Ми у Facebook
25.07.2013, 13:54

Гепатит на Рівненщині: бюджетних коштів вистачить на лікування... 8 хворих

Фінансове забезпечення виконання обласної програми протидії вірусним гепатитам, необхідність створення єдиного реєстру хворих та посилення контролю за донорською кров'ю обговорили 25 липня на круглому столі у Рівненському обласному центрі здоров'я.
28 липня відзначається Всесвітній день боротьби з гепатитами, ініційований Міжнародним альянсом боротьби з гепатитами та офіційно оголошений Всесвітньою організацією охорони здоров'я у 2011 році. З цієї нагоди Рівненське обласне відділення Всеукраїнської благодійної організації “Всеукраїнська мережа ЛЖВ” організувало прес-конференцію, присвячену стану захворюваності на вірусні гепатити на Рівненщині та фінансовому забезпеченню їх лікування. Представники обласного та міського управлінь охорони здоров'я, лікарі та представники громадських організацій зібралися, щоб створити координаційну раду для вирішення цих питань.

- Тішить вже те, що два роки тому на такому самому заході було тільки двоє людей, минулого року — близько десяти, разом із журналістами. Цього ж року вже немає місця, де розміститися усім бажаючим, - розповідає голова правління Рівненського обласного відділення ВБО “Всеукраїнська мережа ЛЖВ” Юрій Лазаревич. - Це означає, що проблема гепатиту на Рівненщині потребує координування зусиль задля її вирішення.

За розрахунковими даними в Україні понад 3,5 млн. людей інфіковані вірусними гепатитами. З них близько 1,2 млн. - вірусом гепатиту С. Кабінет Міністрів України ще 29 квітня 2013 року офіційно поширив інформацію про затвердження відповідної державної цільової програми, але нещодавно з'ясувалося, що програма існує лише у вигляді проекту. В Рівненській області програма прийнята, але недофінансовується.

- В області була прийнята програма боротьби з гепатитами на 2010-2014 рік. Завдяки їй ми отримуємо хоча б якесь фінансування, - зазначив заступник начальника обласного управління охорони здоров'я Василь Височанський. - Інші ж області, наприклад, Волинська не мають навіть цього. Для Рівненщини віділено 200 000 гривень на лікування хворих із гепатитами, що, звісно ж, є недостатньо. Цієї суми вистачить на лікування лише двох людей, але управління охорони здоров'я вирішило розбити цю суму на 8 пацієнтів по 2 місяці. Лише за умови функціонування програми боротьби з гепатитами на всеукраїнському рівні, можна розраховувати на доповнення з обласного бюджету.

Середня ж вартість якісних противірусних препаратів, що пропонують медичні фірми - 100 000 гривень на лікування 1 генотипу, 50 000 - на лікування 2 та 3 генотипів. Можна купити і дешевші препарати за 4 000 гривень, але вони можуть допомогти тільки тим, хто має легку форму хвороби.

За статистикою, на Рівненщині не так багато людей, які хворіють на вірусні гепатити. Але, як кажуть медики, - це не через те, що люди здорові, а через те, що багато недообстежуваних, - наголосила заступник начальника міського управління охорони здоров'я Вікторія Покоєвчук.

Тому громадські організації, спільно з управліннями охорони здоров'я міста та області планують створити координаційну раду, щоб просити збільшення фінансування. Адже наявність хорошого обладнання допомагає виявити хворобу на ранній стадії, що значно підвищує результативність її лікування.










На правах реклами