Ми у Facebook
08.08.2013, 14:45

400-кілограмовий кабан – у рівненчанина замість собаки [+Фото]

Про нього і його звички знає вся околиця. Воно й не дивно, адже не помітити цього гіганта просто неможливо. Про таких кажуть: йде – і земля трясеться. Отакий незвичайний домашній улюбленець живе у господарстві фермера Віталія Леника з села Перевереди Млинівського району.
Вражає кабан-велетень не лише вагою, бо ж важить майже півтонни, а й своїми собачими звичками. Адже "шнурком" ходить за господарем подвір’ям і полями.

Чорношкірого кабанчика фермер Віталій Леник купив на ринку. Порося відразу показало, що досить неординарне. Як пригадує дружина фермера Оксана, капловухого ніяк не могли загнати в хлів:

– Що ми не робили: за ноги тягнули, за вуха, але в хлів не йшов. А тут чоловік став і каже: "Ти будеш Гриць! Іди-но за мною! Цю-цю-цю..." І пішов…

Гриць живе в окремому вольєрі. Там ледь поміщається, бо за три роки набрав гігантську вагу – понад 400 кілограмів. Попри такі параметри господар часто вигулює кабана. Велетень ходить господарством, інколи ні на крок не відходить від фермера. Цим хазяїну часто нагадує пса, адже розуміє найпростіші команди.



– Я його випускаю з вольєра, а він собі ходить подвір’ям. Знає, куди йти, а куди не можна, – розповідає Віталій Леник. – Коли кажу: "Грицю, в клітку!", то він сам туди заходить. Я тільки двері відкриваю за зачиняю, оскільки кабан знає своє місце.

Розумний кабан – місцева знаменитість. Адже сам ходив до сусідів запліднювати свинок.

– Я щоб забрати кнурика, приходжу та відкриваю хліва. Він іде за мною. Я став – і він став, – зауважує тесть фермера Микола Куляниця. – Я шосе йду додому, а він вже знає, куди йти до хліва.

Зараз Грицю – три з половиною роки. За людськими мірками ще підліток, зауважує ветеринар. Адже свинячий рік прирівнюється до чотирьох звичайних. Деякі капловухі доживають до 25 років і демонструють неабиякі розумові здібності.

– За рівнем інтелекту, як показують останні дослідження з дресирування та виконання певних задач, свині порівнюються до собак, – наголошує ветеринар Сергій Джумига. – Тобто, ці тварини досить розумні та здатні до навчання.

Та яким розумним не був би Гриць, господар уже вирішив долю улюбленця. На фермі свинок уже запліднює інший кабан Фунтік, а гіганта наступного місяця пустять на сало.

"Рівненська газета" № 32 від 8 серпня 2013 року





На правах реклами