Ми у Facebook
06.08.2013, 15:00

У Рівному хочуть обмежити вільний продаж "цілющого алкоголю"

Вільний продаж у тютюнових кіосках Рівного продукції під назвою "Цілющий", що має високий вміст алкоголю, незабаром можуть припинити міські депутати. Із відповідним зверненням до них звернулася міська координаційна рада з питань профілактики злочинності серед неповнолітніх.
Вільний продаж високоградусного "харчового продукту" під назвою "Цілющий" нещодавно виявили у тютюнових кіосках у центрі Рівного активісти ВГФ "Твереза Україна".

- Проблема є досить недооціненою як на рівні держави, так і на рівні місцевої влади, - говорить координатор ВГР "Твереза Україна" Сергій Одарченко. - Відповідні органи лише звітують, що час від часу штрафують підприємців за продаж алкоголю неповнолітнім. Але це лише одна сота від того, що потрібно робити. У нас в Україні антирекорд з продажу спирту - понад 20 літрів на одну людину в рік, а це веде до вимирання нації. Яскравий приклад до вищесказаного - у нас 35-градусний алкоголь зветься харчовим продуктом "Цілющий" і кожен може його купити на зупинках громадського транспорту за ціною 20 гривень за 2 пляшки. І люди мають всі умови для того, аби його купити у зручному місці і в зручний час. Наслідок - близько 90% правопорушень здійснюються у нетверезому стані й кожна третя людина стає інвалідом через вживання алкоголю.



Як зауважують фахівці, офіційно на рівні України, згідно із висновками Податкової інспекції та МВС, продаж продукту легальний, адже він до групи алкогольних продуктів не входить і спеціального маркування не потребує.

Депутати Рівнеради підтримають антиалкогольний законопроект

- Це є харчовий продукт і там зазначено як його потрібно вживати, - говорить заступник начальника відділу контролю за обігом та оподаткуванням товарів Управління Міндоходів у Рівненській області Людмила Піхоцька. - Київська торгово-промислова палата зробила висновок, що даний напій не відноситься до алкоголю. Це група 2106, тобто це харчовий продукт, а не алкоголь.



Сергій Одарченко зауважив, що свого часу МППФ "Промсервіс" отримував дозвіл саме на продаж тютюнових виробів, тож той факт, що у продажу з'явився продукт з високим вмістом алкоголю - уже порушення. Тому він запропонував міській владі, якщо офіційно це харчовий продукт, то інакшим чином вплинути на власника кіосків, наприклад, не продовжувати договори оренди на земельні ділянки під їхні кіоски.

Рівнерада просить нардепів підтримати антиалкогольний закон

- Якщо людина випила пляшку чи дві "цілющого напою", була затримана за правопорушення й пройшла медичне освідчення, то виявиться, що вона нетвереза, - говорить начальник сектору кримінальної міліції у справах дітей Рівненського МВ УМВС Роман Шевчук. - Людина може скільки завгодно пояснювати, що вона випила "Цілющого", але вона все одно перебуває в стані алкогольного сп'яніння і несе відповідальність за свої дії.



Із активістами "Тверезої України" та правоохоронцями представники координаційної ради погодились та ухвалили відповідне звернення до міської ради.



Текст звернення (для збільшення клікніть на фото):












Звернення члени координаційної ради підтримали одноголосно.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ

Останні новини