Ми у Facebook
01.07.2013, 19:09

Формула-1. Гран-прі Великобританії: у вікенді вибухаючих коліс та декількох зупинок гонки Росберг виявився найкращим [+Фото]

Це була дуже напружена та цікава гонка. До останнього кола все могло помінятися "з ніг на голову”.
У суботу гонщики Mercedes впевнено виграли кваліфікацію, посівши перший ряд стартового поля, причому Льюїс Хемілтон на домашній трасі майже на півсекунди випередив Ніко Росберга. Другий ряд стартового поля зайняли гонщики Red Bull Racing. Вельми несподівано закінчилася кваліфікація для лідерів Ferrari і Lotus - Алонсо і Райкконен замкнули протокол фінальної сесії, показавши дев'ятий і десятий час відповідно. Відбулася в суботу й невелика сенсація - п'ятий час показав Пол ді Реста, але пізніше його виключили з протоколу кваліфікації за те, що колеса його авто важили на 2 кг менше, ніж у інших. Тому стартував він з останнього ряду. У підсумку ті, хто перебував у протоколі нижче Пола, відіграли по одній позиції ще до старту, а Даніель Ріккардо починав гонку п'ятим - це найкраща стартова позиція в кар'єрі австралійця у Формулі-1.



*стартував останнім

Компанія Pirelli привезла до Сільверстоун два найжорсткіші склади гуми зі свого асортименту - Hard і Medium, причому, це були не ті шини, що використовувалися в минулих перегонах - компанія Pirelli змінила технологію виробництва. На суботніх вільних заїздах стався інцидент з новою гумою - вибухнула задня шина у Серхіо Переса, але представники Pirelli запевнили, що справжня причина – це прокол... Як пізніше показала гонка – вони дуже помилялись.





На старті Хемілтон зберіг перевагу поула, Феттель випередив Росберга, Веббер відкотився назад після контакту з Грожаном у першому повороті, Сутіл піднявся на четверте місце, Масса - на п'яте. На другому колі Алонсо випередив Грожана.

Перша десятка на 3-му колі: Хемілтон - Феттель - Росберг - Сутіл - Масса - Райкконен - Ріккардо - Алонсо - Грожан - Баттон.

Хемілтон проїжджав перші кола швидше Феттеля і до четвертого кола відірвався на дві секунди, убезпечивши себе від атаки в зонах DRS. Перес випередив Баттона, незабаром Дженсона випередив і Веббер - з пошкодженим переднім антикрилом.

На восьмому колі на машині Хемілтона без видимих причин лопнуло заднє ліве колесо - як і у Переса під час вільних заїздів. Льюїс повільно доїхав до боксів і повернувся на трасу останнім.

На 10-му колі лопнуло заднє ліве колесо на машині Масси - теж на першому секторі. Інженери попросили гонщиків дотримуватися обережності на відрізку між третім і п'ятим поворотами.

На 10-му колі Грожан і ді Реста заїхали в бокси, на 11-му - Алонсо, Гутьєррес і Веббер - Марк отримав новий носовий обтічник. На 12-му колі Райкконен, Ріккардо і Баттон змінили шини, на 13-му - Росберг, Сутіл і Хюлкенберг, на 14-му - Феттель і Перес. Інженер повідомив Феттелю, що на задніх шинах, які були зняті під час піт-стопа, виявлено падіння тиску.



На 15-му колі гонщики Lotus переслідували Верня, Грожану повідомили, що Райкконен швидше, і в цей час у гонщика Toro Rosso розірвалося заднє ліве колесо. Виїхав автомобіль безпеки - потрібно було прибрати фрагменти трьох розірвалися шин на першому секторі.

Перша десятка за машиною безпеки: Феттель - Росберг - Сутіл - Алонсо - Райкконен - Грожан - Ріккардо - Перес - Веббер - Баттон.

На 22-му колі оголосили рестарт. Феттель зберіг лідерство і швидко відірвався від суперників, Веббер випередив Переса в боротьбі за восьму позицію.

Перша десятка на 23-му колі: Феттель - Росберг - Сутіл - Алонсо - Райкконен - Грожан - Ріккардо - Веббер - Перес - Баттон.

На 25-му колі Боттас і Масса випередили Верня в боротьбі за 16-у позицію, на 26-му Хюлкенберг і Вернь змінили гуму, на 27-му кола Масса випередив Боттас. На 28-му колі Гутьєррес провів піт-стоп, а Ріккардо випередив Грожана в боротьбі за шосте місце, а потім Романа обігнав і Веббер.



На 30-му колі Райкконен змінив гуму, на 32-му - Веббер, на 33-му - Ріккардо, і Баттон, на 34-му - ді Реста, Сутіл і Перес. Веббер випереджає Хемілтона у боротьбі за восьме місце, а потім і Алонсо. На 35-му колі Росберг провів піт-стоп, на 36-му - Феттель, зберігши лідерство в гонці, на 37-му Хемілтон і Масса. Вернь зупинив машину в боксах - перший схід в гонці. Баттон випередив Грожана в боротьбі за дев'яту позицію.

Перша десятка на 39-му колі: Феттель - Росберг - Райкконен - Веббер - Алонсо - Сутіл - Ріккардо - Перес - Баттон - Грожан.

На 41-му колі Хемілтон випередив Грожана, повернувшись до десятки, а на 42-му машина Феттеля втратила швидкість на прямій - Себастьян вибув з боротьби. Виїхав автомобіль безпеки - машину потрібно було евакуювати, Росберг, Веббер, Грожан, ді Реста і Масса звернули в бокси.

Перша десятка за машиною безпеки: Росберг - Веббер - Райкконен - Сутіл - Ріккардо - Перес - Баттон - Алонсо - Хемілтон - Грожан.

На 46-му колі оголосили рестарт. ОСЬ ТУТ ТО І РОЗПОЧАЛОСЯ САМЕ ЦІКАВЕ! Цілий пілотон відділяло один від одного буквально секунди!

Росберг зберіг лідерство, Веббер випередив Ріккардо, Алонсо - Баттона. На машині Переса стався прокол, Серхіо зупинив машину в боксах.

Хемілтон і Масса випередили Ріккардо, Веббер - Райкконена, Алонсо - Сутіла, а потім німця випередив і Хемілтон. Марк кинувся за Росбергом, гонщики обмінювалися кращими колами. На 50-му колі Алонсо випередив Райкконена в боротьбі за третє місце, а на 51-му Хемілтон обігнав Райкконена в боротьбі за четверте.

Ніко Росберг довів гонку до перемоги - другий у сезоні і третьою в кар'єрі. Веббер поступився переможцю всього сім десятих, Алонсо піднявся на третю сходинку подіуму.

Британський етап традиційно вийшов надзвичайно цікавим, але проблеми з гумою дуже серйозно вплинули на хід гонки, так що питань до Pirelli буде багато, тим більше, що до наступної гонки всього тиждень!

Результати гонки:


Швидше коло: Марк Веббер (Red Bull Racing) - 1:33.401 (52 коло, 227.059 км/год)

Залік пілотів:


Залік команд:





На правах реклами