Ми у Facebook
04.07.2013, 11:50

Тренд літа 2013: сімейні фотосесії!

Щаслива рівненська сім'я Муляренків

Євген ФІЩУК – сімейний фотограф. Нині його творчість знають і люблять не лише в Рівному, але й у всій Україні. Проте ще три роки тому Женя робив ремонти у будинках заможних рівнян, а вечорами годинами розглядав фотоапарати на сайтах інтернет-магазинів...
Сьогодні Євген з посмішкою розповідає про ті часи і вже спокійно говорить про перший побитий фотоапарат та кредит на 40 тисяч гривень.

Фотограф Євген ФІЩУК
Фотограф Євген ФІЩУК


Мені казали, що буду бідний і голодний. Родина не підтримувала мого прагнення стати фотографом. Усі переконували мене, що в цій справі немає перспектив. Та я марив фотоапаратом. Хоча й розумів, що його вартість була для мене тоді непосильною. Я зробив крок у невідомість, пішов проти всіх.

Я попросив заробітну плату наперед. За два місяці. У людини, в якої мав робити ремонт майже ціле літо. Це було нереально. Але я розумів, що кредит мені не дасть жоден банк, бо я не працевлаштований офіційно. Людина погодилася. Дала мені всю суму одразу. І я купив фотоапарат.

"Під час першої весільної зйомки я впав і побив фотоапарат", - розповідає Євген
"Під час першої весільної зйомки я впав і побив фотоапарат", - розповідає Євген


Під час першої весільної зйомки я впав і побив фотоапарат. Тоді, у 2010 році, я звільнився з усіх додаткових робіт. Взяв кредит, аби обладнати фотостудію. А через це падіння довелося брати ще один кредит. Загальна сума боргу, який у лютому 2011 року наді мною навис, складала 40 тисяч гривень. Я нікому не розповідав про ці суми, лише попередив дружину, що наше фінансове становище певний час буде скрутним. Хоча добре розумів: якщо для сім’ї треба буде, я знайду будь-які кошти.

Урок – це найцінніше, що дає нам життя. Кредит навчив мене працювати ефективніше. Я зрозумів, що в жодній життєвій ситуації не можна опускати руки. Треба триматися до кінця!

Сімейний фотограф – це, передусім, довгострокові стосунки. Це статус, який означає, що людям подобається якість твоєї роботи і результат, який ти створюєш. Сімейний фотограф починається з любові до життя. Наше життя складається з певних етапів: ми народжуємося, дорослішаємо, закінчуємо навчальний заклад, одружуємося, в нас з’являються діти… Сімейна фотографія – це фіксація важливих у нашому житті моментів.

Щаслива рівненська сім'я Муляренків
Щаслива рівненська сім'я Муляренків


Хочете на обкладинку “ОГО”? Візьміть участь у конкурсі вишиванок!

Плюс сімейного фотографа – те, що ця людина добре знайома вам. І, навпаки, сімейний фотограф добре знає вас, ваші побажання, ваші улюблені ракурси. Ви не починаєте щоразу фотозйомку зі знайомства і пошуку спільної мови. Я маю Клієнтів, які за рік замовляють понад 5 сімейних фотосесій. І дуже важливо, особливо для дітей, що вони мене вже знають, а тому йдуть фотографуватися з радістю. Малеча бачить «дядю Женю» і знає, що зараз їх будуть «клацати».

Були весілля, на яких я почувався зайвим. Я бачив, що у людей немає справжніх почуттів один до одного. І був розчарований. Весільна фотозйомка дарує мені задоволення тільки, якщо пара любить один одного. Ще більше мені болить, коли пари розлучаються. Адже у фотографію я вкладаю душу. Мої фото для мене, як мої діти.

Рівняни Сергій та Ліда в очікуванні дива
Рівняни Сергій та Ліда в очікуванні дива


Треба показати новонародженому малюку його «будинок». Такі слова я часто кажу вагітним жінкам, які соромляться фотографуватися через те, що набрали кілька зайвих кілограмів або ж просто ніяк не звикнуть до нових пропорцій свого тіла. Мені приємно знову і знову нагадувати жінкам, що майбутня мама випромінює особливе сяйво, вона має неповторну ауру. Тож правду кажуть, що хороший фотограф має бути хорошим психологом.

Я свідок баталій між чоловіками та їх вагітними дружинами. Чоловіки, які люблять фотографуватися, звичайно, є. Вони допомагають своїм дружинам готуватися до фотосесій, збирають необхідний реквізит. Якось у мене фотографувалася пара, яка привезла із собою дві валізи речей. Там був навіть насос для човна, яким чоловік «накачував» живіт своїй дружині. Але таких чоловіків дуже мало! 80% чоловіків ідуть на фотосесію з примусу дружини.

Матеріал "Тренд літа 2013: сімейні фотосесії!" у журналі "ВІТАЄМО!", №1(11), 2013
Матеріал "Тренд літа 2013: сімейні фотосесії!" у журналі "ВІТАЄМО!", №1(11), 2013


Чоловіки, які просто прийшли на фотосесію з вагітною дружиною, – вже молодці! Їм навіть не треба фотографуватися! Тож я пропоную тільки поспостерігати за процесом. Пізніше прошу зайти лише заради одного кадру, наприклад, щоб чоловік потримався за животик. Усе це відбувається легко, ненав’язливо, з жартами. А потім трапляються такі ситуації, як от нещодавно. Приїхала пара, чоловік одразу сказав, що він навідріз відмовляється фотографуватися. Після першої частини зйомки дружина пішла в гримерну переодягатися. А тим часом я запропонував її чоловіку сфотографуватися, мовляв, хай буде гарна світлина. Вже перший кадр вийшов дуже класно – все було вдало: і зачіска, і погляд. Я показую, кажу: «Вау, прикольно!». У цей момент із гримерної виходить дружина. Перше, що питає її чоловік: «А ти мені щось брала переодягатися? Я ж не буду в одному й тому ж фоткатися!»

Маленький рівненський принц Костянтин
Маленький рівненський принц Костянтин


Новонароджених краще фотографувати, коли вони сплять. У них цей період доволі тривалий. Вони навіть не помічають, коли їх рухають, змінюють положення ручок чи ніжок. Я дуже хочу популяризувати фотосесію немовлят, показати людям, що не треба боятися фотографувати таких малесеньких діток. Адже фотки виходять мегакласні. Спеціально для фотозйомки малюків дизайнер зробила мені на замовлення різні в’язані корони, плетені шапочки, кошички. І зараз усім вагітним, які у мене фотографуються, я пропоную фотозйомку їх новонароджених діток безкоштовно. Планую незабаром провести велику фотовиставку, присвячену новонародженим.

Робота зі старшими дітками складна. Тут треба врахувати все: щоб у дитини був настрій, щоб їй нічого не боліло, щоб вона була максимально активна. Задля хороших знімків фотограф теж має стати дитиною – повзати, гавкати, хрюкати. Я вже можу імітувати голос всіх тварин. Дитина не повинна відчувати, що це робота. Малюк має отримувати задоволення тут і зараз – від процесу фотозйомки, а не вже потім від готових світлин.

Україночка Ліна Корнійчук
Україночка Ліна Корнійчук


Діти – це лакмусовий папір. Вони відчувають лицемірство. З ними треба бути чесним. Коли ти справді любиш дітей, то й вони ставляться до тебе приязно. Буває, звісно, що й вередують, і це не завжди залежить від їх настрою, але й від виховання. Та я завжди перетворюю фотозйомку у гру. Ми жартуємо, кривляємося, спілкуємося, сміємося, бігаємо, кричимо. Дитина ще не розуміє цінності фотографії, вона хоче бавитися. І ми це робимо. А потім отримуємо щирі емоції на знімках!

"У мене теж є сім’я – дружина і двоє діток", - ділиться Євген Фіщук
"У мене теж є сім’я – дружина і двоє діток", - ділиться Євген Фіщук


Хочете на обкладинку “ОГО”? Візьміть участь у конкурсі вишиванок!

У мене теж є сім’я – дружина і двоє діток. Моїй старшій донечці Яні 7 років, а молодшій Іринці – 3 рочки. Тому, мабуть, мені так легко вдається знайти спільну мову з усіма – з жінками, з чоловіками, з дітьми. Адже я й сам – чоловік і тато. Я теж пройшов через всі ці етапи у своєму житті – вагітність дружини, пологи, виховання дітей різного віку. Це величезний досвід.

Олена ГАВРИЛЮК,
журнал "ВІТАЄМО!", №1(11), 2013













На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ