Ми у Facebook
08.05.2013, 12:29

На Рівненщині посадовці не борються із несанкціонованими сміттєзвалищами

Органи прокуратури Рівненщини організували та провели перевірки у діяльності органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та контролю з питань додержання вимог Закону України "Про відходи". Перевірки засвідчили про численні порушення при виконанні цими органами наданих законом повноважень.
Зокрема, посадові особи місцевих державних районних адміністрацій, органів місцевого самоврядування не в повній мірі забезпечують ліквідацію несанкціонованих і неконтрольованих звалищ відходів, організацію обліку їх утворення, оброблення, знешкодження та утилізації, а комісії з питань поводження з безхазяйними відходами, які створені при радах місцевого рівня, практично бездіють.

Для прикладу, відповідними комісіями залишено поза увагою наявність на території Дубенської міської ради 9 несанкціонованих звалищ відходів загальною площею 0,17 га, на території Рачинської сільської ради - несанкціонованого звалища площею 3 га.

З метою усунення виявлених порушень Дубенський міжрайонний прокурор вніс подання головам відповідних рад, які перебувають на розгляді.

Прокурор Костопільського району встановив факт експлуатації Звіздівською сільською радою сміттєзвалища без дотримання вимог природоохоронного законодавства, у зв’язку з чим вніс сільському голові подання про усунення порушень та зініціював питання про притягнення останнього до відповідальності за ст.82-6 КУпАП (порушення встановлених правил і режиму експлуатації установок і виробництв з оброблення та утилізації відходів). Порушника притягнуто до адміністративної відповідальності та піддано штрафу.

Незважаючи на наявність в обласному центрі несанкціонованих місць видалення відходів, постійно діючу комісію з питань поводження з безхазяйними відходами у Рівненській міській раді взагалі не створено, у порушення вимог ст. 21 Закону України "Про відходи" не розроблено та не затверджено схеми санітарної очистки міста.

На усунення виявлених порушень прокурор м. Рівне вніс міському голові подання, яке перебуває на розгляді.

Острозький міжрайонний прокурором виявив, що порушуючи вимоги законодавства, органи місцевої влади не належно контролювали діяльність об'єктів поводження з відходами: не здійснювали облік відходів, їх паспортизації. За результатом внесеного прокурором подання притягнуто до дисциплінарної відповідальності заступника районної державної адміністрації.

Аналогічні порушення виявили прокурори Володимирецького, Гощанського, Дубровицького, Корецького, Костопільського, Радивилівського районів, Млинівський міжрайонний та Рівненський міжрайонний прокурор з нагляду за додержанням законів у природоохоронній сфері. Головам райдержадміністрацій також внесені документи прокурорського реагування.

Проведеними перевірками у діяльності органів ветеринарної медицини встановлено, що останніми не повною мірою забезпечується державний контроль в сфері поводження із відходами тваринного походження, не вживається дієвих заходів щодо недопущення утилізації таких відходів у невстановлених місцях. Суттєві порушення були виявлені і в діяльності інших органів державного контролю (Державного управління охорони навколишнього природного середовища, санітарно-епідеміологічної служби області), на які прокуратурою Рівненщини належним чином відреаговано.

Як повідомила старший помічник прокурора області з питань захисту прав громадян та інтересів держави в екологічній сфері Анна-Марія Дзівак, усього з початку 2013 року органи прокуратури Рівненської області, реагуючи на порушення законодавства у сфері поводження з відходами, внесли порушникам 65 подань, за наслідками їх розгляду до відповідальності притягнуто 57 посадових осіб, повернуто до природоохоронних фондів 9 тис. грн. коштів, які зайво виплачені при виконанні заходів в сфері поводження з відходами.

Інформацію про стан законності у сфері поводження з відходами скеровано голові обласної державної адміністрації.





На правах реклами