Ми у Facebook
27.07.2013, 11:46

Половина офісних працівників люблять роботу, а не зарплату

Дослідження підтверджують: гроші – не головне, або принаймні не найголовніше для комфортної, приємної та продуктивної праці. Майже половині українських офісних працівників подобається їхня робота, незважаючи на досить низьку платню.
Тільки 8% опитаних вірять, що за гроші вони можуть працювати ким завгодно і де завгодно. Іншим нематеріальні умови роботи майже настільки ж важливі, як і матеріальна складова. Такі дані були отримані під час дослідження міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна.

Більше половини респондентів стверджують: їм подобалася їхня робота, незважаючи на те, що їхня заробітна платня нижча за бажаний рівень. Ще третина стверджують: вони працювали на низькооплачуваній посаді через неможливість знайти кращу роботу. Кожен десятий обирав роботу тільки з високою платнею, і лише 3% були завжди задоволені рівнем свого заробітку.

Пані частіше сприймають роботу в романтичному руслі, ніж «годувальники сім’ї». Серед тих, хто «любив роботу не за гроші», більше жінок, аніж чоловіків (56% і 52% відповідно). Частіше за все такі люди працюють у сфері послуг, консалтингу, торгівлі та інформаційних технологій. Найбільш меркантильними є спеціалісти зі сфер будівництва та виробництва.

У ТОП-10 факторів нематеріальної мотивації ввійшли такі характеристики роботи та компанії як хороший колектив, цікаві задачі, стабільність компанії, зручний графік роботи тощо.

Майже половина офісних працівників регулярно "висять" у соцмережах

Слід зауважити, що серед головних нематеріальних факторів привабливості роботи жінки частіше вказують фактори стабільності – зручний графік, біла зарплата, соціальні гарантії, стабільність компанії, а чоловіки – фактори розвитку – можливість професійного зростання або можливість заробляти більше в перспективі, цікаві задачі.

Також жінкам значно частіше, ніж чоловікам, доводилося шукати нову роботу, спираючись більше на нематеріальні критерії, ніж на грошовий фактор. Пані частіше шукають спокою та стабільності.

ТОП-7 вакансій роботи, яка приносить радість

Основним критерієм хорошої роботи зарплату назвали лише 8% опитаних (10% - чоловіки, 6% - жінки). Однак 46% респондентів усе ж упевнені в тому, що якщо роботодавець платить добре, то й працювати його співробітники будуть краще. З іншого боку, стільки ж респондентів упевнені, що при поганих умовах праці, нецікавих задачах і недружному колективі ніякі гроші не допоможуть добре працювати.

Більше третини опитаних можуть судити про можливість роботи лише заради грошей на власному досвіді – 36% респондентів були в ситуації, коли від звільнення їх стримувала лише висока зарплата. Серед тих, у кого був подібний досвід, 16% працювали цілком комфортно – рівень платні компенсував усі інші мінуси. Майже половина (45%) хоча й не отримували особливого задоволення, але загалом готові були терпіти. Ще для 39% опитаних „робота без любові за гроші” стала неприємним та обтяжливим випробуванням. Серед чоловіків вищий відсоток тих, кому комфортно працювати лише заради грошей (18%чоловіків і 12% жінок), а серед жінок – тих, кому така праця обтяжлива (44% жінок і 35% чоловіків).

Однак навіть у неприємній для більшості ситуації, респонденти змогли виявити стійкість. Рік і більше змогли так пропрацювати 82% опитаних, ще 16% змогли витримати кілька місяців, і лише 3% протрималися не більше 3-х місяців.

Дані отримані під час опитування зареєстрованих користувачів сайту hh.ua. В опитуванні брали участь 1827 респондентів із різних регіонів України.





На правах реклами