Ми у Facebook
02.08.2013, 12:39

Середня заробітна плата на Рівненщині – 2754 гривні

За перше півріччя 2013 року середня заробітна плата на Рівненщині зросла більше ніж на 10%. Тепер вона становить 2754 гривні, тим самим перевищуючи у 2,5 рази мінімальну заробітну плату в Україні, але на 380 грн. не досягаючи середнього рівня заробітної плати по Україні – 3380 гривень.
На підсумковій колегії облдержадміністрації цього тижня охарактеризували позитивні та негативні тенденції в економіці області. Серед позитивних рис, якими Рівненщина виділяється на фоні інших областей – збільшення середньої заробітної плати.

- З січня по червень поточного року заробітна плата на Рівненщині зросла на 11%, а реальна заробітна плата (без врахування податків) підвищилася на 12%, - розповів директор департаменту економіки Рівненської ОДА Ігор Тимошенко. – Радує й те, що заборгованість по заробітній платі знизилася у два рази.

Найвищі рівні оплати праці станом на червень 2013 року спостерігаються на підприємствах з постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря (6224 грн.), виробництва хімічних речовин і хімічної продукції (4257 грн.). Вища, ніж в середньому по області, оплата праці у працівників фінансової та страхової діяльності (3961 грн.), транспорту, складського господарства (3317 грн.), державного управління й оборони; обов’язкового соціального страхування (3300 грн.), лісового господарства та лісозаготівель (3245 грн.), освіти (3125 грн.); майже на рівні середньообласного показника – у будівництві (3043 грн.).
Заробітна плата працівників сфери мистецтва, спорту, розваг та відпочинку (2462 грн.), охорони здоров’я та надання соціальної допомоги (2400 грн.) менша, ніж в середньому по області відповідно на 17,9% та 20,0% .

Найнижча заробітна плата у червні поточному році зафіксована у працівників поштової та кур’єрської діяльності (1677 грн.), сільського господарства (1866 грн.).



Найвищі зарплати Рівненщини

Статистика про рівень середніх зарплат на Рівненщині в багатьох викликає подив, адже реально тільки на державних підприємствах чи на керівних посадах люди можуть похвалитися такими доходами. Багато людей працюють на приватних підприємствах або за наймом у підприємців, отримуючи набагато менше, ніж вищезгадані 2754 гривні. Фінансові експерти пояснюють це тим, що для вирахування рівня середньої зарплатні беруться показники не реальної заробітної плати, яку отримує працівник, а ту, яку йому нарахували. Тобто береться до уваги сума без вираховування податків, а це вже плюс 18-20%. Крім того, показники зарплатні беруться по підприємствах, організаціях та установах, де кількість працюючих становить більше 10 осіб. Тим самим в рейтингу переважно державні підприємства, установи та організації або великі акціонерні товариства: Рівненська АЕС, "Рівнеазот", "Рівнегаз", "Рівнеенерго", силові структури, підприємства лісової галузі. Натомість автоматично "відкидаються" багато приватних фірм, де працюють до 10 людей. Якщо ж зважити на те, що, за деякими оцінками, "в конверті" виплачується не менше половини українських зарплат, повнота вищенаведених цифр стає ще більш умовною.





На правах реклами