Ми у Facebook
06.07.2013, 12:02

Українці зможуть робити перепланування квартир без дозволів і довідок

Незабаром перепланування в квартирі може стати простою процедурою. Мінрегіонбуд розробив законопроект, згідно з яким ніяких дозволів на перепланування квартири не знадобиться.
За словами заступника глави Мінрегіонбуду Дмитра Ісаєнка, планується дозволити робити перепланування квартири без всяких дозволів. Єдине - опорні стіни чіпати не можна, пишуть Вести.

Крім того, як і раніше, не дозволять рухати інженерні комунікації (стояки), розширювати санвузол за рахунок житлоплощі і робити вихід з квартири в іншому місці.

"Якщо ж необхідно зносити опорні стіни, це вже капремонт, а не перепланування", - вважає Ісаєнко.

Зараз навіть для того, щоб зробити кухню-студію (поєднати вітальню з кухнею), за законом, треба отримати дозвіл на проект ремонту в місцевій адміністрації, потім затвердити проект архітектора і узгодити з СЕС та пожежною інспекцією.

Після ремонту оформити новий техпаспорт на квартиру з переплануванням. На ділі нерідко виходить, що дозвіл отримують за хабар. Інколи його не отримують зовсім, сподіваючись потім як-небудь вирішити питання.

За руйнування або пошкодження таких стін передбачається штраф від 5100 до 5950 грн.

Поки автори законопроекту не уточнюють, в яких будинках можна буде робити перепланування. Але нардепи готуються внести правки у законопроект і врегулювати це питання.

"Я вважаю, що не можна зносити прорізи без дозволу в будинках усіх категорій, - каже екс-міністр, член комітету з питань держбудівництва та місцевого самоврядування ВР Анатолій Близнюк.

Перший заступник голови фракції ПР Михайло Чечетов вважає, що у проекту є всі шанси пройти до Ради вже до кінця цього року:

"У ньому немає політики, тому повинен легко бути сприйнятий. Думаю, проголосує більшість, так як закон спрощує життя пересічному українцеві, який хоче зробити свій будинок затишніше, і дозволяє обійтися без нескінченної бюрократії".

Раніше повідомлялося, що в Києві дозвіл на перепланування квартир видаватимуть за три тижні.





На правах реклами