Ми у Facebook
02.07.2013, 16:31

Як банки атакують рівнян sms: частина 2 [Розслідування]

Рівнянці Світлані почали приходити sms-повідомлення про операції за картковим рахунком від банку, клієнтом якого вона не є. Ситуація викликала бурхливе обговорення — виявилось, що з подібним стикався багато хто з читачів. Чим закінчилося наше розслідування? Читайте далі!
Нагадаємо короткий зміст першої частини нашого розслідування. Рівнянка Світлана Г. поскаржилась кореспонденту OGO.ua на своєрідну «sms-атаку»: жінці приходять повідомлення від банку, клієнтом якого вона ніколи не була. В повідомленнях пишуть: «Ви зробили покупку на 400 гривень», «Продовжуйте користуватися кредитними картками нашого банку». І так по декілька разів на день!

Жінка телефонувала до банку, щоб відключити послугу. Але там заявили, що не зможуть допомогти без вказування паспортних даних.

Робимо журналістський експеримент - перевіряємо слова Світлани Г. Представившись нашою героїнею, отримуємо таку саму відповідь. Далі - телефонний дзвінок в управління Національного банку України в Рівненській області. Там підтверджують: банк не має права вимагати називати паспортні дані, адже база клієнтів складається за прізвищами, і щоб перевірити, чи людина справді є клієнтом банку, паспортні дані не є обов'язковими. Після цього - консультації юристів, дослідження законодавчої бази та повторне спілкування з банком. Цього разу вже посилаємось на законодавство та вимагаємо, щоб повідомлення нарешті перестали надходити!

Як банки атакують рівнян sms: частина 1

У своїх коментарях до статті читачі поділилися схожими випадками зі свого життя. Так, інтернет-користувач під іменем Гелла написала: «Нещодавно також мала конфлікт з однією компанією. Звернулась з скаргою, не пройшло навіть неділі як письмово вибачились, визнали свою помилку, а з Києва прийшла офіційна відповідь про вирішення питання». Також люди висловлювали думки про те, що банки просто виготовляють «липові» картки, які згодом самі ж і утилізовують — аби лише виконати план по видачі карток.

Таємниця будівництва в центрі Рівного [Розслідування]

Водночас ледь не всі автори коментарів погодились: такі випадки - не одиничні. І, напевно, чи не кожна людина злякалася б якби їй почали приходити такі дивні сповіщення. Адже люди не впевнені в своєму правовому захисті насамперед від держави.

ТОП-5 банків, які швидко втрачають клієнтів

А ще до статті був написаний ґрунтовний коментар, як він сам себе назвав, «експерта», котрий варто навести повністю: «Щодо того, що банк може по ПІБ знайти клієнта в своїй базі - це нереально, особливо якщо Ви телефонуєте на гарячу лінію банку, тому Ваші ПІБ не унікальні, і з даними Іванов Іван Іванович може бути велика кількість людей. Також подумайте про те, що не Ви одні телефонуєте в цей час на гарячу лінію. Якщо Ви не хочете називати серію та номер паспорту, назвіть 10 цифр ідентифікаційного коду, і запитайте конкретно в аналітика: перевірте, чи є на моє ім'я оформлені кредити чи картки в Вашому банку. Аналітик на гарячій лінії лише відповість Вам на це запитання, в нього немає часу і це не його робота оформляти чи пропонувати кредит. І лише по 10 цифрам кредит не оформиться. Для оформлення кредиту Вам потрібно надати досить великий об'єм інформації. Ті хто користується кредитами - це можуть підтвердити. Розмову з кредитним аналітиком записуйте на диктофон телефону. Так Ви себе перестрахуєте».

Загалом читачі у коментарях наголошували: для того, щоб такі ситуації вирішувалися, треба не бути байдужим, а діяти.

У рівнянина шахраї вкрали 3150 гривень з банківської картки

Отож, продовжуємо наше розслідування - чекаємо коментар від банку. Відповідь на наш запит прийшла не відразу. В повідомленні зазначають: «Якщо Ви не є клієнтом банку, то можливо ваш номер телефону був помилково зафіксований у клієнтській базі . Просимо Вас повідомити номер телефону, на який надходять смс-повідомлення і Ваші ПІБ. Банком буде проведено службове розслідування, при виявленні факту невідповідності Вашого номера телефону з контактними даними позичальника, Ваш номер телефону буде виключений з бази даних».

Розуміємо, що цього разу банк вже не вимагає паспортних даних і вже не наголошує, що без них перевірка в базі є неможливою. Помітно, що посилання на законодавство сприяє тому, що працівники банку розуміють: людина знає свої права і зможе себе захистити.

Надсилаємо банку прізвище, ім'я та по батькові нашої читачки та номер телефону, на який приходять повідомлення. У відповіді банку читаємо: «Надана Вами інформація була передана в уповноважений підрозділ Банку для якнайшвидшого врегулювання ситуації, що виникла. За результатами Ви будете сповіщені додатково. Приносимо щирі вибачення за можливі незручності».

Як рівненським пенсіонерам не стати жертвами "банківських" шахраїв

Перші три дні після цього Світлані Г. справді перестають надходити, повідомлення. Жінка телефонує нам і дякує за допомогу. Проте... за кілька днів телефонує знову, і оптимізм у голосі рівнянки згас: виявилось, що до неї знову прилетіли чергові «sms-бомби»! Цього разу банк скидає реквізити для поповнення банківської карти та розповідає про пільгові тарифи тривалістю 55 днів при здійсненні торгівельних операцій кредитною картою банку.

Знову пишемо нашим «друзям» з банку: «Ви обіцяли провести розслідування щодо надсилання повідомлень за вказаним номером і повідомити про його результати. Натомість мені знову приходять повідомлення». Цього разу банківська установа обрала інший шлях – мовчання. Але є й позитивний момент – sms-повідомлення знову перестали надходити.

Що буде далі — побачимо: ми домовились зі Світланою Г. про подальший зв'язок — відслідкуємо на прикладі жінки дієвість нашого розслідування. А ще сподіваємось, що тепер багато хто, стикаючись зі схожими ситуаціями, знатиме, як діяти та до кого звертатися. Адже якщо кожна людина почне діяти для вирішення тієї чи проблеми, вірогідність позитивного вирішення значно зростає.

Таємниця будівництва в центрі Рівного [Розслідування]

Традиційно запрошуємо вас до обговорення порушеної теми. Висловіть свою думку в коментарях!





На правах реклами