Ми у Facebook
06.07.2013, 15:12

У Криму знайшли затоплений під час війни підводний човен

Українські дослідники виявили біля берегів Криму радянський підводний човен, який затонув під час Великої Вітчизняної війни. Про це повідомляє комітет автономії з охорони культурної спадщини.
Субмарину помітили під час випробувань підводного апарату "Софокл-1" на мисі Тарханкут. Вона лежить на 52-метровій глибині. За інформацією комітету, йдеться про підводний човен "Щ-216" (типу "Щука"), який зник у лютому-березні 1944 року під час виконання бойового завдання.

Судно знайшли співробітники "Чорноморського центру підводних досліджень".

Директор центру Сергій Воронов повідомив, що підводний човен затонув з невеликими ушкодженнями. "Вода потрапила тільки в 1 відсік, інші 6 не пошкоджені. Це ясно з того, як човен стоїть на дні. Він не вріс у ґрунт, а практично лежить на ґрунті, тобто води всередині немає", - сказав він, додавши, що співробітники центру вже готують необхідні документи для підняття субмарини.

У свою чергу, прем'єр-міністр Криму Анатолій Могильов вже оголосив знахідку "знаковою подією для України". За його словами, влада подбає про поховання 47 членів екіпажу, тіла яких мають перебувати в субмарині. "Необхідно знайти родичів членів екіпажу і перепоховати останки загиблих воїнів. Це борг влади і суспільства", - повідомила слова чиновника прес-служба уряду Криму.

Як очікується, роботи з підйому судна почнуться вже цього літа. Надалі підводний човен планують перетворити на музей. Підводні човни типу "Щука" активно брали участь у Великій Вітчизняній війні. З 44 воювали човнів 31 було виведено з ладу.

Джерело: ТСН.ua





На правах реклами