Ми у Facebook
30.07.2013, 15:18

Світовий банк дасть на розвиток рівненської медицини $ 30 мільйонів

Після ознайомлення з медичною галуззю Рівненщини представники Світового банку в Україні вирішили інвестувати 30 мільйонів $ на розвиток галузі. Рівненщина стала однією з шести областей, проекти яких було підтримано та з наступного року буде профінансовано.
У квітні Світовий банк розіслав по областям шаблон заяв для участі у проекті від Світового банку. Акцент в розробці проектів зробили на медичній галузі, адже тривалість життя людей в Україні менша на 10 років у порівнянні з іншими європейськими країнами. Відповідно галузь озорони здоров'я потребує стратегічного розвитку та інвестицій. Мова йде насамперед про розвиток первинної медицини, бо вчасна діагностика хвороби дає можливість швидшого одужання.

- Багато областей подали свої проекти на розгляд Світового банку, 11 з них відхилили як непрофесійні, - розповідає заступник голови облдержадміністрації Світлана Сад. - 6 областей: Полтавська, Волинська, Дніпропетровська, Луганська, Вінницька та наша область отримали схвалення. Представників Світового банку зацікавили послідовність, доступність та якість нашого проекту. Ми передбачали кошти на розвиток галузі, а не на утримання будівель, а це для них найважливіше.

Лідер сектору людського розвитку Представництва Світового банку в Україні, Білорусі та Молдові Паоло Беллі, а також незалежні міжнародні експерти та представники Міністерства охорони здоров’я України відвідали Рівненщину. Експерти перевірили готовність області до реалізації цього проекту, спілкувалися не з керівниками медичної галузі, а з медичним персоналом та пацієнтами. Питання були найрізноманітнішими: від того скільки часу ви перебуваєте в лікарні, як сюди вас доставили до прийняття пологів у вихідні дні.



Тепер розробники проекту повинні до 1 листопала привести до стандартів Світового банку цей проект, показати готовність до реалізації та призначити відповідальних людей. Тоді області буде надано 30 млн. $, перший транш з яких — 7, 5 млн. буде перераховано вже наступного року.

- Виділені кошти ми плануємо надавати тим медичним закладам, які проводять діагностику захворювань, закладам медицини у сільській місцевості. Крім того, буде проведено аналіз, де кошти місцевого бюджету використовувалися ефективно. Нас цікавить не кількість ліжок, а якість надання медичних послуг. Саме якісні показники скажуть самі за себе і відповідно ці заклади отримають кошти від Світового банку, - наголосила Світлана Сад.





На правах реклами