Ми у Facebook
13.06.2013, 13:05

У Рівному на майдані Незалежності "знімали фільм" про мирний протест [+Фото]

Активісти кількох громадських організацій Рівного провели на центральному майдані міста акцію протесту проти прийняття законопроекту №2450, що обмежує масові зібрання громадян. У ході акції активісти "знімали фільм", зрежисований "правоохоронцями".
За словами активістів, боротьба за неприйняття цього проекту триває уже давно. Проте народні обранці знову вирішили спробувати прийняти закон, який дозволить владі досить легко забороняти будь-які мирні акції через суд, адже повідомляти про проведення зібрань потрібно буде завчасно.



- Це всеукраїнська акція протесту проти прийняття законопроекту №2450 про порядок мирних зібрань, - говорить співорганізатор акції, голова Рівненського осередку ВМГО "ФРІ" Олексій Сидорець. - Він був зареєстрований ще у 2008 році у Верховній Раді Юлією Тимошенко. Зараз його знову подали на розгляд, кілька днів тому він пройшов комітети, направлений на погоджувальну раду і від її рішення залежатиме, чи відправиться законопроект на розгляд сесії Верховної Ради.



Активісти акцентували увагу на тому, що право на вільні мирні зібрання громадян визначено Основним правовим документом країни – Конституцією України. Однак законопроект №2450, усупереч Конституції, зобов’язує ініціаторів мирних зібрань за два дні повідомляти владу про бажання провести акцію. Цього часу, за словами активістів, вистачить, аби через суд акцію заборонити.



У тому випадку, якщо активісти не попереджатимуть владу про проведення зібрань, їх чекатимуть штрафні санкції - від 8,5 до 17 тисяч гривень.



За словами Олексія Сидорця, основними лобістами цього закону нині є міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко, представник апарату Президента України Марина Ставнійчук та сам Віктор Янукович, який 6 червня у Верховній Раді сказав, що цей закон потрібно прийняти.



У ході акції активісти зімітували зйомки фільму, режисерами якого стали якраз умовні "Віталій Захарченко" та "Марина Ставнійчук".



Активісти запевнили, що й надалі протестуватимуть проти цього законопроекту, доки у ньому будуть норми, що порушують норми Конституції та права людини.





На правах реклами