Ми у Facebook
01.07.2013, 12:35

Рівняни зустріли мощі святого Меркурія Бригинського

У неділю, 30 червня, біля Свято-Покровського кафедрального собору м.Рівне сотні рівнян зустріли святиню всієї України — мощі новопредставленого святого, преподобного Меркурія Чернігівського, ігумена Бригинського.
Нетлінні останки святого Меркурія зустрічало духовенство єпархії на чолі з архієпископом Рівненським і Острозьким Іларіоном та великою кількістю вірних.

Віряни з нетерпінням чекали того моменту, коли побачать скриню з мощами святого. На Рівненщину часто привозять різноманітні святині, але кожен цей момент є для віруючої людини особливим та трепетним.

Священнослужителі внесли раку до храму, а за ними йшли всі, хто прийшов для поклоніння мощам святого Меркурія. У Свято-Покровському соборі владика звершив Божественну літургію, йому співслужили: особистий секретар, намісник Свято-Георгіївського чоловічого монастиря на Козацьких Могилах архімандрит Митрофан (Бутинський), старший священик Свято-Покровського собору прот. Роман Довбета, благочиний Рівненського міського благочиння прот. Леонід Поліщук та прибуле духовенство.

ФОТОРЕПОРТАЖ





Після читання Євангеліє, владика Іларіон звернувся з проповіддю до вірних. В повчальному слові архієпископ розповів про життя преподобного Меркурія.

До Рівного привезуть мощі святого Меркурія Бригинського[/url]





Преподобний ігумен Меркурій Бригинський був причислений до лику святих місцевого шанування рішенням Священного синоду УПЦ КП від 21 жовтня 2011 року. Цього ж дня відбулося знайдення його чесних мощей у с.Бригинці Бобровицького району Чернігівської області, які виявилися частково нетлінними. Під час знайдення мощей його учасники – преосвященний єпископ Іларіон (нині — Владика Рівненський та Острозький) та духовенство Чернігівської єпархії, відчули духмяний аромат від могили та мощей преподобного, який відчувався також і у домовому храмі на честь святителя Феодосія Чернігівського при єпархіальному управлінні, де спочатку перебували святі мощі.

"Рівненщина релігійна": блоги OGO.ua



Після урочистого прославлення преподобного Меркурія, яке відбулося 7 грудня 2011 року в кафедральному соборі святої великомучениці Катерини м. Чернігова при служінні єпископату на чолі зі Святійшим Патріархом Київським і всієї Руси-України Філаретом, мощі преподобного ігумена Меркурія з честю зберігаються у цьому храмі у відкритій раці. У жовтні 2012 року Меркурія Бригинського визнано загальноцерковним святим. А з нагоди 1025-річчя з хрещення Київської Руси-України, котре відзначається в Рівненській єпархії вже декілька місяців мощі преподобного Меркурія Бригинського привезли до Рівного.

ДИВИТИСЬ ФОТО

По завершенні літургії перед ракою з мощами Меркурія було відслужено молебень. Після завершення богослужіння владика Іларіон, духовенство та віряни змогли прикластися до мощей святого Меркурія Бригинського.





Святиня перебуватиме у Свято-Покровському кафедральному соборі м.Рівне до 13 липня. В ці дні у храмі, починаючи з 8 години, будуть звершуватися богослужіння: літургії, молебні, акафісти. Віряни можуть відвідати храм з 8 до 20 години, щоб прикластися до нетлінних мощей святого Меркурія та попросити у нього заступництва.

БІЛЬШЕ ФОТО

До слова, того ж дня після закінчення молебня владика Іларіон, відповідно до Указу Святішого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета, нагородив ректора Рівненського державного гуманітарного університету Руслана Постоловського орденом Святого Кирила і Мефодія, а голову Здолбунівської районної державної адміністрації Віталія Шуля та генерального директора ПАТ “Волинь-цемент” Сергія Дудзяного — орденами святого Рівноапостольного князя Володимира Великого ІІІ ступеня.





На правах реклами