Ми у Facebook
27.06.2013, 18:25

Екс-заступник губернатора Рівненщини презентував книгу про національну символіку

Наукову монографію «Ми вище прапор підіймемо! Нарис історії боротьби за українську національну символіку на Рівненщині», в якій описано події часів боротьби за демократію, незалежність та національне відродження на Рівненщині, презентували в обласній державній бібліотеці.
Автором книги є історик та політолог Іван Демянюк — у минулому один із засновників Народного Руху України та Української Гельсінської Спілки на Рівненщині, а впродовж певного часу — і заступник голови Рівненської облдержадміністрації (очільником області тоді був Роман Василишин). Нині він працює заступником директора Державного архіву в Рівненській області та викладає історію в Міжнародному економіко-гуманітарному університеті імені академіка Степана Дем'янчука.

У своїй монографії Іван Демянюк поставив за мету висвітлити боротьбу, що тривала на Рівненщині навколо питання символіки між національно-демократичними угрупуваннями та партійним активом КПУ-КПРС. Окрім того, описав процес поширення символіки та ставлення до неї тодішньої влади.

Реалізували проект, як розповів автор, за рахунок коштів, що отримані від Міжнародного Фонду «Відродження» та Фундації імені князів-благодійників Острозьких в рамках конкурсу малих грантів. Допомогу у виданні монографії надало також козацтво «Волинська Січ» та редакція газети «Волинь».



У презентації книги взяли участь науковці рівненських університетів, краєзнавці, працівники архівних установ, вчителі та ветерани боротьби за незалежність України.



«Це новаторське видання, підготовка якого потребувала системного підходу – вміння науково та творчо синтезувати джерела. Хтось інший не зміг би зробити таке ґрунтовне дослідження, адже в основі його лежать власні джерела автора та його соратників», - наголосив один із рецензентів монографії – кандидат історичних наук, доцент МЕГУ імені академіка Степана Дем’янчука Андрій Живюк.



Заступник головного редактора газети «Волинь» Сергій Кричильський, виступаючи на презентації, наголосив на актуальності такого дослідження та необхідність популяризації історичних знань про боротьбу за демократію та незалежність України серед молоді. А свої вірші, присвячені тим неспокійним часам, прочитав активіст Руху, народний поет Віктор Степанюк (Степ).



На завершення Іван Демянюк наголосив, що буде продовжувати вивчати цю тему, додати до неї київські джерела та планує створення архіву (фонду) громадянського суспільства на Рівненщині.

"ТОП-20: творці Незалежності": проект "ОГО" до 20-річчя Незалежності України

Помер колишній голова Народного руху України Геннадій Удовенко

НРУ та УНП об'єдналися та створили нову опозиційну партію





На правах реклами