Ми у Facebook
24.07.2013, 18:31

У Рівному відзначають 1025-річчя Хрещення Русі

Офіційна церемонія з відзначення 1025-ї річниці Хрещення Русі відбулася у Рівненському обласному музично-драматичному театрі. З нагоди свята у залі зібралися представники місцевої влади, духовенства та звичайні рівняни.
Хрещення Русі - важлива подія, яка об'єднує усіх християн світу незалежно від конфесійної приналежності - на цьому під час виступу наголосили представники релігійних громад.

Як зауважують представники церкви, християнство було здавна на українських землях.

- Той факт, що у 988 відбулося Хрещення Русі зовсім не означає, що до цього на наших землях не було християн, - говорить секретар Єпархії УПЦ КП, настоятель Свято-Преображенської парафії с.Олександрія Рівненського району отець Сергій (Лучанін). - Уже в кінці І століття християнство було у Криму, де існували грецькі міста-колонії. В той же час у Криму, у Таврії святу Христову віру утверджував Папа Римський Климент, який був засланий до найвіддаленіших частин Римської імперії через опозицію до римської влади. Були християни й у Києві, у ІХ столітті, в часи правління князів Аскольда і Діра. Сам Аскольд був християнином, в хрещенні мав ім'я Миколай і мріяв побудувати храм Святого Миколи Чудотворця. Поширрювалось християнство на нашу землю з Моравії й Болгарії, де проповідували віру Кирило і Мефодій. Старовинні літописи нам говорять, що 944 року, за правління князя Ігоря, у Києві уже була християнська церква - церква пророка Іллі (Іллінська церква).

Отець Сергій заувавжив, що саме з розвитком християнства у Київській Русі розпочалося поширення писемності, розвиток освіти, побудова храмів, монастирів, розпочався переклад книг з грецької на давньослов'янську й з'явилися перші бібліотеки.



Як запевнив міський голова Рівного, завдяки християнській вірі українсці змогли збудувати державу.

- Саме віра і християнська мораль дозволили нам збудувати державу, яка долучилась до всіх європейських цінностей, - сказав міський голова Рівного Володимир Хомко. - З того часу минуло багато подій, війн та міжусобиць... Був період безбожжя, коли забороняли хрестити дітей, на Великдень влаштовували суботники, і в Рівному залишалась лише одна церква. На щастя, все це минуло.



Володимир Хомко зауважив, що в Україні має бути єдина помісна церква, й висловив сподівання, що всі присутні в залі ще стануть свідками, коли це відбудеться.



Зі сцени лунали не лише вітання, а й велична духовна музика, спів хору та гра на бандурі.



Нагадаємо, що основні урочистості з нагоди 1025 річниці Хрещення Русі відбудуться у Києві 27-28 липня.





На правах реклами