Ми у Facebook
23.06.2013, 12:18

Рівнянка знайшла сестру через 30 років

Через життєві події люди часто втрачають зв’язок зі своїми рідними, але інколи трапляється так, що доля дарує приємні зустрічі, коли їх найменше чекаєш. Рівнянка Лідія Смирнова більше тридцяти років не бачила сестру, яка після заміжжя переїхала до Білорусії.
Пам’ять зберігала нетривалий момент останньої зустрічі, а серце підказувало – прийде час, коли сестри зустрінуться знову…

Лідія Лаврентіївна показує фото, на яких рідня з’їхалася в село на Великодні святкування. Розповідає про кожного члена родини і бідкається: "Через те, що всіх фотографувала, мене немає на жодному знімку". З особливим теплом показує сестру Галину (на головному фото посередині разом з сестрами Ганною та Клавою), бо ж їхній зустрічі передувала тривала розлука.

— Історія наша розпочинається ще в кінці 50-х років. Тоді людям важко жилося, селяни працювали майже на кріпосних правах, кожен був закріплений за якимось колгоспом. Довідки на виготовлення паспортів тоді теж рідко видавали, і це змушувало людей вести осілий спосіб життя, — розповідає Лідія Смирнова. — Нас було три двоюрідні сестри: Клава, Галина і я — Лідія, ми всі одного року народження, ходили в один клас. А коли закінчили десять класів, почали думати про майбутню професію. Перспектив, зрозуміло, було не так і багато: або полоти буряки, або йти доглядати телят, щоб потім стати дояркою. Ми ж дівчата розумні були, любили співати, читати, тому і шукали засоби, щоб втекти з села.

— Батьки змогли домовитися в сусідньому селі про дві довідки на виготовлення паспортів — мені і Галині, — продовжує жінка. — І з новими паспортами ми поїхали до маминих братів в Оршу (Білорусія). У нас не було професійної освіти, тому вирішили вступати до училища. У місті були м’ясопереробний та текстильний комбінати, для яких готували працівників. Спочатку пішли в текстильний, хотіли стати ткалями. Але коли принесли документи, то пояснили, що це престижна професія і групи всі вже заповнені. Виходу не було – пішли на м’ясокомбінат, думали підемо на фасувальників, але і там місць не було. Єдина група, в якій були вільні місця – убійники тварин.



— І що, ви на це погодилися? Молоді дівчата вбивали тварин? — дивуюся.

— У нас вибору не було — або здавати документи, або повертатись назад у село. Повертатися нам не хотілося, тому готові були йти й на убійників. Але нам пощастило — звільнились два місця у групі ткачів, і нас із сестрою взяли. Часто думаю: а як би склалася доля, якби не поїхали, якби нас не взяли? — розмірковує уголос Лідія Лаврентіївна. — Згодом Галя познайомилася з московським майстром, який займав керівну посаду на тамтешньому льонокомбінаті. Ми тоді й не думали, що він може звернути увагу на бідну українку, тим паче він на той час вже два роки зустрічався з дівчиною, до речі, її теж звали Галина. Цікава історія була, коли майстер вперше прийшов до нас у гуртожиток. Він нікого не попереджав, зайшов побачити Галю, але наші хлопці "чужих" не пускали, тому додому майстер пішов з синцями. Але після цього він не злякався, запрошував кудись гуляти, а в гості не приходив. Зустрічалися вони півтора роки, потім одружилися, народився син… А далі Галининого чоловіка переводять до Мінська й вони переїжджають. Я ж повертаюся в Україну, закінчую інститут, працюю в обласній бібліотеці для дітей. Ми хоч і були далеко одна від одної, але постійно писали листи. А в середині 80-х мені випала можливість поїхати до Мінська у рамках культурної програми працівників бібліотеки. Саме тоді й відбулася наша остання зустріч з сестрою… На довгі роки наш зв’язок перервався. І то через грошові проблеми, то через брак часу не мали можливості розпочати пошуки одна одної. Три роки тому я почала шукати сестру через інтернет, перерила всю базу… Думала, що їх дані можуть бути засекречені, бо чоловік Галини працював у міністерстві. Потім приходили думки: а хто знає, чи вона взагалі жива...

— А вона вас не намагалася знайти? — питаю Лідію Лаврентівну.

— Галка (так ще з дитинства Лідія звикла називати сестру — авт.) почала мене шукати, як вийшла на пенсію. Спочатку вирішила звернутися у "Жди меня": написала листа, але їй відповіли, що у Рівному такої немає. Наступний крок — звернення в адресне бюро Рівного, але тут зробили ще простіше — не відповіли. Остання надія — написати в село, можливо, там хтось має хоч якусь інформацію. І це спрацювало — хтось зі старожилів пам’ятав нашу родину за прізвищем батька і принесли листа нашій сестрі Клаві. Коли ж я про це дізналася, одразу ж написала лист-відповідь, в якому вказала всі електронні адреси і контакти. І нарешті одного дня внучка каже мені, що по скайпу дзвонить хтось із Білорусі. Я ж одразу ж зрозуміла, що то точно Галя. Того вечора сусіди не могли зрозуміти, що у нас тут коїться, — посміюється Лідія. — Коли побачили одна одну на екранах, кричали, галасували. Тем для розмов безліч, всього за стільки часу і не можна переговорити. Я запросила її до нас на Великдень — вона приїхала.

Побачитися через стільки років — це щось неймовірне, ми поїхали разом в село, зустрілися з ріднею. Це велика радість — зустріти свою рідну людину, коли виросли діти й онуки, повмирали багато близьких і рідних... Коли зустрічаємось, не говоримо про проблеми, а думаємо лиш про одне — щоб більше ніколи не розлучатися.

"Рівненська газета" № 25 від 20 червня 2013 року





На правах реклами