Ми у Facebook
10.05.2013, 11:15

Виноградові будинки в центрі Рівного [+Фото]

Уже майже сто років рівняни довіряють своє здоров'я лікарям Виноградовим. А останні кілька років мешканці центру довірили своїй лікарці (котра лікує їх вже майже два десятиліття) Виноградовій Ірині Павлівні представляти свої інтереси в Рівнераді, обравши її депутатом.
Ця лікарка керує медичною комісією в Рівнераді та викладає в медичному коледжі.

Рівняни могли її бачити на Різдво в депутатському вертепі на майдані Незалежності.

Олександру Виноградову (старшому) в далекому 1922 році від нотаря Петра Міцкевича перейшов будинок №6, що на сьогоднішній вулиці 16 Липня.









Він користувався цим будинком до 1926 року, доки не збудував собі значно скромніший, одноповерховий будинок №10 на теперішній вулиці Поштовій.

Можливо, це врятувало лікаря від репресій більшовиків у 1939 році, а, можливо, те, що він лікував одного чекіста (про що той згадує в своїй книзі).









Принаймі, рівненського лікаря Г. Клешканя врятувало від репресій те, що він вилікував якогось червоного партизана. А от лікаря Романа Могильницького, якому після О.Виноградова дістався будинок №6, в 1939 році більшовики репресували.

У 60-х роках минулого сторіччя цей лікар, патріот України, опинився аж в Танганьїці, в Африці. У 1926 році лікар Р.Могильницький реконструював будинок №6 настільки якісно, що він дуже сподобався комісарам (і червоним, і коричневим). Під час німецької окупації будинком користувався гебітскомісар Беер.

Під час більшовицької - його використовували під міськом компартії та міськом комсомолу. Кажуть, що останній раз (під ВВІР), будинок реконструювала будівельна організація, тоді керована сьогоднішнім очільником області. В той час будинок набув "виноградового" кольору фасадів. Зверху заднього фасаду (з боку "Злата Плаза") ще зберігся фрагмент вишуканої ліпнини, котру будинок колись мав не лише всередині, а й зовні. Збереглися і "рідні" вхідні фільончаті двері з різьбленням.

На кладовищі "Грабник" є поховання відомих рівненських лікарів Миколи Прохорова(в будинку котрого на вул.Словацького нині розміщений паспортний стіл) та Олександра Виноградова.






















На правах реклами