Ми у Facebook
21.06.2013, 15:16

Топ-4 методи боротьби з квитковою мафією в Укрзалізниці

За словами представників Південно-Західної залізниці та транспортної міліції, процвітанню квиткових спекулянтів чималою мірою сприяє українське законодавство.
- Ми затримуємо цих людей і відправляємо їх до суду, а їх там штрафують на 119 грн. Скажіть, якщо він продав 5 квитків і на кожному заробив 200 грн - такий штраф буде для нього покаранням? - розводить руками заступник начальника УМВС на Південно-Західній залізниці, полковник міліції Вадим Слободянюк.

Вивести на чисту воду і звільнити нечистих на руку касирів не менш складно.

- У 2002 році я особисто зловив касирку, яка допомагала спекулянтам. Звільнив її, але, за рішенням суду, вона була поновлена на робочому місці й продовжувала працювати касиром на залізничному вокзалі, - розповідає «Коментарям» головний інженер пасажирської служби Південно-Західної залізниці Олександр Ясинецький. І додає: - Але це єдиний випадок, коли я зустрічав нечесного касира.

Багато проблем додають і маленькі зарплати міліціонерів.

- У мене на вокзальному комплексі Київ-Пасажирський міліціонер отримує 2300 грн на місяць. Якщо, не дай Бог, квитковий спекулянт дасть йому 50-100 грн, він може його і не помітити. Це людський фактор. Якщо таке трапляється і працівник міліції не помітить за 10 метрів від себе спекулянта, ми про це обов’язково дізнаємося й інструктуємо його, що це неприпустимо. Після цих людей у залах з продажу квитків не буває, - розповідає Вадим Слободянюк.

Перелік документів, які може пред’явити пасажир при посадці на поїзд

Однак, незважаючи на всі складнощі, залізничники спільно з міліціонерами відпрацювали дієві методи боротьби з «квитковою мафією». І впевнені, що перемога - за ними.

1. Касирам заборонили брати з собою на робоче місце мобільні телефони

Для того щоб «допомагати» спекулянтам, касири повинні постійно перебувати з ними на зв’язку. Зараз робити це проблематично. Згідно з діючими правилами, касир не має права брати з собою на робоче місце мобільний телефон. Якщо прийде перевірка і виявить цей засіб зв’язку, наприклад, у тумбочці - касира оштрафують і позбавлять премії.

2. Провідника звільняють, якщо він впустить у вагон пасажира за квитком з чужим прізвищем

Коли пасажир не може купити квиток у касі, він виходить на платформу до поданого поїзда в надії домовитися з провідником, щоб його провезли «зайцем». До таких підходять спекулянти і пропонують купити у них проїзний документ. Часу на те, щоб виписати квиток на потрібне прізвище, вже немає, тому пасажиру завжди пропонують купити квиток із чужим прізвищем.

У потяги пускатимуть тільки з паспортами

Доїхати по ньому в пункт призначення можна, якщо провідник закриє очі на невідповідність прізвищ у квитку і паспорті пасажира. Для того щоб провідникам не кортіло цього робити, до кожного фірмового поїзда (зазвичай квитки на фірмові потяги «поширюють» квиткові спекулянти) виходить 3 наряди міліції. Їх завдання - затримати спекулянтів і визначити «згідливих» провідників. Тих, кого викриють у порушенні правил, відразу звільняють.

3. У затриманих міліцією спекулянтів «згорають» усі залізничні квитки

За словами полковника, велика удача, якщо вдається знайти «базу» - людину, в якої з собою не 1-2 квитки, як у більшості спекулянтв, а 20-30 квитків на перепродаж. Адміністративний штраф у розмірі 119 грн, який може призначити суд - для нього не страшний. А от втратити всю вартість квитків - зовсім інша справа.

- Ми беремо у цієї людини пояснення. Робимо ксерокопії всіх квитків. Встановлюємо, в якій касі він їх купував. Загалом, робимо все, щоб, поки він перебуває у нашому відділенні, поїзди, на які у нього куплені квитки, вирушили. Таким чином, він втрачає всі вкладені в квитки гроші, - розкриває секрети оперативної діяльності Вадим Слободянюк.

"Укрзалізниця" підвищить тарифи

4. Біля кас повернення квитків чергують правоохоронці

Ще один дієвий метод вдарити спекулянта по кишені - перешкодити йому здати до каси повернення квитків не продані пасажирам проїзні документи. Для цього біля неї встановлюють наряд міліції.

- Усі вони нас знають, і ми їх вивчили. Таким чином, щоб уникнути затримання, вони вимушені здавати квитки де завгодно, тільки не в касі на вокзалі. І вони на кожному квитку втрачають до 70% від його вартості, - резюмує заступник начальника УМВС на Південно-Західній залізниці.






На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ