Ми у Facebook
29.07.2013, 12:10

Грибний сезон на Рівненщині: за вихідні - троє у лікарні

За вихідні дні 3 громадян госпіталізовано до медичних закладів з попередніми діагнозами: отруєння грибами.
В Україні розпочався сезон масового збирання грибів. З початком кожного грибного сезону повідомлення про отруєння грибами стають звичними. На жаль, пересічні громадяни не завжди обережні, збираючи гриби та готуючи з них різноманітні страви. Тому й потрапляють до сумної статистики постраждалих. Зокрема, 26 липня в інфекційне відділення дитячої обласної лікарні було госпіталізовано 5 – річного хлопчика, жителя села Федорівка Гощанського району з попереднім діагнозом: гостре отруєння грибами. А 27 липня в реанімаційне відділення Березнівської ЦРЛ у стані середньої важкості з попереднім діагнозом: резуноїдний синдром-отруєння грибами були госпіталізовані двоє чоловіків 1963 та 1977 років народження, жителів міста Березне. Про це повідомили з прес-служби ГУ ДСНС у Рівненській області.

Поради рівнянам: як вберегтися від отруйного гриба

Як правило, до отруєнь призводить невміння відрізняти їстивні гриби від отруйних, неуважність при збиранні, неправильне приготування деяких видів грибів. Ризиковано також купувати гриби у приватних осіб в місцях стихійної торгівлі.

Швидких і достовірних способів визначити отруйність чи їстівність грибів не існує. Використання цибулі, часнику, срібних предметів не можуть визначити токсичність грибів. Тільки спеціалізовані лабораторії можуть провести дослідження грибів, або приготовлених з них блюд на наявність токсичних речовин. Крім цього, збирання грибів в лісозахисних смугах, біля автошляхів може закінчиться теж небажаними наслідками. В ці гриби потрапляють токсичні речовини вихлопних газів автотранспортних засобів та інші отруйні речовини.

При першій підозрі на отруєння грибами необхідно звернутися за медичною допомогою. Не бажано включати гриби в раціон дітей раннього віку, людей похилого віку, а також осіб, які страждають захворюваннями органів травлення, печінки та нирок.

Слід завжди пам’ятати, що тільки вміння розпізнавати їстивні гриби і правильне їх приготування вбереже вас від отруєння.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ