Ми у Facebook
05.08.2013, 10:00

Рак атакує рівнян: як уберегтися?

За півроку в Рівненській області кількість випадків вперше виявленої онкопатології збільшилася майже на 100. Медики б’ють на сполох: якби люди раніше зверталися до лікарів - мали б значно більші шанси здолати хворобу. Ми підготували поради, які допоможуть запобігти небезпеці. Дізнайтесь більше!
За перше півріччя 2013 року в області виявлено 614 випадків онкопатологій, це на 89 більше в порівнянні з таким самим періодом минулого року. На 20 жінок більше захворіли на рак молочної залози, на 30 випадків збільшилась кількість онкохворих з новоутвореннями шкіри та меланомами. Іншими найпоширенішими локалізаціями серед вперше виявленої онкопатології є легені, шлунок та пряма кишка.

- Ми постійно відвідуємо райони області і як можемо заохочуємо людей перевірятися, адже вчасне виявлення та діагностика онкозахворювання – це можливість його лікування, - наголошує заступник голови Рівненської облдержадміністрації Світлана Сад. – Радує те, що є сільські заклади, де 80% людей перевірили на можливість захворювання на рак. Але разом з тим, є багато сіл і міст, де цей показник становить 20%, а інколи і менше.

Тому усім людям потрібно пам’ятати, що при виникненні будь-яких насторожуючих симптомів (біль, втома, кровотеча) потрібно обов’язково звернутися до лікаря. Адже часто, на перший погляд, непомітні прояви приховують набагато серйознішу хворобу.

Ракові хвороби молодшають

Профілактика онкозахворювань

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, розвиток третини всіх онкологічних захворювань можна передбачити. Хоча здоровий спосіб життя не гарантує повну відсутність розвитку ракових утворень, але це знижує ризик розвитку деяких видів раку. Для профілактики медики закликають людей дотримуватися правильного харчування, виконувати фізичні навантаження, мати здоровий сон та періодично перевірятися у лікаря.

Правильне харчування

Згідно з даними Американської спілки по боротьбі з раком, 30-40% усіх ракових захворювань напряму пов’язані з раціоном харчування. Вживання червоного мяса сприяє розвитку раку товстої кишки і простати. Вживання алкоголю, особливо якщо це поєднується з курінням, може призвести до виникнення раку ротової порожнини, стравоходу та горла, і цей ризик збільшується від кількості вживаного алкоголю.



Правильний раціон харчування допомагає у профілактиці ракових захворювань. Використання у раціоні великої кількості рослинних продуктів, в тому числі овочів, фруктів, бобових і продуктів з цільного зерна, сприяє профілактиці розвитку раку органів шлунково-кишкового тракту і дихальної системи.

Фізичні навантаження

Ожиріння та малорухливий спосіб життя можуть підвищити ризик розвитку деяких видів раку, в тому числі раку товстої кишки і раку молочної залози. Потрібно зберігати баланс між спожитими калоріями та фізичною активністю. Підтримуйте протягом життя нормальну масу тіла, уникайте надмірної ваги. Дотримуйтеся фізично активного способу життя: дорослі мають займатися хоча б 5 днів в місяць по 30 хвилин. Дітям і підліткам варто займатися вправами не менше 60 хвилин на день.



Здоровий сон

Хороший нічний сон також сприяє тому, що організм бореться із хворобами. Кількість часу, коли людина спить кожної ночі, впливає на рівень певних гормонів в організмі, і змінює природний їх рівень, щоб організм самостійно захищався від раку. Більше того, недостатня кількість годин сну може нівелювати позитивний ефект фізичних навантажень. Високий рівень стресу також може приводити до порушення сну, що сприяє розвитку ракових пухлин.

На що хворіють рівняни?

Регулярне медичне обстеження

Рівнянка Лариса місяць тому дізналася про те, що у неї рак шийки матки. Лікарі зізнались: якби жінка звернулася раніше, шансів на одужання було б більше.

– В мене було два випадки, коли втрачала свідомість, але списувала то все на спеку. Інколи були якісь виділення, але цьому також уваги не приділяла. Якби огляд провели раніше, то лікування було б легше і результати, певно, кращими, - ділиться роздумами Лариса. – Я закликаю всіх обстежуватися якомога раніше і при перших же симптомах звертатися до лікаря.

Насамперед варто пройти обстеження у лікаря загальної практики: здати основні аналізи та описати можливі скарги. Далі – огляд у вузькопрофільних лікарів, рентгени та УЗД.

Для профілактики виникнення деяких видів раку, таких як рак молочної залози, товстої кишки чи матки, рекомендується проходити регулярні обстеження.



Маммографія – кожного року, з 30-річного віку;

Колоноскопія – кожні 5-10 років, починаючи з 50-річного віку;

Цитологічний аналіз мазку – кожні 2-3 роки, починаючи з 21-річного віку.

Жінкам потрібно проходити огляд у гінеколога, як мінімум 1 раз в рік, а краще – раз на півроку.

Людям, які мають багато родимок, варто слідкувати за появою нових та змінами форми чи розмірів вже наявних.

Своєчасність звернень до лікаря, консультації не в одного, а краще в кількох спеціалістів, вчасна профілактика ракових захворювань допомагають здолати хворобу. Якщо хоча б кілька людей візьмуть собі на замітку ці слова чи підуть перевіритися до лікаря – це вже буде перемога.

Спільно не дамо недугам жодних шансів!
Будьмо здорові!






На правах реклами