Ми у Facebook
13.05.2013, 10:05

Поради рівнянам: що робити, якщо лічильники є, а оплату нарахували за нормами споживання

Чи правомірне нарахування оплати за послугу з водопостачання за нормами споживання, якщо в квартирі встановлені лічильники на воду? З таким питанням нещодавно до центру права РОГО «Комітет виборців України» звернулася мешканка Рівного.
Жінка також розповіла, що в квартирі з часу її придбання вона не проживала, водою не користувалася, тому показники лічильника є нульовими. В той же час, водопостачальна організація нарахувала їй борг у сумі 1046,20 грн.

Тож про те, які права в такій ситуації має споживач і як діяти, аби відстояти свої інтереси, розповідає юрист РОГО КВУ Мирослава Примак:

«Пункт 3.1. Правил користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України, затверджених Наказом Мінжитлокомунгоспу 27.06.2008 №190, передбачає, що розрахунки за спожиту питну воду та скид стічних вод здійснюються на основі показів засобів обліку.

У Правилах надання послуг із централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення та типового договору про надання послуг із центрального опалення, постачання холодної води та гарячої води і водовідведення, затверджених постановою Кабміну від 21 липня 2005 року №630, зазначено, що справляння плати за нормативами (нормами) споживання за наявності квартирних засобів обліку без урахування їх показань не допускається, за винятком випадків, передбачених абзацом п'ятим пункту 16 цих Правил. Виконавець і споживач не мають права відмовлятися від врахування показань засобів обліку. Лише в разі несправності засобів обліку води, що не підлягає усуненню, плата за послуги з моменту її виявлення вноситься згідно з нормативами (нормами) споживання.

Тому, якщо у Вашій квартирі є лічильники на воду, а Вам нараховують оплату за нормами споживання, то або Ваші засоби обліку води є несправними, або ж такі дії виконавця послуг суперечать нормам законодавства.

Щодо нюансу з непроживанням у квартирі взагалі, то варто не забувати, що споживач має право на несплату вартості житлово-комунальних послуг за період тимчасової його відсутності та/або членів його сім'ї при відповідному документальному оформленні, а також за період фактичної відсутності житлово-комунальних послуг, визначених договором у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Правилами встановлено право споживача на зменшення розміру плати за відповідні послуги в разі тимчасової його відсутності та/або членів його сім'ї на підставі його письмової заяви та офіційного документа, що підтверджує його/їхню відсутність (довідка з місця тимчасового проживання, роботи, лікування, навчання, проходження військової служби, відбування покарання тощо).

Міністерство з питань житлово-комунального господарства України разом з Державною житлово-комунальною інспекцією 02.11.2010 року своїм Листом №23/4883 «Щодо проведення перерахунків на послуги з центрального опалення в разі надання їх не в повному обсязі, зниження якості та щодо оплати за житлово-комунальні послуги в разі відсутності споживача» зазначили: для зменшення розміру плати за послуги з централізованого водопостачання та водовідведення (при відсутності лічильника) необхідно подати письмову заяву виконавцю та довідку з тимчасового місця проживання.

Тобто, таку заяву, за логікою та роз'ясненням Міністерства й Інспекції, повинен подавати лише той споживач, який не має лічильника на воду та якому необхідно на час його відсутності здійснити відключення виконавцем холодної та гарячої води й опломбування запірних вентилів у квартирі.

Тому, якщо Ви впевнені, що лічильники на воду є справними, а виконавець послуги водопостачання здійснив нарахування оплати за нормами споживання, то маєте повне право та підстави оскаржити такі дії водопостачальної організації як до її керівника, так і до управління житлово-комунального господарства, у віданні якого перебуває водопостачальна організація, управління захисту прав споживачів, територіального органу антимонопольного комітету, прокуратури, а також безпосередньо до суду».

За матеріалами РОГО «Комітет виборців України».





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ