Ми у Facebook
26.06.2013, 14:26

Результати ЗНО-2013 на Рівненщині

ЗНО-2013 на Рівненщині було найкращим за рівнем організації за усі шість років його проведення, стверджують спостерігачі. Але без порушень не обійшлось. Дізнайтесь, яких саме!
Зафіксовано лише 12 випадків, коли учнів не допустили до складання тесту через відсутність документів, та 5 випадків, коли через нездані мобільні телефони абітурієнтів позбавили права продовжувати участь у ЗНО.

Незалежне тестування в Україні проходить з 5 по 27 червня. Саме 27 червня абітурієнти складатимуть останній тест - зі світової літератури. Цього року на Рівненщині збільшилася кількість учасників зовнішнього незалежного оцінювання з української мови (9171 абітурієнт), історії України (6259 абітурієнтів) та математики (6001 абітурієнт). Найменше учасників тестування зареєструвалися на всесвітню історію (279 абітурієнтів) та російську мову (34 абітурієнти).

Два десятки спостерігачів громадської мережі “ОПОРА” працювали в Рівному, Дубно, Дубровиці, Кузнецовську та Сарнах для перевірки проведення незалежного тестування. Координатор освітніх програм громадської мережі “ОПОРА” Анатолій Бондарчук розповідає: “На пунктах тестування громадським спостерігачам не перешкоджали, але проблеми починалися тоді, коли були зафіксовані порушення і спостерігачі починали вносити їх у протоколи”.

Графік проведення ЗНО 2013 року



ЗНО-2013, за словами спостерігачів, показало, що абітурієнти стають більш відповідальними: зменшується кількість спроб списування, використання допоміжних засобів чи запізнень. Проте, зафіксовано випадки, коли учасники приходили на пункти незалежного тестування без необхідних документів. Найбільше таких випадків було під час тестування з української мови та літератури – вісім разів. По два рази абітурієнти хотіли потрапити на пункти тестування без необхідних документів під час ЗНО з хімії та історії України. Також спостерігачі зафіксували ряд випадків, коли абітурієнти приходили здавати тестування не у той день. Приміром, під час тестування з історії України у Рівненській ЗОШ №23 абітурієнтка прийшла складати тестування не 19 червня, а на день пізніше – 20 червня.

Нововведенням цьогорічного тестування стала “технологічна перерва” — це коли за допомогою металошукача перевіряють наявність технічних засобів. Технологічної перерви не було лише на тестуваннях з біології та математики. Витрачений час на перерву абітурієнтам компенсують. Під час перевірки за допомогою металошукача було вилучено чотири мобільних телефони, а в Рівненській ЗОШ №13 учениця намагалася вкласти мобільний телефон у зошит, за що також була позбавлена права продовжувати написання тесту.

Вступники можуть подавати до вишів шість сертифікатів ЗНО

Спостерігачі також фіксували спроби учасників ЗНО надати та одержати допомогу, а також випадки спілкування під час тестування. Так, під час тестування з біології у Дубровицькій ЗОШ №2 в аудиторії №4 абітурієнт, який сидів за робочим місцем №8, підіймав свій тестовий зошит і пальцем показував на питання, а абітурієнтка, що сиділа за робочим місцем №4, кивком голови давала зрозуміти, який варіант відповіді правильний... Довелося зробити абітурієнтам попередження.

Один абітурієнт, якого позбавили права участі у незалежному тестуванні через використання мобільного телефону, подав апеляцію до Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти. У своїй заяві хлопець стверджував, що не кристувався телефоном, тому не порушував правил проведення ЗНО. Але шансів, що він візьме участь у додатковій сесії, дуже мало, кажуть спостерігачі.

На ЗНО-2013 зареєструвалося 320 тисяч учасників





На правах реклами