Ми у Facebook
06.08.2013, 14:09

До 100-річчя від дня народження відомого рівненського гінеколога відкрили меморіальну дошку [+Фото]

Рівненський лікар-практик Борис Квашенко започаткував практику проведення жінкам цитологічного скринінгу. Цитологічне дослідження мазка з шийки матки вважається основним методом, який допомагає у цьому.
Рак шийки матки займає друге місце серед злоякісних захворювань жінок в усьому світі після раку молочної залози. В Україні щодня від раку шийки матки помирає шість жінок, здебільшого працездатного віку 20-45 років. Але рак шийки матки — одне з небагатьох злоякісних новоутворень, виникненню якого можна запобігти, якщо виявити його на ранніх етапах розвитку.

Основним методом, який допомагає у цьому, вважається цитологічне дослідження мазка з шийки матки. Та мало кому відомо, що започаткував практику проведення жінкам цитологічного скринінгу рівненський лікар-практик Борис Квашенко. Саме він у далекому повоєнному 1946 році організував пологовий будинок в м. Рівне на 60 ліжок (нині у цьому приміщенні на вул. Міцкевича діє Рівненський обласний перинатальний центр) і був його головним лікарем і ординатором одночасно. Борис Костянтинович 36 років працював головним акушером-гінекологом нашої області. Високий професіоналізм лікаря Квашенка був основним підтвердженням його абсолютного авторитету серед пацієнтів і керівництва.

Рівненський перинатальний центр назвуть на честь відомого гінеколога

А розпочав свій лікарський шлях Борис Квашенко напередодні Другої світової війни у Рівному в пологовому будинку, який знаходився на вул. Бандурського, нині це вул. Драгоманова, 9, де сьогодні знаходиться відділення жіночої консультації поліклініки №2.

У цих стінах працює чимало учнів цього лікаря від Бога. Серед них — і завідуюча відділенням Тетяна Жабчик.

— Мені надзвичайно приємно, що я мала нагоду проходити навчання як лікар-інтерн у Бориса Костянтиновича Квашенка, — пригадує завідуюча відділенням жіночої консультації поліклініки №2 Тетяна Жабчик. — Це надзвичайна людина і чудовий фахівець. Він залюбки ділився своїм досвідом з молодими колегами. А досвід у нього, повірте, був колосальний! Борис Костянтинович одним з перших проводив унікальні операції, рятуючи жінок, повертаючи їм повноцінне життя і даючи життя їхнім дітям. Чого лише варта операція, яку він провів у 1957 році — тоді завдяки його вмінню жінка з доношеною позаматковою вагітністю народила здорову дівчинку! Навіть при сучасному обладнанні та новітніх технологіях таке важко уявити.

Більше фото - у МЕДІАгалереї

Окрім таланту лікаря, Борис Квашенко збагачував медичну науку своїми досягненнями і відкриттями в галузі гінекології і акушерства. Він започаткував метод цитологічного обстеження для виявлення ранніх форм онкологічних захворювань. А також запровадив виїзні жіночі консультації та обов’язкові профілактичні огляди жінок. Працюючи головним спеціалістом у Рівненській області, Борис Квашенко вивів область в одну з перших з акушерства та гінекології в Україні. Під його керівництвом Рівненщина першою в Україні і одна з перших тоді ще у Радянському Союзі ввела профілактичні огляди жінок, в результаті чого з 1972 до 1982 роки захворюваність на рак шийки матки зменшилась на 25 відсотків, а у жінок до 40 років – на 56 відсотків.

В області була організована одна із кращих в Україні цитологічна лабораторія, яка працює і донині.

Сьогодні у відділенні жіночої консультації поліклініки №2 м. Рівного продовжують практику лікаря Квашенка і вдосконалюють методи ранньої діагностики онкозахворювань. Адже цитологічне дослідження мазка з шийки матки та профілактичний огляд у лікаря-гінеколога — це запорука зменшення випадків захворювань на рак. Тим більше, що у державних установах ці послуги безкоштовні і доступні кожній жінці.

За довгу медичну практику (а працював лікар Квашенко майже до 90 років!) він залишався завжди вірним обраному шляху, надаючи допомогу жінкам, рятуючи тяжкохворих, даючи шанс для життя майбутнім поколінням. Тисячі рівнян завдячують саме йому за своє життя і подаровану радість материнства.

Більше фото - у МЕДІАгалереї

З нагоди 100-річчя від дня народження Бориса Квашенка, а народився він саме 6 серпня 1913 року, у Рівному на будівлі Рівненського міського пологового будинку, що на вулиці Медична, 7, відкрили меморіальну дошку на знак вшанування цієї визначної особистості не лише для Рівного, а й усієї України.



Урочисте відкриття пам’ятної дошки відбулося за участі доньки Бориса Костянтиновича Єлизавети та його учнів — лікарів, які нині продовжують його важливу справу.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ