Ми у Facebook
04.06.2013, 17:53

На Рівненщині відкрили старовинні каземати з вином та... кістяками [+Фото]

Дубенський замок - одна з найвизначніших історичних пам'яток Рівненщини. Віднедавна відвідувачі замку на власні очі можуть побачити, чим харчувалися господарі замку князі Острозькі, з якою зброєю боронили замок та, навіть, як карали в'язнів.
Стіни, каземати й підземелля Дубенського замку вистояли сотні років і пам'ятають багато подій. Вони витримали не одну облогу татар, турків та козацьких військ. Але вистояли. Й зберегли чимало таємниць, які сьогодні може побачити кожен відвідувач замку.



В одному з казематів працівники замку облаштували виставкові галереї, що розповідають про побут князів Острозьких. Одна із виставок відтворює величезне сховище князівських запасів їжі.

Про те, як любили поїсти прислужники князя, розповідають на прикладі Яна Богдана Сусло – реальної людини - власного охоронця та постачальника зброї князів Острозьких.



- Він був і писарем, і секретарем, і охоронцем, і постачав князеві колекційну зброю, - розповідає завідувач відділом історії Державного iсторико-культурного заповiдника у м. Дубно Тамара Дмитренко. - Можна сказати, що він був і блазнем князя. Його садили окремо від гостей, і він їв на сніданок печене порося, печену гуску, два каплуни, печеню свину й телячу з чотирма соусами, з’їдав чотири буханці хліба, круг сиру, й випивав по два гранці вина і меду. А гранець – це три літри. З-за столу ніколи не вставав п’яним, а до обіду сідав ніби нічого не їв.



За словами Тамари Дмитренко, про Яна Богдана Сусло казали, що він їв за тридцятьох, і міг тридцятьох побороти.

Загалом у замкових схронах зберігалося сало, м'ясо, риба, різноманітні крупи, яйця, мед та діжки з вином - все це зберігалося тут у величезній кількості - так щоб тисяча чоловік могли б прохарчуватися впродовж кількамісячної облоги.



До слова, голоду у замку, який описує Микола Гоголь у повісті "Тарас Бульба", за словами музейників, не було. Адже були величезні запаси.



Аби витримати облогу, необхідно було мати не лише запаси провізії, а й зброю. Саме зброя, яку використовували в боях під час оборони замку й представлена на іншій виставці.



Старовинні гармати, ядра до них, рушниці, списи й сокири - все це можна побачити й до всього доторкнутися. Більшість гармат, щоправда, не справжні. Це макети, створені руками працівників замку. Але є й справжні, діючі, з яких і вистрілити можна.



Якщо ці виставки залюбки роздивляються й діти, то ось від відвідин ще однієї галереї багатьом стає моторошно, тому її малим дітям не показують. У ній представлені… знаряддя для тортур.



У Дубенському замку, як і у багатьох середньовічних замках Європи, була в'язниця. Нині туристи можуть побачити, де утримували в'язнів, як катували порушників закону та навіть як проводили страти. До слова, страти колись були своєрідним шоу, і люди приходили на них дивитися.



- Якщо сьогодні люди йдуть в кіно, в театр чи на дискотеку, то коли цього не було – люди йшли на так звані адреналін-шоу, на страту, - говорить молодший науковий співробітник відділу історії Державного iсторико-культурного заповiдника у м. Дубно Іван Касянчук. – Публічні страти могли відбуватися просто на площах. Послуги ката були досить дорогими, тому не кожне місто могло собі це дозволити. У Дубні свого ката не було й тяжких страт у Дубні не проводили. Було лише спалення відьми, відтинання голови та побиття палицею або нагайкою. Мета такої виставки – аж ніяк не навчити, а просто показати, те що було. Адже це історія. Страшна, але історія.



Злякатися тут і справді є чого, адже окрім знарядь тортур, на стінах висять… кістяки.



Так приковували людей, що були засуджені до довічного ув’язнення. Один з кістяків – медичний муляж, а інший – справжній! Його до замку передали з медичного училища.

Нові виставки, як і всі раніше відкриті експозиції замку, користуються у туристів чималим попитом. Додає привабливості замку й те, що цей об’єкт був включений у ТОП-10 проекту "Волинь туристична".

- Станом на 31 травня, за рік часу, Дубенський замок відвідало майже 100 тисяч туристів, - говорить директор Державного iсторико-культурного заповiдника у м. Дубно Леонід Кічатий. – Це досягається за рахунок укладання міжнародних угод, зокрема із польськими та чеськими замками й відповідно на рекламних носіях у цих країнах є інформація про наші виставки, що дає можливість збільшити потік іноземних туристів. Зокрема, до замку приїжджають поляки, литовці, чехи, росіяни, а також туристи з Англії, Бельгії та інших країн. Дає свій плюс і включення замку до проекту «Волинь туристична», адже на шляхах розміщено чимало знаків, що вказують дорогу до замку.



До речі, 14 червня дубенчани відзначатимуть 20-річчя Державного iсторико-культурного заповiдника у м. Дубно і планують досить цікаву програму святкування ювілею.





На правах реклами