Ми у Facebook
17.05.2013, 12:02

Куди їдуть українські заробітчани?

Робота за кордоном - непоганий шанс отримати новий життєвий досвід, заробити гроші та побачити нову країну.
Весна в розпалі. Заробітчани активно пакують валізи, підраховують кошти на дорогу, шукають країну, куди їхатимуть цього разу.
В 2013 році шукають роботу в основному в Італії, Португалії, Польщі, Іспанії, іноді в США або Канаді, але як і минулого року, найбільша кількість людей виїжджає до Російської Федерації.

Польща. Польські ЗМІ повідомляють, про значне збільшення кількості робочих місць. Це пояснюється тим, що ця країна в минулому році мала найбільший ріст ВВП. В основному українці їздять в Польщу на сезонні роботи, але зараз тенденції змінюються. Польща потребує фахівців різних спеціальностей: слюсарів, ремонтників, зварювальників, будівельників. Уряд Польщі готує зміни в законодавстві щодо надання віз — планується зробити їх безкоштовними. Отже, очевидно, що все це призведе до того, що до наших сусідів поляків цього року поїде значно більше українців, ніж минулого.

Росія. Основна причина, чому більшість українців їдуть в Росію, це мабуть те, що для в'їзду не потрібна робоча віза та інші документи. Традиційно їздять на будівельні роботи в Москву, Санкт-Петербург, околиці цих міст. Крім будівельників потрібні спеціалісти з видобування газу та нафти, фахівці, які можуть працювати у важких кліматичних умовах.

Італія. Італійський уряд намагається економити: вводять дискримінаційну політику стосовно мігрантів (відтепер доведеться платити податок на житло, приватні будинки), зменшують зарплату. Звісно, це не зупинить українських заробітчан, особливо тих, які працюють в Італії вже давно, добре знаються на законодавстві цієї країни й на тому, як його обходити. До того ж система від'їзду — приїзду від українських міст до Риму вже давно налагоджена.

В Іспанії, Чехії, Португалії українці почувають себе вже як вдома. Саме в ці країни їздять цілими сім'ями — з дітьми та молодшими родичами. Приваблює не тільки зарплата, але і теплий клімат, дешеві ціни на продукти харчування (для прикладу, в Іспанії 1кг м'яса коштує 3 євро).

США асоціюються із свободою, демократією. Для будь-якого емігранта — це країна можливостей. Там можна як стати успішною людиною, так і повернутися на батьківщину ні з чим.

Не завжди добре там, де нас нема. Заробітки українців за кордоном схудли в середньому на 200 євро, в 2012р. заробітчани стали відсилати додому вдвічі менше грошей, ніж в 2011р. Але, не дивлячись на це, багато тих, хто повернувся на батьківщину з бажанням знайти роботу вдома, все рівно знову їдуть за кордон. Як і 20 років тому в кожного, хто мусить їхати шукати роботу за кордон, виникає тільки одне питання: “Коли почнеться економічне зростання в нашій рідній Україні і на заробітки вже не потрібно буде нікуди їхати?” Питання так і лишається риторичним.





На правах реклами