Ми у Facebook
05.07.2013, 17:07

Таємниця будівництва в центрі Рівного [Розслідування]

...а таку картину нам вдалося побачити тут зараз

Що будують на розі вулиць Чорновола та Бандери - цікавить рівнян вже більш як півроку. Тим більше, що чиновники донедавна коментували тему неохоче. Та нещодавно навколо майбутньої новобудови з'явилась нова огорожа, яка наближає нас до розгадки будівництва. Як саме? Дізнайтесь далі!
“Пригоди” цієї земельної ділянки починаються ще з 2005 року, коли 22 березня Рівненська міська рада внесла доповнення до свого ж рішення від 26 грудня 2003 року. Тоді було затверджено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки та продаж земельної діялянки несільськогоcподарського призначення на перехресті вулиць Степана Бандери та В’ячеслава Чорновола товариству з обмеженою відповідальністю “ДІСАН” як переможцю конкурсу.

До 2011 року фірма «ДІСАН» так і не розпочала будівнитва, проте у суді довела, що згодом воно розпочнеться. Також у рішенні зазначалось, що вказана ділянка буде використовуватися для готельного комплексу, приміщень торгово-побутового обслуговування, громадського харчування, офісних та виставкових приміщень.

Восени 2012-го ділянку на розі Чорновола та Бандери, яка являла собою не надто доглянутий сквер з кількома лавочками, обнесли суцільним бетонним парканом. Чиновники у відповідь на запитання журналістів про характер нового будівництва були досить лаконічними - складалось враження, що про майбутню новобудову в самому центрі міста або справді мало що знають, або не надто бажають говорити.

У центрі Рівного знесуть житловий квартал

...Тим часом у червні нинішнього року в різних частинах Рівного з'явились рекламні щити з інтригуючими запитаннями на тему будівництва житла. Приміром, скільки має коштувати квадратний метр у новобудові? Таку рекламу називають тізерною - коли на щиті розміщують інтригуюче запитання, яке привертає увагу до товару чи послуги. А вже на другому етапі напряму рекламується послуга або товар. На рівненських щитах з питаннями був розміщений російськомовний логотип "Набережный квартал". Російськомовність назви і не надто типовий для Рівного формат реклами викликав припущення, що рекламується якийсь житловий комплекс у столиці. На окремих бігбордах назви житлового комплексу немає - але манера виконання така сама. Приміром, як на щиті поблизу обласного інституту післядипломної педагогічної освіти на вулиці Чорновола.



Та за кілька днів увесь паркан навколо майбутнього будівництва на розі Чорновола та Бандери обтянули тканиною з зображенням житлового кварталу в тій самій стилістиці, як на бігбордах "Набережного кварталу"! Та ще й з тим самим логотипом і написами! Отже, виявляється, "Набережный квартал" - це і є те, що будуватимуть на "загадковій" ділянці?!

Така огорожа стояла на вулиці Чорновола в листопаді 2012 року...
Така огорожа стояла на вулиці Чорновола в листопаді 2012 року...


...а такого вигляду огорожа набула кілька днів тому
...а такого вигляду огорожа набула кілька днів тому


Так виглядало місце будівництва в листопаді 2012 року...
Так виглядало місце будівництва в листопаді 2012 року...


...а таку картину нам вдалося побачити тут зараз
...а таку картину нам вдалося побачити тут зараз


Але найцікавіше сталося в середині цього тижня: напис "Набережный квартал" замалювали коричневою фарбою. Причому помітно, що це зробили "централізовано", а не просто побешкетували хулігани-графітчики. Але знайомий за бігбордами логотип — літера “Н” — все ж таки залишився.





Нескладний пошук в інтернеті допоміг з'ясувати, що “Набережний квартал” - це житлово-будівельний кооператив із Хмельницького. Саме там знаходиться його головний офіс. Займається фірма не лише будівництвом, а й ремонтом та облаштуванням квартир. Окрім свого міста, зводить житло у Вінниці. На запитання, чи будує "квартал" житло у Рівному, працівник “Набережного кварталу” Богдан Колесник відповів: “Так, це будуємо ми, але інформацією, що там буде, не володію. Біля місця будівництва має бути відділ продажу, і там можна отримати інформацію”.

Побувавши на місці будівництва, відділу продажу ми не знайшли. Будівельник, якого побачили у шпаринку в огорожі, був не надто говірким. Офіс фірми в Рівному, якщо він існує, знайти теж поки не вдалось. Проте, нам знову допоміг інтернет. На сайтах з пошуку роботи нині активно з'являються оголошення про те, що фірма “Набережний квартал” пропонує роботу будівельникам, дизайнерам інтер'єру, інженерів на будівництво, менеджерів з продажу нерухомості.



На одному з таких сайтів знаходимо рівненський номер. Телефонуємо за ним. Насамперед запитуємо, чи це дійсно рівненське представництво "Набережного кварталу" - і нам цю інформацію підтверджують! А щодо того, що саме планують будувати на перехресті вулиць Чорновола та Степана Бандери, відповіли: “Планується будівництво житлово-кооперативного комплексу. Але поки що іде тільки початок будівництва, тому зараз про це рано говорити. Можливо на першому поверсі будть якісь розважальні заклади, але про це поки невідомо”.



Чому ж тоді на паркані старанно замалювали згадки про "Набережний квартал"? Наше власне припущення - щоб змінити назву на україномовну, врахувавши, так би мовити, місцеву специфіку: Рівне - більш україномовне місто, ніж Хмельницький і, тим більше, Вінниця. Співрозмовниця в рівненському офісі "Набережного кварталу" не підтвердила і не спростувала нашу думку, пояснивши, що з понеділка буде керівництво, і воно, можливо, прокоментує це питання. Що ж, зачекаємо наступного тижня - а поки що цікавимось подробицями резонансного будівництва у міського голови Рівного.



- Угода про цю земельну ділянку підписана з фірмою “Дісан” іще у 2004 році, але я був упевнений, що у них немає коштів розпочати це будівництво, - зізнається Володимир Хомко. - Початок робіт для мене насправді був несподіванкою. Вони знайшли когось із Хмельницького. Не знаю, на яких умовах будує хмельницький інвестор. Мені ця фірма невідома. Я з ними не зустрічався. Зустрічався тільки з мешканцями, які стурбовані, щоб їх відселили. Не знаю з чим це було пов’язано, але вони навіть мали прийти на сесію. Але вчора (у середу, 3 липня - авт.) фірма “Дісан” принесла мені листа, де вони гарантують, що будуть відселення. Чи буде так, не даю гарантії. Дуже суттєва помилка була допущена у договорі, чому ми програли суд. Я бачив, що там скандал давно назріває, а тому відразу дав доручення подати в суд. В договорі, не знаю чи з халатності, чи навмисно, не вказані терміни, коли мають бути люди виселені, і відповідно суд виграти неможливо, бо терміну немає. У мене були ці люди, ми намітили план дій, але після того була зустріч з інвесторами, і судячи з того, що людей немає, зрозумів, що їх заспокоїли. Я зацікавлений в тому, щоб цей район знесли і там побудували нормальні будинки.

Ми продовжуємо слідкувати за будівництвом на розі Чорновола та Бандери - і в наступній публікації плануємо розкрити загадку замальованих написів! А поки що - долучайтесь до обговорення в коментарях - і слідкуйте за нашими наступними матеріалами!





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ