувальних документів визначається сума витрат, яку дозволяється включити до податкової знижки, яка не повинна перевищувати при страхуванні платника податку або за пенсійним контрактом платника податку - 18000 грн., (1500 грн. х 12 міс.), при страхуванні члена сім’ї платника податку першого ступеня споріднення або за пенсійним контрактом на користь такого члена сім’ї - 9000 грн. (1500 грн. х 12 міс. х 50%).

В подальшому при визначенні бази оподаткування задекларована річна загальна сума оподатковуваних доходів зменшується на фактично нараховані (утримані) протягом звітного року податковими агентами суми єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, страхових внесків до Накопичувального фонду, а у випадках, передбачених законом, - обов’язкових страхових внесків до недержавного пенсійного фонду та на суму наданої платнику податку податкової соціальної пільги (за її наявності) та на податкову знижку.

Податковий кодекс: запитання і відповіді

- Дитині десяти років минулого року бабуся подарувала 0,25 квартири. Чи потрібно сплачувати податки, якщо дитина неповнолітня?
- Відповідно до вимог ст.174 Податкового кодексу кошти, майно, майнові чи немайнові права, вартість робіт, послуг, подаровані платнику податку, оподатковуються згідно із правилами, встановленими цим Кодексом для оподаткування спадщини.

Вартість будь-якого об’єкта спадщини (подарунку), що успадковується спадкоємцями (обдарованими), які не є членами сім’ї спадкодавця (дарувальника) першого ступеня споріднення, оподатковується за ставкою 5%.

Особами, відповідальними за сплату податку до бюджету, є спадкоємці, які отримали спадщину, а дохід, що підлягає оподаткуванню, зазначається в річній податковій декларації. Разом з тим, згідно із ст.179 Кодексу обов’язок щодо заповнення та подання податкової декларації від імені платника податку покладається на опікуна або піклувальника - щодо доходів, отриманих неповнолітньою особою.     

Отже, у даному випадку батьки або опікуни у разі отримання неповнолітньою дитиною подарунку, повинні подати податкову декларацію від імені неповнолітньої дитини та сплатити податок на доходи фізичних осіб.

Податковий кодекс - про спрощену систему оподаткування

- Я заплатила у грудні минулого року за навчання дитини. Чи зможу я включити цю суму до податкового кредиту за навчання в цьому році?
- Сума коштів, яка сплачена у звітному податковому році за періоди навчання наступного року, не може бути включена до податкової знижки (кредиту).

- Я одинока мати. Бухгалтерія вимагає купу документів для того, щоб отримати пільгу на дитину. Які документи треба їм надати?
- Згідно із пп. 169.1.3 п. 169.1 ст. 169 Податкового кодексу платник податку, який є одинокою матір’ю має право на податкову соціальну пільгу у розмірі 150 % (у 2013 році 860,25 грн.) у розрахунку на кожну дитину віком до 18 років.

Правила подання документів для отримання (застосування) податкової соціальної пільги визначені у Порядку подання документів для застосування податкової соціальної пільги, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 29.12.10 № 1227.

Відповідно до п.5 постанови №1227 крім заяви про застосування пільги подають одинока матір, батько, вдова, вдівець або опікун, піклувальник, які мають дитину (дітей) віком до 18 років:
- копію свідоцтва (дубліката свідоцтва) про народження дитини (дітей) або документ із зазначенням відомостей про батька дитини в Книзі реєстрації актів цивільного стану, чи документи, які підтверджують вік дитини (дітей), затверджені відповідним органом країни, в якій іноземна фізична особа - платник податку постійно проживав (проживала) до прибуття в Україну;
- копію рішення органу опіки і піклування про встановлення опіки чи піклування (якщо із заявою звертається опікун або піклувальник);
- копію свідоцтва про шлюб та свідоцтва про смерть (якщо із заявою звертається вдова або вдівець);
- копію паспорта.

При цьому слід звернути увагу на те, що для цілей цього пункту одинокою матір'ю (батьком) або опікуном, піклувальником вважаються особи, які на момент застосування роботодавцем пільги, маючи дитину (дітей) віком до 18 років, не перебувають у шлюбі, зареєстрованому згідно із законом.

Хто має заплатити податок на нерухоме майно

- Якщо я продаю квартиру, точніше хочу продати, сподіваюсь, що ще цього року, що мені "світить" в плані оподаткування? І коли?
- Згідно з п.172.1 ст.172 Податкового кодексу дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об’єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), а також земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної статтею 121 Земельного кодексу України залежно від її призначення, та за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не оподатковується.

Умова щодо перебування такого майна у власності платника податку понад три роки не розповсюджується на майно, отримане таким платником у спадщину.

Дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного податкового року більш як одного з об’єктів нерухомості, зазначених у пункті 172.1 ст.172, або від продажу об’єкта нерухомості, не зазначеного в пункті 172.1 цієї статті, підлягає оподаткуванню за ставкою 5 %.

Зверніть увагу на те, що обов’язок платника податку щодо подання податкової декларації вважається виконаним, якщо він отримував доходи від операцій продажу (обміну) майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів за якими був сплачений податок.

Податковий календар на травень 2013 року

- Якщо я маю право на податкову знижку, то які для цього потрібні документи і куди їх подавати?
- Відповідно до ст.166 Податкового кодексу платник податку має право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року.

До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача). У зазначених документах обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання).

Перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки визначено у п. 166.3 ст.166 Кодексу, зокрема податковою знижкою можуть скористатись громадяни, які в минулому році понесли витрати на іпотечне кредитування, навчання в середньо-професійних та вищих навчальних закладах, витрати на репродуктивні технології, усиновлення дитини, страхування життя та інші
Підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній податковій декларації, яка подається до податкової інспекції за місцем проживання.

Для платників податків, які хочуть скористатись податковою знижкою, право на подання декларації триватиме до кінця поточного року.

- Як подати декларацію через інтернет і де гарантія, що декларацію отримають за адресою?
- З 1 січня 2013 року на офіційному веб-сайті ДПС України запрацював сервіс «Заповнення декларації про майновий стан і доходи». Даний сервіс надає змогу заповнити декларацію про майновий стан і доходи, яку подають до податкових органів фізичні особи – підприємці та громадяни. Заповнена декларація та додатки зберігаються у файл для направлення до податкового органу або друку.

Для користування такою послугою платникові необхідно мати електронний ключ цифрового підпису та відповідне програмне забезпечення, отримати які можна у відділі реєстрації користувачів при ДПС у Рівненській області управління (Центру) сертифікації ключів ІДД ДПС. Така послуга є безкоштовною.

Відповідно до Інструкції з підготовки і подання податкових документів в електронному вигляді засобами телекомунікаційного зв’язку, затвердженої наказом ДПА України від 10 квітня 2008 р. № 233, підтвердженням платнику податків прийняття його податкових документів до бази даних ДПС є друга квитанція в електронному вигляді у текстовому форматі, в якій визначаються реквізити прийнятого податкового документа в електронній формі, відповідність податкового документа в електронній формі затвердженому формату (стандарту) електронного документа, результати перевірки ЕПЦ, інформація про платника податків, дата та час приймання, реєстраційний номер, податковий період, за який подається податкова звітність, та дані про відправника квитанції. На цю квитанцію накладається ЕЦП органу ДПС, здійснюється її шифрування та надсилання платнику податків засобами телекомунікаційного зв’язку. Другий примірник другої квитанції в електронному вигляді зберігаються в органі ДПС.
Отже, отримання другої квитанції є підтвердженням прийняття Вашої податкової звітності в органі ДПС.





На правах реклами