Ми у Facebook
29.07.2013, 17:42

5 міфів про вакцинацію

Все частіше у пресі можна зустріти інформацію про негативний вплив та навіть летальні випадки вакцинації. Для того, щоб розвіяти міфи та розповісти про позитивний вплив вакцинації провідні медики Рівненщини зібралися на круглий стіл “Вакцинація: за і проти”.
Вакцинація, за твердженням науковців, є найефективнішим та найекономічнішим засобом профілактики інфекційних хвороб. Саме тому відношення до вакцинації, як обов'язкової, декларується всіма без виключення членами Всесвітньої організації охорони здоров'я. Позитивного відношення до вакцинації навчають у всіх цивілізованих країнах світу.

В Україні ж рідко можна почути про позитивний досвід вакцинації, навпаки все частішими є висвітлення у ЗМІ поодиноких випадків негативних наслідків чи смерті без дослідження усіх першопричин. Для того, щоб рівняни теж знали всю правду, ми розглянемо 5 поширених міфів про вакцинацію та розповімо як є насправді.

Міф 1. Від вакцинації люди помирають частіше, ніж від хвороб проти яких їх роблять

Насправді досягнення вакцинації значні, розпочали її робити у 50-х роках. Завдяки цьому епідемії віспи, кіру, поліомієліту, дифтерії перетворилися на поодинокі випадки. Завдяки використанню вакцин ліквідована віспа, майже елімінований поліомієліт, кір знаходиться під контролем.

- Вакцинація потрібна, щоб захистити себе і своїх дітей. В Україні розроблено календар вакцинації проти 10 хвороб, - розповідає обласний дитячий інфекціоніст Зінаїда Юрчишина. - Після вакцинації дітей до 1 року, вони дуже рідко хворіють на дифтерію, гепатит В чи поліомієліт.

Через збільшення відмов від вакцинації у 90-х роках був сплеск захворюваності на дифтерію. Якщо колективний імунітет приблизно 75%, тоді з'являється загроза епідемічних спалахів, - наголошує лікар-інфекціоніст поліклініки №2 Любов Рябова. - Відсутність вакцинації шкодить здоров'ю людини. Так, наприклад, якщо дівчині не зробити щеплення від краснухи чи віспи, то якщо під час вагітності вона захворіє цими недугами, то лікарі можуть наполягати навіть на перериванні вагітності. Якщо ж не робити щеплення проти кіру, то під час хвороби у людини можуть виникнути порушення центральної нервової системи та інтелектуального розвитку.



Міф 2. Не робитиму дитині вакцинацію до 1 року, підросте - зробимо

Молоді батьки часто відмовляються від вакцинації і не замислюються про наслідки. Вони не розуміють, що чим раніше зробити вакцинацію, то тим менше можливих протипоказань. Немовлятам обов'язково потрібно зробити 2 щеплення проти гепатиту В та через 2 доби після народження - щеплення проти туберкульозу.

- Держава не має спеціальних санкцій, щоб примусити їх це зробити. Тільки коли дитину збираються віддавати до дитячого садочку чи школи, тоді розпочинаються проблеми, - розповідає головний спеціаліст управління освіти Галина Ремизович. - Дітей без щеплень ми можемо взяти тільки тоді, коли в них є спеціальні довідки ЛКК. Але все частіше звертаються батьки, які проти того, щоб у класі були нещеплені діти, бо це заважає формуванню колективного імунітету.

Міф 3. У Рівному, та і по всій Україні немає якісної вакцини

- Бувають періоди, коли поставка вакцини не ритмізована. Наприклад, був період коли не було вакцини проти кіру чи краснухи, але якщо таке і буває, то після появи вакцини всім повідомляють про можливість зробити щеплення, - стверджує міський педіатр Юрій Денисенко. - За цей рік вже було проведено щеплення 18 000 людей, що показує, що вакцина є у наявності.

Крім того, якщо людина не довіряє державній вакцині, то може придбати її самостійно, хоча суттєвої різниці між ними немає. Вартість вакцини 300 гривень, повторити її потрібно 3 рази, тобто це 900 грн.



Міф 4. Цивілізовані країни світу відмовляються від вакцинації

Згідно із законодавством, держава повинна забезпечити населення від інфекційних хвороб. В США дитину не приймають на навчання без щеплень, а у Вірменії 95% населення роблять щеплення.

- В Італії державою передбачено вакцинацію від 13 хвороб. Якщо людина відмовилася від щеплення і захворіла, то вона не отримає страховки на лікування та не має можливості навчатися у вищих навчальних закладах, - розповідає в.о. зав. епідвідділом ГУ Держсанепідслужби у Рівненській області Тетяна Мамчур.

Міф 5. Якщо я наважуся, то зроблю собі всі щеплення за один день

У північних районах Рівненщини часто бувають випадки, коли люди відмовляються від вакцинації за релігійними переконаннями. Проте коли їм потрібно виїхати за кордон, де вимагають усі щеплення, то вони думають, що можна зробити їх за один день. Насправді для того, щоб зробити усі щеплення потрібно кілька місяців.

Рівненські медики радять робити щеплення від грипу

Крім того, міський дитячий імунолог Світлана Шарган ділиться 4 правилами вакцинації: потрібно враховувати вікові особливості людини, мінімізовувати інтервали між щепленями, сумісність вакцин, які можуть використовуватися в один день та можливість взаємозаміни вакцин.





На правах реклами