Ми у Facebook
09.08.2013, 14:52

Чи скасує церква свято 1 вересня?

Цього року День знань випадає на неділю. Мінстерство освіти та науки вирішило, що початок навчального року в Україні відбудеться саме 1 вересня. Натомість представники низки церков вважають, що відзначати День знань у неділю є релігійно неправильно та недоречно. Дізнайтесь подробиці!
Як вже повідомляв портал OGO.ua, початок навчального року в Україні запланували саме 1 вересня. Про це заявив міністр освіти та науки України Дмитро Табачник на брифінгу в Уряді.

"Початок навчального року в середній школі визначений законом про загальну середню освіту. Там чітка дата - 1 вересня кожного року, це норма закону", - сказав Дмитро Табачник.

За його словами, враховуючи, що в цьому році 1 вересня припадає на вихідний день, міністерство підготувало наказ, яким рекомендовано провести цей день у творчому, креативному стилі.


Перший дзвоник-2013 в Україні відбудеться 1 вересня


Тим часом в Українській православній церкві Київського патріархату висловлюють незгоду з проведенням Дня знань у неділю. Пояснюють: цього дня люди повинні йти до храму та молитися, а заплановані урочистості не дають їм такої можливості. УПЦ КП планує звернутися до Мінстерства освіти з проханням перенести святкування на 2 вересня.

Як повідомив сайту lb.ua секретар Священного Синоду УПЦ КП архієпископ Євстратій Зоря: "Таке рішення підтримали Українська православна церква Київського Патріархату, Римо-католицька та Греко-католицькі церкви, тільки з Українською православною церквою Московського патріархату і далі ведуться переговори".



Крім того, архієпископ зазначив, що логічно було б перенести святкові "лінійки", присвячені Дню знань, на 11 годину, щоб діти могли відвідати перед цим богослужіння.

Ми вирішили дізнатися чи обговорюють можливість перенесення святкових лінійок на 2 вересня чи на 11 годину 1 вересня на Рівненщині.

- День знань припадає на неділю, вихідний день. Я пропоную, щоб школярів всіх разом повести на богослужіння, а потім провести святкову лінійку, - розповів OGO.ua архієпископ Рівненський та Острозький УПЦ КП Іларіон.

Конкретного обговорення можливості перенесення святкування ще не було у управліннях освіти на Рівненщині.

- На колегії Міністерства освіти і науки України було вирішено, що всі заходи мають відбутися 1 вересня, бо 2 - це вже не День знань. Але якщо на рівні Міністерства вирішать зробити якісь зміни, то ми будемо їм підпорядковуватися, - пояснив OGO.ua заступник начальника управління освіти і науки Рівненської облдержадміністрації Петро Коржевський.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ

Останні новини