Ми у Facebook
15.07.2013, 10:50

Українські банки згортають іпотечне кредитування

Після заборони валютного кредитування, яке здійснювалося за рахунок зовнішнього фінансування, в українських банків залишився єдиний спосіб залучення ресурсів – депозити в гривнях, які в силу особливостей українського законодавства, по суті є депозитами до запитання.
Але таке джерело ресурсів не придатне для фінансування довгострокових іпотечних проектів.

Тому багато вітчизняних банків сьогодні згортають або на час припиняють кредитування купівлі нерухомості, розповідає голова правління Агентства з рефінансування житлових кредитів (АРЖК) Сергій Волков.

За його словами, створене в лютому 2012 р. АРЖК може позитивно вплинути на ситуацію. Агентство виконує функцію іпотечного агента, яке бере на себе виконання всіх технічних та юридичних процедур з організації випусків іпотечних облігацій їх супровід до погашення.

"Його головним завданням є забезпечення безперебійних платежів за облігаціями, а точніше, ефективного захисту інвесторів. Механізм такого захисту досить простий. Банк поступається Агентству юридичними правами на кредити на час обігу іпотечних облігацій, які цими ж кредитами і забезпечуються. Одночасно, банк зобов'язується підтримувати належну якість кредитів (зберігаючи їх на своєму обслуговуванні), а також зобов'язується викупити залишки боргу за ним напередодні погашення облігацій. Всі надходження від продажу облігацій спрямовуються назад у банк. При цьому банк отримує фінансування лише в частині номінальної вартості портфеля, яким поступилися (60-70%)", - пояснив експерт.

У разі банкрутства обслуговуючого банку або його відмови від своїх зобов'язань із безперебійного обслуговування кредитів, АРЖК неминуче реалізує свої юридичні права на кредити через їх продаж з дисконтом (нижче номінальної вартості) іншому кредитору або запасного сервісного банку. Збитки фінустанові-порушнику не компенсуються. "Цей досить жорсткий механізм посилення фінансової відповідальності банку є цілком адекватним, з позиції не достатньо здорового інвестклімату в Україні і слабкого захисту прав інвесторів і кредиторів", - зауважив Сергій Волков.

Джерело: ZN.UA





На правах реклами